Stovka dětí složí imatrikulační slib, zimní semestr Dětské univerzity je za dveřmi

úterý 1. října 2013 ·

Stejně jako řádným vysokoškolákům brzy začne výuka i posluchačům Dětské univerzity. Ti složí svůj imatrikulační slib 2. října. Během podzimu pak nahlédnou pod pokličku různých vědních oborů a před Vánocemi jejich studium vyvrcholí slavnostní promocí.


Do stavu studentského budou přihlášené děti uvedeny během slavnostní imatrikulace, která proběhne 2. října od 15 hodin v aule přírodovědecké fakulty. Před zástupci zapojených fakult Univerzity Palackého slíbí, že vše, co se v průběhu Dětské univerzity naučí, jim bude sloužit k dalšímu vzdělávání a poznávání. Obdrží také indexy, do nichž budou sbírat razítka za absolvování jednotlivých přednášek.

Na akademické půdě Univerzity Palackého a také v Moravském divadle se budou děti scházet celkem dvanáct týdnů. Vedle slavnostních aktů je během deseti přednášek čeká například olympiáda ve smyslovém vnímání, přednáška o rizicích číhajících na sociálních sítích nebo se naučí skládat operu. Výuka probíhá vždy ve středu od 15 hodin, v případě přednášek v Moravském divadle je začátek plánován již o půl hodiny dříve. V divadelním sále také studenti 18. prosince převezmou absolventské diplomy.

Rozvrh výuky včetně anotací jednotlivých přednášek a dalších informací najdou přihlášené děti, jejich rodiče a zájemci o studium v dalších semestrech na webových stránkách projektu http://www.popup.upol.cz/childrens-university/.

„Zájem o Dětskou univerzitu je velký. Podobně jako u předchozích semestrů byla i kapacita tohoto zaplněna během několika dní. Přednášky absolvuje stovka dětí převážně z Olomouce a okolí, dojíždět opět bude i pětadvacet žáků ze škol v Novém Jičíně a máme tu také děti z Fulneku nebo Kroměříže,“ uvedla koordinátorka Dětské univerzity Iveta Elišková.

Dětská univerzita je určena pro děti ve věku od 8 do 12 let. Jejím smyslem je hravou formou přiblížit dětem svět vědy a seznámit je s vysokoškolským prostředím. Organizace Dětské univerzity je financována z celouniverzitního projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP), který si klade za cíl popularizovat u veřejnosti vědecko-výzkumnou činnost na univerzitě.

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. října 2013 v 10:54  

Vážně uvažuji o zřízení vysoké mateřské školy. Činnost spočívá v dodržování životosprávy a denního režimu především. Výhodou je, že frekventanti mohou být zapojeni i individuálně. Základem je pravidelná strava, ráno kakajíčko a po obědě klid na lůžku nejméně jednu hodinu.
Co se malých vysokoškoláků týče, věřme, že jim v průběhu zimního semestru neuteče víceciferné sčítání nebo vyjmenovaná slova po M.

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. října 2013 v 10:56  

Frekventanti třetího věku, samozřejmě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.