Vyhlášení rozvojového programu - Bezplatná výuka přizpůsobená potřebám žáků-cizinců ze třetích zemí na rok 2014

pátek 4. října 2013 ·




Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „ministerstvo“) vyhlašuje na rok 2014 podle § 171 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) tento rozvojový program ve vzdělávání (dále jen „program“):

Vyhlášení rozvojového programu - soubor ke stažení ve formátu DOCX

Vyhlášení rozvojového programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na rok 2014

ze dne 1. 10. 2013, č. j.: MSMT- 22886/2013
„Bezplatná výuka českého jazyka přizpůsobená potřebám žáků–cizinců z třetích zemí

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „ministerstvo“) vyhlašuje na rok 2014 podle § 171 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) tento rozvojový program ve vzdělávání (dále jen „program“):
Čl. 1
Základní vymezení a cíl programu
                                                                                                                                                         
(1) Na základě tohoto programu se poskytují finanční prostředky státního rozpočtu právnickým osobám vykonávajícím činnost základních škol zapsaných ve školském rejstříku (dále jen „právnická osoba“) na částečnou úhradu, popřípadě krytí zvýšených nákladů souvisejících s poskytováním základního vzdělávání, zahrnující výuku českého jazyka přizpůsobenou potřebám svých žáků–cizinců z třetích zemí, která usnadní a umožní rychlejší integraci těchto žáků, poznání legislativních a společenských zákonitostí naší společnosti, zabezpečí rozvoj komunikativní složky, zajistí překonání sociokulturních bariér. Rozvojový program je určen na pomoc žákům–cizincům uvedeným v § 20 odst. 2 písm. a) školského zákona, pokud podle § 36 odst. 1 a 2 školského zákona podléhají povinné školní docházce.
(2)       Na základě tohoto programu lze rovněž poskytovat finanční prostředky na částečnou úhradu, popřípadě krytí nákladů souvisejících s poskytováním jazykového vzdělávání v přípravných intenzivních jazykových kurzech pro žáky-cizince. Žáci-cizinci vzdělávaní v přípravných intenzivních jazykových kurzech musí být žáky právnické osoby, která přípravné jazykové intenzivní kurzy zajišťuje, jedná se o aktivitu vykonávanou v rámci činnosti školy.
 (3)      Cílem programu je zejména umožnit právnickým osobám:
 a) ve třídách, v nichž se vzdělávají žáci dle odst. 1, přizpůsobit počet žáků náročnosti výuky,
 b) při poskytování platů, osobních příplatků, odměn a příplatků za vedení zohlednit kvalitu
a množství vykonané práce vyplývající z poskytování vzdělávání žákům uvedeným v odstavcích 1 a 2, popřípadě také vyšší nároky na řídící a koncepční práci vedoucích pracovníků.
Čl. 2
Účelové a časové vymezení vynaložení finančních prostředků
(1) Ministerstvo poskytuje finanční prostředky na základě souhrnné žádosti příslušného krajského úřadu (Příloha č. 1), kterému své požadavky předají právnické osoby poskytující základní vzdělávání žákům uvedeným v čl. 1 odst. 1. Právnické osoby zřizované registrovanými církvemi nebo náboženskými společnostmi, kterým bylo přiznáno oprávnění k výkonu zvláštního práva zřizovat církevní školy, a právnické osoby zřizované ministerstvem zašlou vyplněnou Přílohu č. 2 přímo na ministerstvo (poštou i elektronicky).
(2) Finanční prostředky podle odst. 1 jsou určeny na:
a) zvýšené náklady vyplývající z pracovněprávních vztahů, které právnickým osobám vzniknou v souvislosti s poskytováním základního vzdělávání žákům uvedeným v čl. 1 odst. 1,
b) zvýšené výdaje na školní potřeby, na učebnice a na učební pomůcky, další vzdělávání pedagogických pracovníků a činnosti, které přímo souvisejí s rozvojem škol a kvalitou vzdělávání, pokud ke zvýšení těchto výdajů došlo v souvislosti s poskytováním základního vzdělávání žákům uvedeným v čl. 1 odst. 1.
 (3) V účelovém určení finančních prostředků se formou závazných ukazatelů stanoví výše prostředků určených na platy, ostatní osobní náklady, pojistné na zákonné sociální
a zdravotní pojištění, odvody do fondu kulturních a sociálních potřeb a ostatní neinvestiční náklady. Závazné ukazatele se stanoví samostatně pro poskytování základního vzdělávání.
(4) Finanční prostředky přidělované podle tohoto programu právnickým osobám jsou určeny na úhradu nákladů, popřípadě výdajů podle odstavce 2 vzniklých od data podpisu Rozhodnutí o přidělení dotace do 31. 12. 2014. Finanční prostředky přidělené podle tohoto programu, jimiž mají být kryty náklady nebo výdaje podle odstavce 2 uhrazené právnickou osobou z prostředků poskytnutých podle § 161 školského zákona, může právnická osoba dále použít pouze na úhradu nákladů nebo výdajů uvedených v § 160 odst. 1 písm. c) a d) školského zákona.
            (5) Negativní vymezení účelu dotace:
a) poskytnutí dotace podle tohoto programu nezakládá nárok příjemci na poskytnutí dotace v následujících letech,
b) finanční prostředky poskytnuté na neinvestiční dotaci se budou odvíjet od rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na kalendářní rok 2014,
b) duplicitní úhrada stejných nákladů na projekt z různých zdrojů, včetně zdrojů ze státního rozpočtu a Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, není dovolena.

Čl. 3
Způsob podání žádosti a její formální náležitosti
(1) Žádost se podává prostřednictvím Krajského úřadu (za požadavky škol zřizovaných obcí, svazkem obcí nebo krajem, nebo škol zřizovaných jinou právnickou nebo fyzickou osobou (tzv. „školy soukromé“). Školy zašlou svou žádost (viz Příloha č. 2) příslušnému krajskému úřadu v termínu stanoveném tímto úřadem. Žádost musí obsahovat náležitosti uvedené ve formuláři žádosti (viz Příloha č. 1). 

        (2) Krajský úřad zašle žádost, ve které uvede požadavky za jednotlivé školy dle odstavce 1 pro příslušné období kalendářního roku 2014 na formuláři (Příloha č. 1) Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy v jednom písemném vyhotovení a zároveň elektronicky.

Adresa pro podání žádosti:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
PhDr. Hana Frýdová
oddělení koncepce vzdělávací soustavy
Karmelitská 7
118 12 Praha 1

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.