bEDUin 30/2013: V čem se zlepšili kandidáti na ministra školství a učitel je čtvrté nejprestižnější povolání

pondělí 23. září 2013 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.


Co přinesl týden 16. 9.–22. 9.

Témata týdne:

Česká škola ve 21. století, zvýšila se úroveň kandidátů na ministra školství, učitel je prestižní zaměstnání, jak jsou na tom v Anglii s učňovským vzděláváním, veřejnosti vyhovuje selekce a nevěří státu, jak učit sexuální výchovu na katolické škole v Africe a co si o vzdělávání a etické výchově myslí Jeho Svatost dalajlama.

Výrok týdne:
“Já bych si přál, abychom stejně mluvili před volbami i po volbách. Abychom před volbami neříkali o českém školství, že to je klíčové, rozhodující a pak se to dává nejmenšímu koaličnímu partnerovi a ten bohužel nemá tu sílu, aby protlačil více peněz například pro učitele. Mluvilo se o kariérním řádu, ale ten nebude fungovat, jestliže nebude propojen s motivačním ohodnocením učitelů. Marcel Chládek, senátor a stínový ministr školství za ČSSD, na předvolební debatě pořádané SKAV a EDUin, jíž se zúčastnili politici sedmi kandidujících stran.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)
  • Uspěje česká škola v 21. století? Nejvýznamnější událostí minulého týdne byla konference pořádaná Lidovými novinami a nadací Depositum Bonum. Důvod? Hlavní řečník Andreas Schleicher, zástupce ředitele pro vzdělávání v OECD, ve svém vystoupení a následné panelové diskusi systematicky vyvracel mýty o vzdělávání, které jsou v České republice zvláště zakořeněné. Došlo na „maturitu nemusí mít každý“, „být řemeslníkem není ostuda“, „vysokoškoláků máme moc“ i další oblíbené. Protože přihlíželo a diskutovalo opravdu elitní obecenstvo, možná by to mohlo posunout úroveň zdejší diskuse o vzdělávání o kousek výš. Celou konferenci rozdělenou na několik částí můžete shlédnout na lidovky.cz a o týden starší rozhovor s Andreasem Schleicherem je dostupný na eduin.cz.
  • V čem se shodli příští ministři školství. Dvouhodinová předvolební debata zástupců sedmi politických stran se odehrála ve čtvrtek 19. září. Závěry jsou nečekaně pozitivní. Ten nejdůležitější: oproti podobné debatě před posledními volbami v roce 2010 se zásadně zvedla úroveň uchazečů o křeslo ministra (ministryně) školství i věcnost a kvalita diskuse. Potěšitelná je i shoda v těch nejpodstatnějších tématech, jako je zavedení kariérního řádu nebo zvýšení investic do školství. A až na ojedinělé výjimky si politici porozuměli i v nutnosti nedělat změny příliš rychle a dosáhnout dlouhodobé dohody mezi politickými stranami v tom, kam má vzdělávání směřovat a co je pro to nutné udělat. Nahrávku diskuse najde na eduin.cz, tamtéž později hledejte i video záznam. Tématu se věnovaly novinky.cz.
  • Předvolební anketa České školy. Má zatím čtyři části, odpovídali Miloš Vystrčil (ODS), Marcel Chládek (ČSSD), Ondřej Liška (SZ) a Jiří Zlatuška (ANO). Nad souvislostmi politiky a vzdělávání se zamýšlejí i blogy Jana Macháčka, Martina Fendrycha, Tomáše Feřteka a Davida Hawigera.
  • Učitel je čtvrté nejprestižnější zaměstnání. Tvrdí to alespoň výzkum Prestiž povolání v ČR 2013, kde se vysokoškolský učitel umístil hned za lékařem, vědcem a zdravotní sestrou a učitel na základní škole je na pátém místě. Opakovaně se potvrzuje, že nízké sebehodnocení učitelů se rozchází s reálnou pozicí jejich povolání, jak ji vnímají ostatní. Pokud chcete pochopit, proč to tak je, ideální příležitostí je nová kniha Učitelé na vlnách transformace.
  • Selekce ve školách a co s tím. Výzkum mezi obecnou i odbornou veřejností, na němž spolupracoval EDUin se společností Perfect Crowd, konstatuje vysokou podporu selektivního vzdělávacího systému i nedůvěru ve schopnosti státu ho efektivně změnit. Balíček s daty nabízíme ke stažení. Tématu se věnují Literární noviny, idnes.cz i Týden.
Inspirace z (a do) praxe
  • Pozvěte si odborníka za evropské peníze: Pokud byste stáli o výměnu zkušeností se zahraničními odborníky na vzdělávání, program SVES Domu zahraničních služeb vám nabízí informace jak to udělat a získat na to peníze.
  • Logopedie na počítači: O motivační počítačové hře pro děti, které nebaví logopedická cvičení, se dozvíte víc na videu slovenských studentů. Jmenuje se Speekle a byla nominována v soutěži Podnikatelský nápad roku 2013.
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • 26. 9. Kulatý stůl MŠMT ke Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2020 (Praha)
  • 26. 9. Pozvánka na představení knihy Učitelé na vlnách transformace (Praha)
Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.