Národní cena kariérového poradenství poprvé i jednotlivcům

pondělí 23. září 2013 ·

Na konferenci věnované kariérovému poradenství dne 19. září byly vyhlášeny výsledky již pátého ročníku soutěže Národní cena kariérového poradenství. Pořadatel soutěže, Centrum Euroguidance, ocenilo z 24 přihlášených celkem 7 příspěvků. Soutěž se, stejně jako v loňském roce, konala ve spolupráci s Euroguidance Slovensko, a účastníci konference se tak mohli seznámit i s příklady dobré praxe ze Slovenska.

PhDr. Alice Müllerová z českého Centra Euroguidance popisuje vývoj soutěže, ke kterému v tomto roce došlo: „Letošní ročník se oproti minulým letům vyznačoval hned několika novými prvky. Především to byla možnost nominace do soutěže, díky níž bylo možné navrhnout na ocenění služby, jednotlivce či počiny z oblasti kariérového poradenství. Druhou inovací bylo vyhlášení kategorie pro jednotlivce, kteří přispívají k rozvoji kariérového poradenství u nás. Možná i díky těmto změnám se letos sešly velmi rozmanité příspěvky, jež naleznete, společně s příklady dobré praxe ze Slovenska, v česko-slovenském Sborníku z Národní ceny kariérového poradenství 2013, který vyjde do konce roku.“

Hlavní cenu v soutěži získala organizace Rubikon Centrum, poskytující poradenství pro osoby s trestní minulostí, které vedou poradci k tomu, aby rozpoznali své schopnosti a možnosti a posílili v sobě odhodlání a vůli najít zaměstnání, které odpovídá jejich skutečným schopnostem a přáním, a rozvinout dovednosti, bez nichž se na trhu práce neobejdou. Další oceněnou organizací bylo občanské sdružení Borůvka, které se věnuje začleňování klientů s tělesným postižením zpět na trh práce. Zaměřuje se na posílení jejich sebevědomí a pozitivní vnímání sebe sama a provázení klientů od jejich hodnot, snů, vizí k prakticky orientovaným cílům. Na třetím místě se umístila Škola manažerského rozvoje se svým programem Kariérový koučink do škol, jenž reaguje na deficit v oblasti poskytovaného kariérového poradenství na základních a středních školách, např. na neujasněnost profesního zaměření, nespokojenost se svou studijní volbou, nízké sebevědomí apod.

Další cenu získalo Kariérní centrum Masarykovy univerzity za interaktivní konferenci JobAcademy, jejímž cílem je doplňovat a rozšiřovat studentům odborné univerzitní vzdělání o schopnosti a dovednosti potřebné pro úspěšné uplatnění na pracovním trhu. Za lektorskou činnost v oblasti kariérového poradenství byla oceněna Ing. Helena Košťálová, kariérová poradkyně a lektorka Evropské kontaktní skupiny. Oblasti vzdělávání kariérových poradců se věnuje i další oceněné sdružení Aspekt, které získalo cenu za přenos zahraničních zkušeností v této oblasti díky adaptaci vzdělávacího a tréninkového programu Akershus University College. Za přínos kariérovému poradenství v online prostředí byl za svůj portál Et Labora oceněn psycholog, terapeut a poradce Mgr. Dalibor Špok, Ph.D.

V letošním ročníku byla přihlášena řada velmi zajímavých příspěvků, bohužel nemohly být všechny oceněny. Jejich prezentace na závěrečné konferenci k soutěži a ve Sborníku jim však snad přinese zaslouženou pozornost. V současné době čeká na výherce studijní návštěva do poradenských institucí ve Švédsku. Soutěž se tradičně konala pod záštitou Národního poradenského fóra a ve spolupráci s Asociací institucí vzdělávání dospělých, Hospodářkou komorou ČR a dalšími mediálními partnery.

Centrum Euroguidance působící při Domě zahraničních služeb je součástí celoevropské sítě podporující poradenství. Centrum Euroguidance se svými aktivitami snaží podporovat rozvoj kariérového poradenství u nás a organizovat akce, které zviditelní příklady dobré praxe v této oblasti. Zároveň přináší do praxe inovativní přístupy a metody vhodné pro kariérové poradce ze zahraničí a přispívá ke sdílení mezinárodních zkušeností. Podrobný přehled o aktivitách Centra můžete nalézt na webových stránkách www.euroguidance.cz. Jedná se především o vydávání a překlady odborných publikací, realizaci průzkumů, účast na řadě konferencí a diskuzí a organizaci mezinárodních seminářů. Důležitou součástí činností Centra je spolupráce s organizacemi napříč poradenským spektrem a vytváření spolupracující sítě odborníků.

Dům zahraničních služeb (DZS) je příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, která zajišťuje styky se zahraničními subjekty v oblasti školství a vzdělávání. Součástí DZS je mimo jiné Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP), která koordinuje vzdělávací programy mezinárodní spolupráce.

Více informací o aktivitách DZS je k dispozici na www.dzs.cz nebo www.naep.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.