BIODIDAC: obrázky, videa a animace pro výuku biologie

pátek 2. srpna 2013 ·

Navštivte databanku téměř sedmi tisíc digitálních fotografií, kreseb, videí a animací, které mohou být bezplatně použity a také i upraveny pro výuku biologie. Provozuje ji University of Ottawa.

BIODIDAC je otevřené úložiště, které může po registraci každý využívat nebo i přispívat. Pravidla pro použití jsou jednoduchá:

  • materiál nebude využíván ke komerčním účelům,
  • zdroj materiálu bude jasně uveden,
  • jeho použití bude zaznamenáno pro dokumentaci sponzorů projektu.


Černobílé diagramy V BIODIDAC jsou skenovány při rozlišení, který umožňuje kvalitní tisk. Soubory obsahující diagramy jsou v normě GIF98a a mají velikosti mezi 5 a 50 kB. Rozlišení je zhruba 1200 x 1200 pixelů. Některé z černobílých schémat byly barevně upraveny, jsou v normě GIF98a a s 16 barvami. Fotografie vzorků, struktury, nebo mikroskopická sklíčka, byly naskenovány v rozlišení, který umožňuje, vzhledem ke své malé velikosti, jejich použití na monitoru počítače nebo na tiskovou kopii průměrné kvality. Soubory s těmito ilustracemi jsou v GIF89a nebo JPEG standard. Paleta barev se liší mezi jednotlivými soubory, protože byly optimalizovány pro 24 barev palety Microsoft Windows. Rozlišení je cca 400 x 400 pixelů a zabírají asi 100 kB. Pro usnadnění používání a interpretaci údajů a fotografií jsou mnohé s popisky buď ve formátu CDR Corel Draw (obecně verze 5), nebo v formátu PPT Microsoft PowerPoint. Některé z těchto souborů jsou komprimovány pomocí ZIP.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.