www.DruhaNoha.cz je nový web vytvořený společností Scio, určený rodičům a dětem ve věku 6-15 let. S jeho pomocí si mohou děti zdarma orientačně změřit a hlavně pak rozvíjet měkké dovednosti.

čtvrtek 10. října 2013 ·

Vybrané dovednosti jsou komunikace, spolupráce, sebe-řízení. Do konce roku pak přibude řešení problémů a tvořivost. Aplikace je dětem a rodičům přístupná zdarma. Stovky zábavných aktivit pracují s herními prvky a moderními technologiemi. Na vzniku Druhé nohy se podíleli psychologové a učitelé, testovali ji samotní rodiče s dětmi.

Cílem je rozšířit povědomí o měkkých dovednostech a o tom, jak mohou být důležité pro úspěšný a spokojený život dítěte. V rozličných oblastech bude každé dítě dosahovat různé úrovně schopností a dovedností, proto jsou součástí orientačně diagnostické úlohy, aby rodiče věděli, na které úrovni by s dítětem měli začít pracovat. Rozvojové aktivity jsou pak zaměřené na různé oblasti a snaží se poutavým a zábavným způsobem děti připravit na rozličné situace. „Při tvorbě úloh jsme se snažili, aby se situace co nejvíce blížily běžnému životu dětí, aby pro ně byly snadno srozumitelné a představitelné a zároveň se nepodobaly školní práci. Měly by to být aktivity, kterým se dítě bude rádo věnovat a rodič nebude muset složitě vymýšlet, jak smysluplně vyplnit společný čas s dítětem,“ popisuje projekt jedna z psycholožek, Mgr. Gabriela Luková Sittová.

Sylvie Jančiová, vedoucí vývojového týmu, dodává: „Mnoho rodičů bohužel neví, nebo si neuvědomuje, že dovednosti mohou děti trénovat a zlepšovat se v nich, první nohou je naše vzdělání a znalosti. Tou druhou jsou dovednosti. Doplňují tu první, střídají se s ní a pomáhají nám rychleji a pohodlněji chodit.“

Druhá noha je dalším projektem Paralelního vzdělávání, kterému se společnost Scio intenzivně věnuje.

Informace o paralelním vzdělávání http://www.scio.cz/paralelnivzdelavani/

Ukázka aktivity z Druhé nohy: Představ si, že jsi jako Superman, Spiderman nebo jiný hrdina. V běžném životě nenápadný, ale máš tajné superschopnosti. Jednou ve třídě začne skupina spolužáků ubližovat slabšímu, tobě se to nelíbí. Co udělá superhrdina?

Nakresli se jako hrdina, který pomáhá slabšímu. Vymysli si typický kostým, jméno, superschopnost a do komiksové bubliny doplň, co řekneš jako hrdina spolužákům, kteří ubližují slabšímu. Pokud máš komiksového ducha, můžeš vytvořit i pokračování příběhu. Svůj výtvor pak můžeš naskenovat, vložit do naší galerie pod úlohou a podívat se na superhrdiny ostatních.

Společnost Scio vznikla v roce 1996, vytváří profesionální testy pro přijímací zkoušky, které využívají střední i vysoké školy. V současnosti spolupracuje Scio s českými školami prostřednictvím několika desítek projektů. Škála služeb a produktů se rozšiřuje směrem k dětem a rodičům (viz Vzdělávání pro život: paralelní vzdělávání).

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.