Objevte Arles, perlu Provence

středa 3. července 2013 ·

Obyvatelé Arles jsou patřičně hrdí na své nesmírné bohatství římských památek. Vždyť amfiteátr, aréna, veřejné lázně a cryptoporticus a další stavby stojí od té doby, kdy Julius Caesar udělil Arles titul hlavního města za pomoc při dobytí Marseille. Arles je však známé také díky van Goghovi, který zde namaloval mnoho slavných obrazů. Zde si také uřízl své ucho. Provensálský básník Frédéric Mistral zde vybudoval muzeum na památku svých milovaných Arlézanů. Kamkoli se podíváte, všude  najdete nějaké památky na slavnou minulost města.


Historické centrum města vymezuje řeka Rhôna, bulvár blvd. Émile Combes, boulevard des Lices  a rue Gambetta. Na blvd. Émile Combes a boulevard des Lices si můžete prohlédnout část městských hradeb. Prohlídku města můžete začít v Musée de l'Arles et de la Provence Antiques, moderním, vzdušném muzeu, které se nachází vedle pozůstatků 450 m dlouhé závodní dráhy z doby Římské říše. Vynikající exponáty, do detailu zachycující antickou historii Arles, jsou dobrou přípravou na  samotnou prohlídku města..

Římské Arles
Nejúžasnější římskou památkou je Les Arènes – aréna, která byla postavena pro zápasy gladiátorů. Dodnes se zachovala většina této dvouposchoďové budovy; každé patro tvoří 60 oblouků. Aréna měla kapacitu 20 000 diváků, kteří se 180 východy dostali ven během několika minut. První býčí zápas se zde konal v roce 1830 při příležitosti oslav zabrání Alžíru. Býčí zápasy se zde konají začátkem léta dodnes.

Pokud chcete mít dobrý rozhled, vystupte na jednu ze tří věží, které byly postaveny ve středověku, kdy se z amfiteátru stala pevnost. Po obvodu byly tehdy postaveny domy, které byly v letech 1826–1830 odstraněny. Z nedalekého římského divadla Théâtre Antique zbyly bohužel pouze dva korintské sloupy a změť trosek. Divadlo bylo postaveno na konci 1. století př. n. l. a je to jedno z nejstarších samostatně stojících divadel. Kdysi zde mohlo sedět 10 000 až 15 000 diváků. V roce 1651 zde byla nalezena nádherná Venuše z Arles. Socha, která pravděpodobně zdobila zeď za jevištěm, byla rozbita na tři kusy a chyběly  jí paže. Originál je dnes sice uložen v Louvru.

Z římského fóra, které bylo centrem římských měst, se bohužel nic nezachovalo. Fórum v Arles se rozkládalo v místě, kde je dnes place du Forum. Můžete si však prohlédnout velmi vzácnou podzemní část fóra. To se svažovalo k řece, takže domy musely mít velmi pevné základy. Tak vznikly podzemní galerie cryptoportiques, které byly postaveny ke konci 1. století př. n. l. Během druhé světové války se zde skrývali obyvatelé okolních domů a vůdci odboje. Za rohem na rue de l'Hôtel de Ville stojí Thermes de Constantin, veřejné římské lázně ze 4. století. To, co dnes vidíte, je pouze malá část pravděpodobně největších lázní v této římské provincii.

Arles van Gogha

Vincent van Gogh přišel do Arles v únoru 1888 za sněhové bouře. Když se počasí vyjasnilo, spatřil sešlé ulice. Město se pomalu vyrovnávalo s negativními vlivy průmyslového věku: nábřeží oddělilo město od řeky Rhôny, belgičtí dělníci, kteří budovali novou železnici, bydleli v polorozpadlých domech. Van Gogh si však všímal té hezčí tváře města. Ubytoval se v pokoji v chudé čtvrti u nádraží a zcela se oddal malování. Mezi jeho nejslavnější obrazy z tohoto období patří například „Café de Nuit“, „La Maison Jaune“ a „Le Pont de  Langlois“. Zatímco van Gogh zachytil Arles navždy na svých obrazech, dnes mnohé z těchto památek již neexistují. Slavný most, žlutý dům a kavárna byly zničeny americkými bombardéry během druhé světové války. Jeden z paláců, které van Gogh namaloval, byl přestavěn na mediální centrum s multimediální galérií a byl nazván Éspace Van Gogh.
Naproti aréně stojí Fondation Vincent Van Gogh, kde jsou vystavena díla největších světových  umělců, kteří zde van Goghovi vzdali hold. Turistická kancelář umístila mnoho plaket s kopiemi obrazů na místa, kde van Gogh kdysi stál se svým malířským stojanem.  

Prozkoumejte Provence a Azurové pobřeží s našimi průvodci

Mohlo by vás také zajímat: 

Francie Velký průvodce National Geographic
 
- Podrobné popisy míst a související informace
- Více než 180 barevných fotografií
- 18 podrobných barevných map
- Mapy na procházky a výlety autem
- Speciálně připravené nákresy plánů budov a památek
- Přehledná struktura knihy
- Informace o hotelech, restauracích, možnostech nakupování a zábavy


Paříž Průvodce světoběžníka

Cestovní průvodci vhodní především pro individuální turistiku vznikající ve spolupráci s nakladatelstvím Reise Know-how, které na trhu působí řadu let a jejichž produkty získaly ocenění pro svou kvalitu. Knihy se vyznačují praktickým formátem, obsahově jsou velice bohaté. Poskytují informace o významných památkách, dopravě, ubytování, stravování, atd. Text je doplněn barevnými fotografiemi a podrobnými mapkami a plánky.






Francouzsko-český/česko-francouzský slovník kapesní slovník

Francouzsko-český/česko-francouzský slovník kapesní slovník je praktická a jednoduchá pomůcka pro všechny začínající studenty, ale především pro turisty, kteří se potřebují dorozumět v nejběžnějších situacích. Slovník obsahuje přibližně 20 000 nejfrekventovanějších hesel. Součástí slovníčku jsou také praktické přílohy se seznamem číslovek i stručným přehledem francouzské gramatiky.


 


Francouzská slovíčka a fráze pro lenochy

Patříte mezi ty, kteří se učili francouzštinu ve škole? Chtěli jste se sami naučit francouzsky, ale neměli jste dost trpělivosti? Nebaví vás nudné studium? Pokud se svého cíle nechcete vzdát a věříte, že byste mohli mluvit a rozumět francouzsky, tato kniha je pro vás!

Na přiloženém CD najdete rozmanité interaktivní testy a cvičení, zaměřené na poslech, porozumění a slovní zásobu. Pomohou vám zábavnou formou zvládnout úskalí francouzštiny.



Knihy zakoupíte pouze do 10. 7. s 30% slevou na knihy.cpress.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.