Čerstvým absolventům chybí praxe. Nezaměstnanosti se obává 56 % studentů.

pátek 19. července 2013 ·

I když počet vysokoškolských absolventů v ČR stoupá, což svědčí o lepší vzdělanosti národa, přichází s tím na řadu jiný společenský problém – a to neschopnost těchto absolventů uplatnit se na trhu práce. Absolventi škol, zvláště pak právě vysokoškoláci, musí nabídnout více než jen teoretické znalosti a stávají se ohroženou skupinou při hledání zaměstnání zkrátka proto, že nedisponují dostatečnou praxí. Není tudíž divu, že nezaměstnanost mladých lidí do 24 let je dle ČSÚ v České republice v současné chvíli na 20 %.

Zda budou mít studenti po škole dostatečnou praxi, a jaký mají k této problematice postoj, zjišťoval nedávno veřejný průzkum na serveru vyplnto.cz. Z jeho výsledků vyplývá, že 55 % ze 141 studentů vysokých a vyšších odborných škol se obává nedostatku praxe při hledání svého budoucího zaměstnání.  

Studenti vysokých a vyšších odborných škol si přitom svou situaci uvědomují a snaží se praxi získat. Přibližně 89 % z nich by uvítalo možnost pracovat již během studia. Nabídku možných pracovních příležitostí by podle dotázaných měla poskytovat především škola. Téměř 75 % respondentů se však s touto aktivitou od školy nesetkalo.

Přestože hlavní motivací pracovat během studia stále u studentů zůstává neuspokojivá finanční situace, výsledky průzkumu překvapivě hovoří o tom, že téměř 62 % vysokoškoláků by za účelem získání nějaké praxezaujala i nabídka neplacené stáže ve firmě.

Na společenský problém s nezaměstnaností absolventů kvůli nedostatečné praxi už zareagovala i státní správa. Příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí, Fond dalšího vzdělávání, poskytuje od loňského podzimu uchazečům o zaměstnání možnost získat potřebnou praxi prostřednictvím projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, který k tomuto dni zprostředkoval téměř 2 750 stáží po celé České republice. Zájem o stáže je přitom obrovský, registrovány jsou tisíce uchazečů. Více informací a možnost nezávazné registrace je na www.stazevefirmach.cz.

Informace o průzkumu:


Název průzkumu: Budete mít po škole dostatečnou praxi? Průzkum proběhl v období 06. 06. 2013 - 13. 06. 2013 na serveru Vyplňto.cz. Celkový počet respondentů byl 182, z toho 141 bylo studentů VŠ či VOŠ, 20 SŠ. Podrobné výsledky průzkumu jsou k vidění zde: http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/praxe-po-skole

16 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
19. července 2013 v 0:28  

Vážný problém. Bez praxe se praxe získává jen obtížně, říkají odborníci.
Trošku mne ovšem na tom průzkumu mate počet a výběr respondentů. Třeba jsem ve výsledcích nepostřehl nějaké případy studentů, kteří si brigády či stáže v oboru v potu tváře hledají a i nacházejí sami, nebo dokonce těch, kteří mají zaměstnání nebo jeho závazný příslib ještě před absolutoriem. Nu, má to tak někdo štěstí.
Pár takových znám. Zajímavá je na tom skutečnost, že zpravidla patřili mazi žáky, kteří bez ohledu na zvolenou profesi zvládli zpropadenou binární soustavu a prokletou funkci if. Což vedle jistých intelektových předpokladů vyžaduje s ohledem k věku i nemalé úsilí. Ale to už je dávno.

Anonymní řekl(a)...
19. července 2013 v 7:58  

Všechny vlády v posledních obdobích bojují proti nezaměstnanosti tak urputně, že se tady ve velkém krade jak na běžím páse. "Šetří" se tak "systematicky", až se utlumila ekonomika. Stát rozkradený, vytunelovaný, morálně zplundrovaný, politicky rozvrácený, společensky rozdělený a bezpráví na každém kroku. Došlo to tak daleko, že lidé si již nejsou rovni ani před zákonem. Středověké odpustky jsou jen odvarem toho, co se tady děje. Udělá se "nová metodika" výpočtu nezaměstnaných s čísly samozřejmě směřujícími dolů a vše je v pořádku. A potom si absolvente bez praxe sháněj místo a rychle se zapoj do druhého pilíře důchodové reformy.

Anonymní řekl(a)...
20. července 2013 v 23:58  

Českým absolventům chybí výchova k sebezodpovědnosti!!! České komunistické školství z nich vychovává jen nezodpovědná komunistická podsvinčata, kterým se nechce učit ani pracovat. Největší podíl na "výrobě" levičáckých mladých nemakačenků mají učitelé, kteří nechávají projít zkouškami kdejakého blba.

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 0:01  

Kdyby pár mladých líných nevzdělavatelných vemen zdechlo hlady, tak by hned klesla nezaměstnanost. Dokut tenhle stát bude podporovat nemakačenky štědrými sociálními dávkami, bude počet těchhle líných vemen stoupat až dosáhne takového počtu, že bude hrozit levičácký převrat. To vše díky komunistickým a svazáckým učitelům, kteří nechávají studiem a praxí projít každého blba.

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 8:46  

20. července 2013 23:58
21. července 2013 0:01

To Vás poslední dva předsedové vlád (svazáčtí funkcionáři) tak zklamali?

