Rabat, moderní kosmopolitní metropole s výraznými připomínkami minulosti

čtvrtek 4. července 2013 ·

Rabat je hlavní město Maroka a sídlo vlády, a proto mu svým vlivem může konkurovat pouze finanční centrum země, Casablanca. Rabat má atmosféru majestátního královského města s fascinujícím historickým centrem, plným krásných sultánských paláců, působivých mešit a stovky let starých hradeb. Tyto památky doplňují úhledné moderní budovy, kde sídlí úřady, zahraniční ambasády a fakulty zdejších univerzit.


Rabat má dlouhou historii, plnou invazí, a prošel i mimořádným obdobím v 17. st., kdy nejen městu, ale i vodám podél pobřeží vládli piráti. Dnes do Rabatu míří spousta turistů, kteří chtějí odpočívat v dobře udržovaných zahradách a toulat se po medině (která je mnohem méně chaotická a rušná než v ostatních marockých královských městech) nebo se vydat na Marché Central, plný vůně koření, a vychutnat si jídlo v některé z mnoha kaváren, jež lemují široké bulváry se stromořadími ve ville nouvelle (nové město), které postavili Francouzi.

Určitě navštivte kasbu Oudaïa, která se tyčí strategicky nad ústím řeky, se slavnou branou a mešitou z 12. st., zářivě bílým mauzoleem Mohameda V. a nedokončenou mešitou a minaretem, které ve 12. st. rozestavěl sultán Jaqúb al Mansúr. Rabat se také proslavil mohutnými středověkými hradbami, které doposud vévodí panoramatu města pět kilometrů okolo kasby, mediny a nového města. Prochází jimi pět velkých, zdobených bran, známých jako báby.

Vzhledem k tomu, že většina turistických zajímavostí v Rabatu leží uvnitř hradeb (nebo těsně za nimi), je snadné se po městě pohybovat. Okolí města je nepřetržitě obydleno již od římských dob, kdy se mu říkalo Sala.

NENECHTE SI UJÍT: Marché Central • kasba Oudaïa • mauzoleum Mohameda V.

Kasba Oudaïa s mohutnými, medově zbarvenými hradbami a hlídkovými věžemi, které vévodí jejímu obrysu, se nachází v severním cípu města, na březích řeky Oued Bou Regreg. Kasba dostala jméno podle arabského kmene Oudaïa, který sídlil na atlantickém pobřeží v 17. st. a hrál klíčovou roli při obraně města proti španělským nájezdníkům za vlády sultána Mulaje Ismaila. Kasba Oudaïa se liší od jiných tvrzí v Maroku tím, že nejde jen o prostou pevnost či palác, ale o malé, silně opevněné město – medina v medině – s vlastní mešitou, súky a muzei.

Národní turistický úřad Maroka nabízí mnoho prohlídek města s průvodcem. Navštivte informační kancelář na rohu rue Oued El Makhazine a rue Zalage v Agdalu a vezměte si leták s trasami.

Zážitek: Dražba koberců v Rabatu

Oblast okolo Rabatu se proslavila především kvalitou zdejších koberců, které se obvykle tkají z křiklavě červené vlny a mají luxusní, sametový nádech. Pokud si hodláte jako suvenýr ze svého pobytu v Rabatu koupit koberec nebo si chcete prostě jen užít představení, které dražba koberců znamená, zamiřte ve čtvrtek ráno na place Souk el Ghezel. Najdete je v medině kousek na jih od kasby Oudaïa. Mnoho koberců, které uvidíte v obchodech po celé zemi, touto dražbou procházejí. Tržnice bývá hodně plná, proto se snažte dorazit včas, abyste měli dobrý výhled.

Dražba koberců láká místní i turisty, nemluvě o stovkách žen, které sem přicházejí z okolních měst a vesnic a doufají, že prodají koberce, které doma utkaly. Vyvolávače poznáte snadno, neboť téměř jistě bude mít dlouhý oděv s kapucí, zvaný djellaba. Zvedá ruku a přijímá nabídky, dokud se koberec neprodá. Jde o kus místní kultury, který stojí za podívanou. Místní ale nejsou vždy nadšení, když mají dražit spolu s turisty, takže možná budete muset nějaký čas akci jen sledovat, což může být zábavné samo o sobě.

Z knihy Maroko Velkým průvodcem National Geographic.

Pouze do 10. 7. 2013 zakoupíte s 30 % slevou v e-shopu knihy.cpress.cz



0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.