11. 10.: Konference Měníme věci kolem nás aneb budoucnost naší občanské společnosti

úterý 1. října 2013 ·

Zajímáte se o veřejný prostor a jeho využití v širokém kontextu? Pak si nenechte ujít konferenci vzdělávací společnosti Spiralis s názvem MĚNÍME VĚCI KOLEM NÁS aneb budoucnost naší občanské společnosti, která se koná 11. října 2013 od 9 do 16 hodin v Národní technické knihovně, Technická 6, Praha 6 – Dejvice.


Konference, která je uzavřením jedinečného projektu občanského vzdělávání MĚNÍME VĚCI KOLEM NÁS, nabídne s pomocí řečníků ale i účastníků workshopů odpovědi na otázky:

  • Kdo tvoří občanskou společnost a jaká je u nás její budoucnost?
  • Kam se mohou občanské iniciativy obrátit pro finanční pomoc?
  • Umíme využít potenciál vlastních sousedů k proměně lokality?
  • Jak může občanské uvědomění zmírnit rasistické nálady?

Konferenci uvede premiéra dokumentárního filmu MĚNÍME VĚCI KOLEM NÁS autorů Jana Strnada a Gabriely Zadražilové.

Program konference včetně odborných workshopů naleznete v příloze. Další informace o projektu naleznete na www.pridamse.info a www.spiralis-os.cz.



Proč vznikl projekt s názvem „MĚNÍME VĚCI KOLEM NÁS“

Na začátku bylo přání:

V České republice existuje až 90 tisíc neziskových organizací. Kéž by se tak dalo jejich úsilí propojit...

Za více než dvacet let v Česku vzniklo desítky tisíc občanských iniciativ, které se snaží měnit věci k lepšímu v nejrůznějších oblastech života. Mnohé z nich pracují velmi profesionálně a jsou veřejností respektovány. Doposud tu ale chyběla jejich dlouhodobá vzájemná spolupráce. Je prokázáno, že pokud se podaří zapojit lidi do dění v místě jejich života, celkově se zlepší klima v celé lokalitě.

Ve Spiralis. o.s. jsme se rozhodli to změnit a propojit neziskové organizace v České republice, které mají stejnou vizi a podobné cíle, aby si navzájem vyměnily metody práce, zkušenosti, příklady dobré praxe. Chtěli jsme lidi inspirovat k aktivitě. Ukázat jim, že především na nich záleží, jak a v jakém prostředí budou žít. Zároveň je také podpořit v jejich snažení a zdůraznit, že když na to nebudou sami, snadněji se podaří změnit věci k lepšímu. A tak vznikl projekt „Měníme věci kolem nás“.

Co se podařilo:

Pouliční hudební festival, prohlídka města s architektem, oslava dobrovolnictví, fair-trade snídaně, motýlí den pro děti a rodiče, kavárnička seniorů, kteří zde sami obsluhují, dobrovolníci čtou pacientům na spinální jednotce. To je jen výběr akcí vzniklých díky projektu Měníme věci kolem nás. Několik stovek aktivních účastníků svědčí o tom, že společnost změny vítá a chce se inspirovat od úspěšných.

Netradiční na projektu je, že lidé nepřijdou k hotovému, ale akcím vždy předchází workshop, kde účastníci sami zvolí nejvhodnější způsob jak oslovit a zapojit veřejnost. Jediným cílem je rozvoj života v dané lokalitě. Praktické rady a podporu čerpají od expertů z několika renomovaných nevládních organizací. V praxi to pak většinou znamená, že se na přípravě akce spojí jednotlivci, několik neziskových organizací, zástupci úřadů, ale i místních firem, kterým není lhostejné, kde a jak žijí. Konkrétním příkladem je brněnský Bronx, jak se přezdívá Bratislavské ulici a okolí, oživil Dance battle pro tanečníky z ulice v rámci pouličního sociálně – kulturního Ghettofestu. „Tato kdysi honosná čtvrť blízko centra je stále zasažená několikanásobným „vysídlením“. Nejprve Židů, poté Němců. Jejich místo měli zaplnit Romové, kteří přišli za prací ze Slovenska. A tak zde vzniklo ghetto, které čítá několik tisíc lidí. Odtud název Ghettofest“, líčí historii Alica Heráková z občanského sdružení Trialog a doplňuje: „Jsme rádi, že pestrý program festivalu přilákal téměř dva tisíce Čechů i Romů a podpora všech dobrovolníků, neziskových organizací sponzorů a městského úřadu potvrdila, že společně dokážeme víc.“

„Spiralis, který projekt vede, přispívá ke změně společnosti již 15 let. Zaměřujeme se dlouhodobě na konkrétní skupiny lidí, kteří naši pomoc vítají a mohou díky lidem z projektu osobně zažít, jaké to je být aktérem změny. Jedná se vlastně o kouzlo, kdy se z pasivního člověka stane aktivní“, říká s úsměvem Ing. Jolana Turnerová, ředitelka Spiralis, o.s.

Záštita Kanceláře OSN v Praze

Projektu „Měníme věci kolem nás“ byla udělena záštita Kanceláře OSN v Praze.

Informační kanály:

Spot k realizovanému projektu: Měníme věci kolem nás - YouTube

Filmový dokument Měníme věci kolem nás – YouTube (v den premiéry 11. října 2013)

Webové stránky projektu: www.pridamse.info

Webové stránky Spiralis, o.s.: www.spiralis-os.cz

www.facebook.com/MenimeVeciKolemNas

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.