David Pogue: 10 nejlepších technických tipů, které šetří čas

pátek 19. července 2013 ·

Autor technologických článků David Pogue sdílí 10 jednoduchých, chytrých tipů pro uživatele počítačů, webu, mobilních telefonů a fotoaparátů. Ano, možná některé z nich už znáte – ale pravděpodobně minimálně jeden ještě ne.




Zjistil jsem něco zajímavého o společnosti a kultuře. Vše, co je riskantní, vyžaduje povolení. Je to tak, když se učíte řídit, máte zbraň, oženíte se.

(Smích)

Platí to o všem riskantním kromě technologií. Z nějakého důvodu neexistuje žádná standardní osnova, žádný základní kurz. Prostě vám jenom tak dají počítač a pak vás vykopnou z hnízda. Předpokládá se, že se s tou věcí naučíte. Jak? Pouze osmózou. Nikdo si k vám nesedne a neřekne: "Takhle to funguje." Takže dnes vám řeknu deset věcí, o kterých si myslíte, že je každý zná, ale pravda je, že nezná.

Fajn, první z nich se týká webu, když jste na internetu a chcete srolovat stránku dolů, neberte myš a nepoužívejte posuvník. Je to strašlivá ztráta času. Dělejte to tak, jen pokud jste placeni od hodiny. Místo toho stiskněte mezerník. Stránka se sroluje o jednu stranu dolů. Podržte klávesu "Shift" a naroluje se zase nahoru. Takže mezerník pro sjetí o jednu stranu dolů. Funguje to v každém prohlížeči a na všech typech počítačů.

Také když jste na webu, když vyplňujete jeden z těch fomulářů s vaší adresou a tak, předpokládám, že víte, že když stisknete klávesu "Tab", tak přeskočíte do dalšího pole a dalšího a dalšího. Ale co s rolovacím menu, kde se zadává váš stát? Neotevírejte menu. Jenom plýtváte kaloriemi. Napište první písmeno vašeho státu a několikrát to zopakujte. Takže když chcete Connecticut, napíšete C, C, C. Když chcete Texas, napíšete T, T a ocitnete si přímo na správné položce, aniž byste otevřeli menu.

Dále na webu, když je text příliš malý, tak podržíte klávesu "Ctrl" a k tomu stisknete plus, plus, plus. S každým klepnutím se text zvětší. Funguje to na každém počítači, v každém prohlížeči. Nebo minus, minus, minus, abyste text zase zmenšili. Jestli máte Mac, místo toho to může být "Command".

Když píšete na Blackberry, Androidu, iPhonu, neobtěžujte se přepínáním zobrazení na klávesnici s interpunkcí, abyste napsali tečku a pak mezeru a pak se pokusili další písmeno napsat velkým tiskacím. Prostě dvakrát zmáčkněte mezeru. Telefon za vás vloží tečku, mezeru a začne velkým písmenem. Prostě mezera, mezera. Je to absolutně úžasné.

Když už jsme u mobilních telefonů, na všech mobilech, když chcete někomu znovu zavolat a už jste mu volali, vše, co musíte udělat, je stisknout tlačítko volání a objeví se poslední volané číslo. V této chvíli znovu zmáčknete tlačítko volání a číslo se vytočí. Takže nemusíte otvírat seznam posledních hovorů. Takže když se snažíte s někým spojit, jenom dvakrát stiskněte tlačítko volání.

Tohle mě přivádí k šílenství. Když vám zavolám a nechám vzkaz ve vaší hlasové schránce, slyším, jak říkáte: "Zanechejte vzkaz," a pak následuje 15 sekund instrukcí jako bych posledních 45 let nenechával žádný vzkaz na záznamníku! (Smích) Ne, nejsem příliš krutý. Ukazuje se, že existuje klávesová zkratka, díky které přeskočíte rovnou k tomu pípnutí.

Záznamník: Po zaznění signálu, prosím – PÍP.

David Pogue: Bohužel se telefonní společnosti nedohodly na stejné klávesové zkratce, takže se to liší dle telefonní společnosti. Nechávají na vás, abyste přišli na klávesovou zkratku pro osobu, které voláte. Neříkal jsem, že to bude bezchybné.

OK. Většina z vás si myslí, že Google je něco, co vám dovolí najít internetovou stránku, ale on je to i slovník. Naťukejte slovo "define" a pak slovo, které chcete znát. Dokonce ani nemusíte na nic klikat. Definice se objevuje rovnou při psaní. A je to také kompletní databáze letů a letišť. Napište jméno letecké společnosti a let. Ukáže vám, kde je letadlo, na kterém terminálu a bráně, za jak dlouho přistane. Nepotřebujete na to aplikaci. Je to také převaděč jednotek a měn. Opět nemusíte klikat, abyste se to dozvěděli. Prostě to napište do políčka a už máte odpověď.

Zatímco mluvíme o textu, který chcete zdůraznit – to je jen příklad. (Smích) Když chcete zvýraznit slovo, prosím nemarněte čas tím, že ho označíte přetažením myší jako nějaký začátečník. Dvakrát klikněte na slovo. Dívejte se na 200. Dvakrát kliknu. Krásně to vybere jen to jedno slovo. A taky nemusíte mazat to, co jste zvýraznili. Jednoduše to přepište. To funguje v každém programu. Takže můžete dvakrát kliknout, přetáhnout a zvýrazníte jednoslovné výrazy, jak táhnete. Trochu více přesnosti. Znovu, nebudeme se obtěžovat mazáním. Prostě to přepíšeme. (Smích)

Zpoždění závěrky je čas mezi stisknutím spouště a momentem, kdy fotoaparát sejme obraz. Je to ohromně znervózňující věc u všech foťáků pod 1000 dolarů. (Cvaknutí závěrky) (Smích) Je to tak proto, že fotoaparát potřebuje čas, aby vypočetl zaostření a expozici. Ale když předostříte tak, že spoušť zmáčknete jen zpola, necháte prst dole… Bez zpoždění závěrky! Pokaždé vám to vyjde. Právě jsem váš foťák za 50 dolarů tímto trikem proměnil na foťák v hodnotě 1000 dolarů.

A konečně, často se stává, že hovoříte a z nějakého důvodu se publikum dívá na prezentaci místo na vás! (Smích) Takže až se to stane, tohle funguje v Keynote, PowerPointu, v každém programu. Vše co musíte udělat, je stisknout klávesu písmene "B", B jako Blackout (Zatmění), takže zhasnete prezentaci a všichni se budou dívat na vás – a až budete chtít pokračovat, zase stisknete B, a když se fakt rozjedete, můžete stisknout klávesu W jako Whiteout (rozsvícení, bílá obrazovka) a tak se celý snímek prezentace změní na bílý, pak zase zmáčknete W, abyste se bílé zbavili.

Vím, že jsem to prošel velmi rychle. Jestli jste něco nezachytili, rád vám pošlu seznam těchto tipů. Mezitím vám gratuluji. Všichni jste získali kalifornské papíry na technologie.

Hezký den.

(Potlesk)

Zdroj: TED.com

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.