Jak na zlobivé děti během 5 dní? Poradí film Klíčení

úterý 12. listopadu 2013 ·

V pátek 15. listopadu 2013 v 18:00 hodin proběhne v Bio Oko (Františka Křížka 640/15, P7) premiéra filmu Klíčení režiséra Martina Ryšavého představující metodu zážitkové pedagogiky v praxi. Prázdninová škola Lipnice v dokumentu kromě premiéry filmu představí i zkušenosti učitelů a lektorů a metodické materiály pro školy.


Dokument Klíčení je vyvrcholením tříletého projektu Prázdninové školy Lipnice Klíčový rok, jehož cílem bylo rozšířit unikátní vzdělávací metodu zážitkové pedagogiky na české základní školy. V průběhu dvou let mohli žáci i jejich učitelé absolvovat pětidenní kurz, během něhož se učili týmové spolupráci a komunikaci. Zážitková pedagogika je postavena na hře, na simulaci reálných situací. Zážitek dětem pomáhá rozumět lépe spolužákům i sobě.

„Kurzy Klíčení byly určeny žákům základních i středních škol a naším hlavním úkolem bylo rozvinutí vybraných klíčových kompetencí. Nejde o znalosti, které děti získají ve škole, ale o to, jakým způsobem komunikují, jak řeší problémy, jak jsou schopni fungovat ve skupině, v sociálních vztazích, jak dokážu zasahovat do věcí a situací, které se kolem nich dějí,“ říká autorka kurzu Renáta Trčková.

„Snažíme se metodu dostat výrazněji do škol, protože věříme, že je velmi užitečná. Projekt Klíčový rok, jehož esenci film Klíčení představuje, se ukázal být vhodným startovacím můstkem ke spolupráci se školami,“ říká výkonný ředitel Prázdninové školy Lipnice Lukáš Šilc.

Na premiéře filmu budou představeny konkrétní příklady dobré praxe při zavádění zážitkové pedagogiky do škol. Kromě setkání s autorem filmu Martinem Ryšavým, vedením a lektory PŠL budou moci zájemci diskutovat i se samotnými učiteli zúčastněných škol. K dispozici budou také DVD s filmem a výukové materiály a učebnice.

www.psl.cz/materialyproskoly

Prázdninová škola Lipnice
Prázdninová škola Lipnice (PŠL) je nezisková nevládní organizace, v níž celoročně pracuje přes 100 lidí z celé republiky i jiných zemí. Okruh členů a příznivců je však mnohem početnější. Instruktory a členy PŠL jsou pedagogové, psychologové, ekonomové, právníci, publicisté, výtvarníci, architekti, podnikatelé, vysokoškolští asistenti a studenti. Od roku 1991 je členem mezinárodní pedagogické organizace Outward Bound. PŠL je občanským sdružením usilujícím o všestranný rozvoj osobnosti člověka. Tohoto cíle se snaží dosáhnout prostřednictvím vícedenních kurzů, jejichž čas je naplněn HROU, pohybem, tvořivými dílnami, happeningy, diskusemi i reflexí. Prázdninová škola Lipnice se již od roku 1977 věnuje zážitkové pedagogice, z níž se postupně stala plnohodnotná certifikovaná pedagogická metoda.

Martin Ryšavý (*5. dubna 1967 Praha)
Režisérem filmu Klíčení je Martin Ryšavý, český spisovatel, scenárista a režisér. Vystudoval biologii na PřF UK a scenáristiku na FAMU. Je vedoucím na Katedře scenáristiky a dramaturgie FAMU. Natočil několik dokumentárních etnografických filmů, např. Afoňka už nechce pást soby, (2004, Cena pro nejlepší český dokumentární film na MFDF Jihlava), Kdo mě naučí půl znaku, (2006), Malupien, Olšový Spas (2008). Je autorem námětu a scénáře povídky Cesta v povídkovém filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě (1998), scénáře filmu Ivana Vojnára Lesní chodci (2003), který později přepracoval do knižní podoby, či scénáře k televiznímu filmu Aljona (2008). Za svou dvoudílnou knihu Cesty na Sibiř (2008) získal Magnesii Literu za prózu. Jeho dokument Banánové děti (2009) zachycuje příběhy několika mladých lidí vietnamského původu. V roce 2010 natočil dokumentární film Medvědí ostrovy a získal Cenu Pavla Kouteckého za dokument Země snů. V roce 2011 převzal ocenění Magnesia Litera za román Vrač.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.