Přečtěte si: Má se psát spíše o tom, co udělat, aby se zlepšovalo

čtvrtek 10. října 2013 ·

S panem Chábem "Obrana učitele" můžeme souhlasit v tom, že stát nemá nakupovat předražené Gripeny ani dálnice ani další zaprodané akce. Pan Cháb hájí učitele, protože asi zná, jak se na ně dnes v médiích hloupě útočí. (Není to jen dnes, obraz učitele je u nás bídný už od Rakouska-Uherska, poslední uctivý byl snad od B. Němcové Pan učitel.)


Z článku Ondřeje Hausenblase v BritskéListy.cz vybíráme:

Chápu, že většina učitelů zažívá beznaděj, protože u nás není pro pojetí vzdělávání a pro práci učitelů skoro žádná opora.

Ale něco málo přece jen tu je. Občas se dostanou na rozhodující pozice i lidé osvícení: někde je skupinka spřátelených a rozumných učitelů s rodiči, jinde je to ředitel školy nebo starosta, který má pět pohromadě a školu v obci hájí, někde je informovaný krajský nebo ministeriální úředník či šéfinspektor (mimochodem podívejte se na nové vymezení cílů a povahy školní inspekce! Pokud se podaří to udržet a aspoň z třetiny realizovat v blízkých pěti letech, bude to významný pokrok k lepšímu...).

Vždy ovšem záleží na tom, jak ztvrdlé žáby kde sedí na společném prameni a jak tuhý odpor kladou ti, kdo změny buď nechápou, nebo se bojí, nebo opravdu chtějí vládnout tupému lidu. Ale má se pomáhat, jak to jde. A naříkáním, stýskáním se ničemu nepomůže.

Kupodivu se školství nenapraví ani domácím vzděláváním, a jak vidno, ani soukromými školami pro elitu. Některé z nich mohou sice ukázat dobré postupy, prokázat, že mezi učiteli se dají najít i špičky. (A ovšem jiné předvedou i chabost jako ve veřejném školství – ono to závisí na kapacitě těch, kdo v tom pracují.)

9 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. října 2013 v 16:24  

Občas se dostanou na rozhodující pozice i lidé osvícení

Nešla by, prosím, sestavit a na web vyvěsit přehledná mapa výskytu osvícenosti podle regionů?
Možné by stačila průměrná hodnota uvedená v jednotkách Rousseau sekundy na metr čtverční.

Pavel Doležel řekl(a)...
10. října 2013 v 17:59  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
10. října 2013 v 18:00  

Já vám, pane Blaho, nějak nevím. Co vlastně ten Hausenblas tvrdí? A co netvrdí? A co chce? Já jsem asi natvrdlý, ale mě to připadá jako nějaké poetické vyprávění stárnoucího literáta. Řešení žádná, jen nějaká změť nejrůznějších pozorování, která nemám ponětí, jak spolu souvisejí. Mohl byste mi, jakožto natvrdlému, pomoci se v tom zorientovat?

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. října 2013 v 20:21  

Já vám, pane Doležele, také nějak nevím. Ale myslím si, že autor textu ani neměl v tomto případě v úmyslu hledat, natož pak nacházet nějaká řešení. Řekl bych, že příspěvky v BL se ubírají cestou nevázaných úvah, a tak bychom na ně měli v tomto kontextu i nahlížet. Ale na mne nedejte. Obtížně se orientuji i ve veskrze odborných textech. A možná ještě obtížněji, odpovídajícího vzdělání a státně činovnického rozhledu nemaje.
Mám jen intenzivní pocit, že ten chlív různě ponajmenovaných kamarádíčků prolnul z vyšších pater naší společnosti postupně až do našich nižších vrstev. Nadějné by mohlo být, kdyby se to snad už začalo postupně řešit. Ale než náprava zase doputuje až k nám, bude to ještě nějakou dobu trvat.
Chtěl jsem jenom vědět, jestli nemám nějaký ten výskyt byť i drobného osvícenství někde poblíž.

obyčejná učitelka řekl(a)...
10. října 2013 v 21:29  

Naše osvíceníčko je ze všech osvíceníček to nejosvíceníčkovatější.

poste.restante řekl(a)...
10. října 2013 v 22:21  

Já bych řekl, pánové, že je ten text prof. Hausenblase tak trochu o naději.
O tom, že článků, kde se konstatuje, že všechno ve školství je na prd a že se to nepodaří zlepšit, už je a bylo napsáno až příliš.

Proto je třeba psát o pozitivních zkušenostech ze zahraničí, abychom v nich hledali inspiraci.
O tom, že i u nás existují "ostrůvky pozitivní deviace", kterých ale není dost. A aby jich bylo více, je třeba o nich psát.

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. října 2013 v 23:07  

o pozitivních zkušenostech ze zahraničí

Někde jsem četl, nejsem si jist, jestli to nebylo nějaké fantasy možná od Tolkiena, že snad existují Severozemě, kde si posvítili na ředitele škol takovým způsobem, že je dlouhodobě vybírají, připravují a směrují k vysoce odborné, především pedagogické práci, a doufám, že i kultivované lidskosti.
A tak je mají, zdá se, vesměs osvícené.

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. října 2013 v 23:16  

A naděje? Nechtěl bych být, pane poste.restante, v její kůži. Prý umírá poslední. To se bude muset chuděra dívat na tu naši civilizační zchátralost až do úplného konce.

poste.restante řekl(a)...
11. října 2013 v 0:07  

Dosavadní zkušenost z naší kotliny mne také vede spíše ke skepsi.
Ale já jen chtěl přetlumočit, o čem že to asi byl text článku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.