Klíčení – dokument, v němž slovo výchova dostává smysl

pondělí 25. listopadu 2013 ·

V pátek 15. listopadu proběhla v Bio Oko premiéra filmu Klíčení, který vznikl jako společné dílo dokumentaristy Martina Ryšavého, instruktorů a účastníků kurzů Prázdninové školy Lipnice. Premiéry se zúčastnili zástupci škol, ministerstva i dalších institucí, reakce byly více než pozitivní.


„V projektu Klíčový rok jsme si potvrdili, že dokážeme dát podněty a vytvořit takové podmínky, aby mezi dětmi došlo k prolomení stereotypů a masek. Během krátkého času našich setkání se nám proměňovaly před očima jak ve vztahu k sobě tak ke svým spolužákům a třídnímu učiteli. Nové vztahy pak byly dobrým základem pro to, aby děti začaly hledat cesty, jak změnit své okolí. Start pro vlastní iniciativu se povedl a Martin tento proces citlivě zachytil,“ říká autorka projektu Klíčový rok a členka správní rady Prázdninové školy Lipnice Renáta Trčková.

„Bylo pro mě těžké vybrat záběry z mnoha hodin, navíc z jednotlivých kurzů tak, aby na sebe navazovaly, měly stejnou atmosféru, rozvíjely téma výchovy dětí hrou a zážitky,“ tvrdí Martin Ryšavý, režisér filmu. „Do projektu jsem se zapojil proto, že je mi Prázdninovka blízká, ale také z toho důvodu, že působím na FAMU jako pedagog a řada principů zážitkové metody se dá přenést i do výuky scenáristiky. Studenti scenáristiky by měli zapomenout na smyšlené příběhy, a hledat inspiraci v prostředí, lidech kolem sebe nebo situacích, ve kterých se ocitnou,“ dodává Ryšavý.

„Kdybyste teď viděli mou třídu, ani byste ji nepoznali. Jako vyměněná! Je hodná, učí se, vyhrává školní sběr, pořádá zápisy pro prvňáčky, účastní se vánočních soutěží, nekašle na školní akce, prostě ideál,“ napsal nám třídní učitel Jan Klaška ZŠ Tyršova po kurzu Klíčení a realizaci žákovských projektů, které si na kurzu děti samy vymyslely a po návratu do školy během několika měsíců zrealizovaly.

„Naši žáci absolvovali kurz Klíčení, ze kterého se vrátili nadšeni nejen oni, ale i dohlížející učitelé. Učitelé mají na kurzu možnost participovat na aktivitách a jsou vtaženi do zákulisí jejich příprav, což považuji za velmi přínosné. Navíc má učitel možnost poznat chování žáků v odlišném prostředí a v odlišných situacích. Naši žáci dodnes na kurz často vzpomínají. Jako výchovný poradce musím podtrhnout fakt, že se z kurzu vrátili semknutí. Navíc je na nich vidět, že si sami sebe a svých spolužáků více váží, protože spolu měli možnost projít si atraktivními, dobře připravenými aktivitami, které jim pomohly lépe poznat své přednosti,“ doplnil Zdeněk Medlík, učitel ze ZŠ Smržovka.

Film i veškeré metodické materiály lze nalézt ke stažení na www.psl.cz/materialyproskoly. V případě zájmu lze získat zdarma výtisk či originální 2DVD pro vzdělávací účely – kontaktujte Zdenu Holubcovou na holubcova@psl.cz nebo telefonicky na 774 432 005.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.