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 9:36  

To vše díky komunistickým a svazáckým učitelům

Naprosto nechápete. V svobodné kapitalistické společnosti je jednak pluralita názorů, jednak svoboda myšlení. Kdyby učitel bazíroval na jediné správné odpovědi, nenechal žáka "tvořivě myslet a projevovat se", jednal by v rozporu s ideou RVP a hlavně by byl za totalitního buzerátora. Naším cílem je přece vychovávat tvořivé osobnosti s vlastním názorem - a ne nějaké uvažující vzdělané chytrolíny, to je přežitek, přeceeee.

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 10:06  

21. července 2013 0:01

Odhaduji to na 3 promile.

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 10:15  

Odhaduji to na 3 promile.

Takových křiklounů je teď všude plno. Škoda ale, že si těch přehmatů, které nás dovedly k dnešnímu stavu, nevšímali za vlád pravicových. Tenkrát jste měli křičet, když možná ještě bylo co zachraňovat.

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 12:08  

"I když počet vysokoškolských absolventů v ČR stoupá, přichází s tím na řadu jiný společenský problém – a to neschopnost těchto absolventů uplatnit se na trhu práce."

Vážení je tam špatná spojka. Žádné "I když", ale má tam být Protože vysokoškolských absolventů v ČR stoupá, přichází s tím na řadu jiný společenský problém – a to neschopnost těchto absolventů uplatnit se na trhu práce.

Špatně placenou a fyzicky náročnou práci už u nás nikdo dělat nechce, takže ji dělají Ukrajinci apod. Mladí Češi by se rádi hrnuli do lepší práce za vyšší peníz, jenže míst pro vysokoškoláky či středoškoláky s maturitou nikterak nepřibývá, ale např. ve školství spíše ubývá. Navíc vyšší počet vysokoškoláků ještě vůbec nemusí znamenat vyšší vzdělanost národa. Dnešní Bc. jsou sotva na úrovni maturantů z před 20ti let. A vysokou školu si dnes dělají i ti, kteří jsou na vysokoškolských pozicích vzhledem ke svému IQ nepoužitelní. Praxe s tím fakt nemá až tak co dělat.

Pytlik Blaha řekl(a)...
21. července 2013 v 12:20  

Odhaduji to na 3 promile.

Že by tolik nadýchal, ještě neznamená, že by i tolik slopal. Neboť, "pozitivní výsledek dechové zkoušky tak nelze považovat za důkaz přítomnosti alkoholu v krvi," citoval znalec ze své zprávy.
Pokud by autorem těch dvou "vemenálních" příspěvků byl zaslouženě relaxující ředitel školy, pak by to mělo asi takovou výpovědní hodnotu, jako když přetažený feldkurát Katz káže nad ránem Švejkovi, že chlastat se nemá.
Trvám na tom, že za stav snížené konkurenceschopnosti absolvenstva nemůže primárně vláda prostřednictvím ministerstva školství, ale absolventi sami. Asi jako kdybych žaloval výrobce chlastu za zničená játra a vypatlaný mozek.

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 14:46  

neschopnost těchto absolventů uplatnit se na trhu práce

V Praze a některých velkých městech práci absolventi seženou a to bez větší námahy. Problém začíná v sociálně vyloučených oblastech - severozápad Čech, střední a severní Morava, Karviná,...V těchto oblastech může být absolvent Albert Einstein a kde nic, tu nic.

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 15:01  

Odhaduji to na 3 promile.

To dozajista bude někdo s moderní virózou - Kalousek? Zeman?.....

Anonymní řekl(a)...
22. července 2013 v 18:19  

Řeknu k tomu něco jako zaměstnavatel. K výběrovému řízení zvu jen absolvnety ze solidních vysokých škol (jako čert svěcené vodě se vyhýbám absolventům soukromých VŠ). V žádném případě nezvu absolventy, kteří absolvují magisterské studium za déle než 6 let (1 rok navíc je v normě díky různým Erasmům, to vcelku beru, jestliže však vidím, že někdo dorazí k Mgr. za 8 let aniž by při studiu pracoval, co si něm mám proboha myslet? A takových jsou vážení kvanta).

Zen řekl(a)...
22. července 2013 v 21:46  

"Nabídku možných pracovních příležitostí by podle dotázaných měla poskytovat především škola."

To ma byt vtip?

Anonymní řekl(a)...
22. července 2013 v 21:46  

dorazí k Mgr. za 8 let aniž by při studiu pracoval

Už jich tolik není. Zavedly se poplatky za prodlužování studia, a to dost mastné.

Zen řekl(a)...
22. července 2013 v 22:41  

Aha, tak to neni vtip, ale HODNE blba formulace autora (autorky?) tiskove zpravy. Kdyby to bylo formulovano "by privitalo, kdyby skola poskytovala", pak by nebylo mozno mit namitek. Ale takhle ...?

Osobne si myslim, ze vysledky takovehohle "pruzkumu" by mely byt tak maximalne prezentovany jako cast (maximalne) semestralni prace a rozhodne ne ve forme tiskove zpravy. IMHO zase nekdo na facebooku oslovil vsechny pratele a pozadal o vyplneni ... "Reprezentativni" vzorek, "reprezentativni" vysledky :-(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.