Martin Rychlík: Kdo je nový ministr školství? Spousta neznámých, jistotou je jen důraz na výzkum.

středa 17. července 2013 ·

Dalibor Štys není jako ministr přijímán akademickou komunitou zdaleka jen pozitivně. S kritikou úzkého zaměření přišla i ČSSD.

„Nový ministr, prof. Štys, který dosud řídil na ministerstvu výzkum, zajistí kontinuitu v tomto úřadu. To je pro školství důležité,“ tweetnul 1. července odcházející ministr školství Petr Fiala. Zatímco někdejší rektor Masarykovy univerzity byl znám nejen odborné veřejnosti, profesor Dalibor Štys, biochemik z Jihočeské univerzity, je velkou neznámou.

V prvních mediálních vyjádřeních zdůraznil důležitost přípravy vysokoškolské novely, čerpání evropských fondů a péči o výzkum. K tématům z regionálního školství – jako je testování žáků 5. a 9. tříd – se zatím raději nevyjadřuje a přiznává, že to ještě nenastudoval.

Škatulata s náměstky? Zatím ne.

I proto je logické povýšení náměstka Jindřicha Fryče, zkušeného úředníka, jenž se těmto tématům věnuje, na post prvního náměstka za končícího Jiřího Nantla. Štys, jenž zamířil do Rusnokovy vlády, veřejně deklaroval, že razantní obměnu svých náměstků neplánuje.

„Necítíte se tak trochu jako náhradník?“ tázal se ho moderátor televizních Událostí, komentářů 1. července (v den, kdyČESKÁ POZICE jako první uvedla, že profesor Štys nabídku na post ministra školství přijal). „Nejsem náhradníkem, ostatní to odmítli zřejmě z nějakých jiných důvodů. Chci si tu službu odsloužit a také si ji odsloužím. Kdyby tato nabídka nepřišla, odešel bych bez jakýchkoliv problémů pracovat se svými studenty,“ odpověděl Štys s tím, že se nikdy dříve politicky neangažoval.
„Považuji to za službu státu, budu se snažit dočasné období překlenout. Nastoupil jsem na ministerstvo jako úředník s plným vědomím svého úřednického angažmá. Já jsem úředník, jsem tady jako záchranná práce,“ opakoval Štys v prvním mediálním vystoupení na ČT24, jež se mu dle mnohých ohlasů nepovedlo. Kritici mu vyčítají aroganci a také „obrat“ z jeho dřívějších proklamací (že není žádným úředníkem) na maxiúředníka. Štysovi zastánci naopak říkávají, že přece nejde o mediální zdatnost, ale věcnou práci.

Štysův resort má obrovské rozpětí: od financování mládežnického sportu až po budování nejvýkonnějšího laseru světa. Roční rozpočet MŠMT činí asi 140 miliard korun a je jedním z vůbec největších. „Ministerstvo chápu jako ministerstvo vzdělávání, a ne udržování škol v chodu. Výzkum a vývoj je pro nás důležitá věc, ale máme i další úkoly, jichž jsem si vědom,“ řekl Štys na tiskovce při uvedení do úřadu.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

3 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
17. července 2013 v 21:49  

„Je to vlastně takový Brouk Pytlík, ke všemu se umí vyjádřit. A spoustu lidí na první dobrou přesvědčí, že tomu rozumí. Pak se ukáže, že ne tolik,“
http://bit.ly/1aQMRB8

V tom případě Vás vítám v klubu, pane ministře.

Anonymní řekl(a)...
18. července 2013 v 8:43  

Já hlavně doufám, že pan Štýs už konečně pochopí, že žabou na prameni je ředitel odboru Tomáš Zatloukal, přes kterého a ještě přes náměstka Zaorálka realizuje své nekalé záměry známý šíbr napojený na mnoho kontroverzních postav v zákulisí, Tomáš Kantor! Tato skupina si už rozebrala mnoho milionů a kdyby jim některé projekty nebyly zatrženy (Nedir, o kterém se mnoho psalo i tady, nebo digitální depozitář), rozebírali by rozpočty ještě lépe. Tak do toho, pane Štýsi.

Anonymní řekl(a)...
19. července 2013 v 9:45  

No hlavní žába na prameni je Zaorálek, ztratil již 5 mld Kč, které mohly jít do českého školství, další obrovské peníze "zmizely", jak tu někdo píše ve spolupráci s různými lidmi. Co by kdo ale čekal od negramotného městského strážníka, že?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.