K4: Digitální knihovna Moravské zemské knihovny

středa 31. července 2013 ·

Digitální knihovna Moravské zemské knihovny obsahuje dokumenty, které byly digitalizovány z různých projektů - VISK6 (rukopisy a staré tisky), VISK7 (dokumenty ohrožené degradací kyselého papíru), EuropeanaTravel a dalších.

V současnosti Moravská zemská knihovna provozuje vlastní digitalizační centrum, které průběžně zpracovává dokumenty často půjčované nebo ve špatném stavu. Digitální knihovna rovněž obsahuje všechny monografie, které obsahovala předchozí verze digitální knihovny Kramerius 3.


Typy dokumentů obsažených v digitální knihovně:

  • dokumenty z projektu VISK 7 s obrázky ve formátu DJVU (např. Lidové noviny) - k prohlížení plných stran potřebujete plugin,
  • dokumenty replikované z Krameria 3 - obrázky jsou ve formátu JPG a není potřeba žádné zvláštní prohlížečky, plnou velikost obrázku získáte po kliknutí na větší náhled,
  • nová produkce - obrázky ve formátu JP2 jsou zobrazovány přes jinou prohlížečku, proto je lze zoomovat kolečkem myši a přetahovat pravým tlačítkem myši.

Digitální knihovna Moravské zemské knihovny K4 by se měla stát místem, které bude obsahovat veškeré naše zdigitalizované dokumenty v jednotném formátu. Zatím tomu tak není, například unikátní Mollova mapová sbírka má svou samostatnou webovou prezentaci. Některé další dokumenty (například sbírka grafik) neobsahují potřebná metadata.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.