13. 11.: Promítání filmu Normalizační loutka s debatou o vzniku filmu

čtvrtek 7. listopadu 2013 ·

Vstoupit či nevstoupit? Tuto otázku si klade „hrdina“ loutkového filmu Normalizační loutka. Snímek odehrávající se v období husákovského Československa přibližuje svět školy, betonových hřišť a pionýrských schůzek, svět, který trestá každé vybočení z řady. Hlavní postava má však k hrdinství daleko, a tak volby, které činí, nejsou vlastně žádnými skutečnými volbami.


Snímek inspirovaný skutečnými událostmi ze života tvůrců vznikl ve spolupráci společnosti Člověk v tísni a divadelního souboru Buchty a loutky a je součástí projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách. Již devátým rokem se na stovkách základních a středních škol promítají v rámci projektu filmy věnované moderním československým dějinám a konají se besedy s pamětníky komunistického bezpráví. Pedagogové se svými žáky si mohou každoročně vybrat z nabídky několika filmů, v letošním roce jsou to dokumenty zaměřené na důležité etapy naší moderní historie.

Po projekci bude následovat debata o vzniku filmu, o životě mezi ostnatými dráty v normalizačním Československu a o výuce československých dějin 20. století na školách.

Hosté debaty:

  • Karel Strachota, Člověk v tísni. Již 12 let vede vzdělávací program Jeden svět na školách, který pedagogům a žákům nabízí dokumentární filmy a další materiály týkající se témat současného světa a moderních československých dějin k běžnému využití ve výuce.
  • Vít Brukner/Radek Beran, Buchty a loutky. Hrají od roku 1991 pro děti i dospělé v České republice i ve světě. Po svém zpracovávají klasické tituly, ale podstatnou součástí jejich tvorby jsou také autorská představení.

Vstup zdarma.

Středa 13. listopadu 2013 od 19.00 - Langhans – Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37, Praha 1

(Normalizační loutka, Radek Beran, ČR, 2013, 42´)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.