MŠMT plánuje nedostatky v hospodaření dobřichovického ústavu zamést pod koberec!

pondělí 11. listopadu 2013 ·

V létě loňského roku byla ministerstvem školství jmenována do funkce ředitelky Diagnostického ústavu Dobřichovice Blanka Hrudková. Nová ředitelka se své role zhostila rázně. Okamžitě zahájila revizi pracovních smluv, pracovní doby i účetnictví. Alarmující zjištění na sebe nenechala dlouho čekat.


Odhalila vyplácení nadprůměrných platů, kdy měsíční mzda pedagogického pracovníka ve výši 60 tisíc korun nebyla výjimkou. Předchozí ředitel Jan Stárka podepsal smlouvu na stavbu čtyřmetrové betonové zdi v organizaci v Řevnicích. Zeď by měla pro představu vypadat nejspíš jako bezpečnostní zeď oddělující v Izraeli Židy od Palestinců. Její účel je velmi diskutabilní a ředitelka Hrudková proto již více jak rok čelí tlakům stavební firmy, která žádá plnění smlouvy, jejíž hodnota je 3 miliony korun. To Hrudková odmítá s tím, že stavba je neúčelná a podala v celé věci trestní oznámení. „Odbor pod vedením Jakuba Stárka před časem paní ředitelku k údivu všech právníků vyzval, aby stavbě zdi nebránila. V podstatě ji zřizovatel nabádá, aby spáchala trestný čin. To je neuvěřitelné,“ zmiňuje jeden ze sporů, které ředitelka Hrudková s ministerstvem vede mluvčí ústavu Martin J. Kadrman (více informací).

Systém klientelismu a přeplácení zaměstnanců, který nerušeně fungoval šestnáct let, po příchodu ředitelky skončil. Také proto se část zaměstnanců okamžitě proti jejímu jmenování postavilo a začalo posílat stížnosti na všechny strany. Současně "někdo neznámý" zřídil a rediguje ředitelku dehonestující speciální web www.jakjiodvolat.cz, někdo jí opakovaně prořezal pneumatiky auta a v poslední době někdo neznámý z uzamčené kanceláře zcizil vybrané šanony s dokumentací, ne náhodou týkající se zmíněného plotu v Řevnicích. Všechny stížnosti a nejspíše i ony akce, mající za účel znepříjemnit ředitelce život, měly jedno společné: upozornit na to, že ředitelka Hrudková zanesla do pracovního kolektivu nepřátelskou atmosféru. To ředitelka částečně uznává. „Pokud někomu vezmete velmi výnosnou hračku, samozřejmě to nenechá jen tak. Někteří zaměstnanci pochopili, že osobní příplatek vyplatím za kvalitní a bezchybnou práci. Proto jich část z nich raději dala výpověď. Zbytek se všemožně snaží ústav destabilizovat. Ale to nedopustím,“ říká Hrudková.

Kontrola účetnictví, kterou tým pod vedením ředitelky Hrudkové prováděl, dohledala jen za poslední tři roky neprůkazné vedení účetnictví ve výši 15 milionů korun. O závažnosti zjištění svědčí i to, že MŠMT v srpnu podalo v celé věci trestní oznámení (zpráva ČT).

Okresní státní zastupitelství před několika dny trestní oznámení odložilo, protože nenalezlo trestně právní odpovědnost konkrétní osoby. Případ však předalo místně příslušnému finančnímu úřadu k prošetření.

Konání ředitelky Hrudkové se nedotýká jen bývalého vedení diagnostického ústavu, ale už i jednotlivých úředníků ministerstva školství. „Je třeba se ptát, proč v minulosti úředníci ministerstva neodhalili nedostatky v hospodaření ústavu. Proč jejich práci musí dělat ředitelka Hrudková,“ říká mluvčí ústavu Martin Kadrman. Způsoby vedení ústavu, který je svého druhu největší v zemi, se nelíbí ani některým ředitelům ostatních ústavů. „Paní ředitelka Hrudková je zatím jediná, která se odhodlala rozkrýt systém, který tu nerušeně funguje dvacet let. Diagnostická péče si žije vlastním životem a z pohledu ministra se jedná o okrajové téma. To mnohým lidem vyhovuje. V ústavní péči panuje obava, že pokud ředitelka Hrudková bude dál prokazovat dvě desetiletí neřešený problém, ministerstvu nezbude, než se na ústavní péči a její hospodaření zaměřit jako na celek,“ upřesnil mluvčí ústavu Martin Kadrman.

Ústav rozprášíme na více organizací

V současné době na ministerstvu vrcholí přípravy na rozdělení Diagnostického ústavu Dobřichovice na více organizací. V tu chvíli skončí ve své funkci i Blanka Hrudková. Oficiálních důvodů bude několik. Jedním z argumentů je velikost organizace. Háček je však v tom, že to bylo samo ministerstvo, které sloučilo několik organizací právě pod diagnostický ústav a vytvořilo z něho organizaci se sto padesáti zaměstnanci. Dalším důvodem jsou neutuchající spory se zaměstnanci. „Ministerstvo vymyslí sto důvodů k rozpuštění ústavu. Podle nás je však důvod jediný. Ve chvíli, kdy rozpustíte organizaci s jedním účetnictvím a rozdělíte ji na pět šest nových samostatných jednotek se samostatným účetnictvím, problematické účetní položky z minulosti už v podstatě nedohledáte, protože přestanou existovat,“ řekl Kadrman s tím, že není pochyb o tom, že pokud by byl proveden účetní audit, budou padat hlavy i na ministerstvu. „Je mnoho těch, kteří mají umazané ruce. Věříme však, že pan ministr Dalibor Štys nepodlehne tlakům, které jsou v současné době vedeny na jeho osobu, nebude jednat unáhleně a snahy o rozprášení ústavu včas zastaví,“ dodal.

Tisková zpráva Diagnostického ústavu Dobřichovice

2 komentářů:

krtek řekl(a)...
11. listopadu 2013 v 14:39  

"Současně "někdo neznámý" zřídil a rediguje ředitelku dehonestující speciální web www.jakjiodvolat.cz"

Doporučuji na chvilku se podívat na ten odkaz. Je-li dehonestující odkaz na zprávu ČŠI, je to - přinejmenším - rozpačité. Chudáci zaměstnanci, chudáci děti, chudák paní ředitelka a bývalý pan ředitel. Inu, takhle se řeší spory v novém tisíciletí. Ale aspoň to můžeme svobodně posoudit.

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. listopadu 2013 v 21:49  

Ustanovení § 164 školského zákona:
"Ředitel školy a školského zařízení, které zřizuje stát, kraj, obec nebo svazek obcí, dále
a) stanovuje organizaci a podmínky provozu školy a školského zařízení,
b) odpovídá za použití finančních prostředků státního rozpočtu v souladu s účelem, na který byly přiděleny,"
si mnozí ředitélé vysvětlují tak, že si mohou dělat, co se jim zlíbí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.