Přečtěte si: Školství letos nedočerpá skoro 4 miliardy korun

sobota 3. srpna 2013 ·

Podfinancované české školství letos nedočerpá asi 3,8 miliard korun z evropských fondů, které tak zůstanou v unijním rozpočtu.


Z článku Jakub Novák v Aktuálně.cz vybíráme:

"S ohledem na objektivní důvody - zpoždění harmonogramu operačního programu, pozdější schválení ze strany Evropské komise a zpoždění realizace některých projektů, způsobené zejména průtahy ve výběrových řízeních, existuje riziko nenaplnění této hodnoty v příštím roce," dodává Zaorálek.







25 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. srpna 2013 v 21:51  

S ohledem na objektivní důvody - zpoždění harmonogramu operačního programu, pozdější schválení ze strany Evropské komise a zpoždění realizace některých projektů, způsobené zejména průtahy...

Ještěže za to mohou ty objektivní důvody. Mít to na triku konkrétní lidé, nechtěl bych být v jejich kůži, jakkoli nečerpání peněz není trestný čin, protože se prokazatalně nikdo neobohatil. Leda, že by bral plat i přesto, že je to babral a na práci evidentně nestačí. Ale to není nic vyjímečného a navíc je to spíš problém jeho nadřízeného.
Navíc, čtyři miliardy? Co to je! Kdyby se to čerpání mělo týkat řekněme osmi tisíc škol, je to půl milionu na školu. A při dosavadní efektivitě upotřebení peněz z fondů to odpovídá asi tak šesti počítačům. To snad nestojí ani za řeč.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 8:34  

Je to ten opravdový příklad toho jak vlády a politické strany hrdě plní předvolební závazky "Školství je pro nás absolutní prioritou". Tak tedy touto cestou děkuji všem, kteří s takovou přepečlivou pracovitostí přistupují ke vzdělanosti českého národa. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 10:21  

Jenže průšvih je v tom, že toho půl milionu na školu a ten nákup šesti počítačů na školu je provázen obrovskou byrokracií, která nás začíná požírat.

Částka 4 miliardy zhruba odpovídá tomu, co dostaly školy v "šablonách". A mnohé školy šablony bohužel nezvládají. Učitelé chtějí učit a ne smolit na koleně hromady nesmyslných a metodicky špatně zpracovaných materiálů. Mnozí na to totiž nemají, tak jako mnozí ředitelé nemají na to, aby projekt ukočírovali manažersky.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 10:32  

Zaorálek mnohem horší než povodně, Zaorálek ven !!!

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 11:20  

Nemyslete si,že ty miliardy by poputovaly do škol! Ty by se zase rozplynuly v nějakých nesmyslných školeních, na ministerstvu a tak různě.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 14:18  

4. srpna 2013 11:20
Opravdu, škoda oněch 4 miliard. Dokáži si představit i to, že školy "už umí" s evropskými penězi pracovat a takový EU-OPVK v jiných barvách by asi nevadil. Což takhle využít příležitosti, nejsem proti. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 17:34  

"Dokáži si představit i to, že školy "už umí" s evropskými penězi pracovat"

No raději si tu hrůzu, jakým způsobem se na školách s evropskými penězi v rámci šablon "pracovalo", ani nepředstavujte.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 17:39  

4. srpna 2013 17:34

Vím o čem píši. Žádný problém jsem v tom neviděl. Pravdou je, že činnost v rámci šablon sebrala čas. Ale co by člověk neudělal pro děti, co by člověk neudělal pro školu, co by člověk neudělal "ZADARMO" a bez poděkování! Ignorant

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 20:49  

Kdy zavřou toho městského strážníka Zaorálka?

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 21:56  

A proč za ty 4 miliardy neudělali ještě jednu akci Peníze školám?

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. srpna 2013 v 22:08  

Buď z toho nebyl nijak zvlášť zajímavý vejvar nebo jsou obavy, že by systém už neunesl další nálož DUMů.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 23:01  

Tolik možností vyčerpat ty prachy měly, ale duo líný Fiala - hloupý Zaorálek je skutečně smrtící.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 23:08  

"že by systém už neunesl"

Ale unesl Luďku, nebojte. Učitelstvo je již tak vyjukané, že kdyby byl dán příkaz "vylezte na střechu a skočte", tak to udělá 85% kolegů. Ignorant

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. srpna 2013 v 23:34  

tak to udělá 85% kolegů

No právě. Já to, pane Ignorante, myslel asi tak, jako když vulkán Cimrmanova génia zasypal sám sebe. Mám obavy, že by si absorpční schopnost našeho školství už s takovým množstvím didaktického materiálu prostě nedokázala poradit.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 9:33  

Tak bude o pár set powerpointových, z učebnic opsaných, prezentací míň...

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 10:04  

Nevíte, jak to pro své školství čerpají méně omezené národy? např. Němci.
Nechápejte tu "omezenost" prosím jako urážku na cti. Omezenost Čechů je mnohostranná a za mnohou ani nemohou.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 10:21  

4. srpna 2013 23:34

Máte pravdu, DUM 1 až DUM 800. Člověk ani neví. A nyní by přibylo 801 až....Tak to už by učitelé byli naprosto ztraceni v kvantitě, o kvalitě se raději nikdo nezmiňuje. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 10:24  

Finanční podpora ze strukturálních fondů je určena pro omezené regiony, aby se vyrovnaly těm méně omezeným. ;-)

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 10:32  

Ještě doplněk:

Pokud tedy nějaký region začne být schopen peníze smysluplně čerpat, tak přestává být regionem omezeným a nemá na podporu nárok.

Tím je navždy zachován hlavní účel této podpory - evropská byrokracie.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 11:25  

A jak to tedy řeší Němci nebo Rakušani, ale i další - když u nich už nikdo omezený není, všude je slušná úroveň vybavenosti, metodické podpory,klimatu ve školách atd. - na co tedy dostávají další a další dotace? Vzdyť čr má dejme tomu v Evropě největší problémy s nepřizpůsobivými a z toho plyne mnoho dalších problémů - nelze na tuto slabinu něco vymyslet, aby z toho měly užitek i další děti?

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 13:17  

Ono ve skutečnosti nejde jen o DUMy, známé to Doplatky k Učitelské Mzdě. Dokonce o ně jde možná nejmíň, schvalování a čerpání podle šablon má relativně velkou šanci procházet, i když užitečnost kromě zvýšení učitelských příjmů je nulová (nepočítám-li efekty z porušení autorského zákona, pak možná i záporná).

Hlavně jde o to, že se nedaří pánům Zaorálkům a podobným protlačit schvalováním EU vyložené tunely, jakými byla např. většina IPN (individuálních projektů národních) - to jsou peníze, které ani nezvednou příjmy učitelů, natož aby přinesly něco užitečného pro vzdělanost, ale prostřednictvím realizačních agentur zvedají jen příjmy různých kmotrů (zato v částkách o mnoho řádů vyšších).

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 15:45  

Možná by se za ty 4 miliardy daly opravit nekvalitní DUMy z akce Peníze školám... Ale asi se ty peníze přesunou jinam a vznikne za to 8 km dálnic.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 16:39  

Omyl, nepřesunou se nikam, na tuto možnost ministerstvo úplně zapomnělo. Propadnou a Česká republika o ně definitivně přijde.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 19:13  

No, prý nestihneme vyčerpat 2/3 možných prostředků z ESF. Celkem asi 440 miliard...

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 20:34  

Tolik asi ne, ještě se dá 2 roky čerpat. Ten článek je, že MŠMT letos ztratí 4 mld, ale nepíše, kolik ještě ztratí příští rok a následující rok.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.