Z Programového prohlášení vlády, které premiér Rusnok bude ve středu přednášet poslancům

neděle 4. srpna 2013 ·

Přinášíme část věnovanou kromě jiného vzdělání.


Vzdělání, věda, výzkum, kultura

  • Školství, výzkum a vývoj považuje vláda za základ pro konkurenceschopnost státu i pro jeho vnitřní a morální stabilitu. Proto vláda podpoří prioritně přírodovědné a technické vzdělání, které pokládá za důležité pro technické inovace, výzkum a vývoj, na jejichž základě lze budovat výkonnou a efektivní ekonomiku. K tomu je nutné také soustavně rozvíjet znalost jazyků umožňující využívat nejširší spektrum informačních zdrojů.
  • V oblasti technického vzdělávání bude vláda rozvíjet mechanismy podporující zefektivnění spolupráce mezi školami a zaměstnavateli. Položíme důraz na podporu odborného vzdělávání a posílení motivace zaměstnavatelů vč. daňových výhod.
  • Česká republika vybudovala s využitím strukturálních fondů EU řadu výzkumných vědeckých infrastruktur. Vláda bude dbát, aby prostředky na jejich provoz byly efektivně využity a tato centra dosahovala očekávaných výsledků.
  • Vláda bude respektovat autonomii všech stupňů vzdělávání a s ní spojenou zodpovědnost samotných vysokých škol a krajů a obcí jako zřizovatelů škol za jejich výsledky. Společně se zřizovateli bude trvat na zvyšování kvality vzdělávání.
  • Vláda připraví nový zákon o podpoře sportu. Jeho součástí bude i nový systém financování sportovní činnosti jako důležité občanské aktivity. Jde nám o to podporovat její dostupnost pro nejširší veřejnost, zejm. mládež. Vláda podpoří i vrcholový sport a reprezentaci.
  • Pokud jde o kulturní a kreativní odvětví vláda připraví vyvážený způsob financování kultury pro rok 2014 tak, aby byly v odpovídající kvalitativní i objemové struktuře zajištěny veřejné služby, které občané v oblasti kultury očekávají.
  • Zajistíme stabilitu Státního fondu kinematografie, dokončíme novelu autorského zákona. Vláda finančně podpoří úsilí vlastníků památek při odstraňování škod vzniklých na památkách při povodních v roce 2013.



Zdroj: Britské listy

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
4. srpna 2013 v 20:13  

....a pak, ze to nejsou odbornici, no ne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.