Přečtěte si: O přijetí prvňáčků do školy v Řevnicích má rozhodnout losování

čtvrtek 6. června 2013 ·

Stále více obcí, hlavně v okolí velkých měst, sužuje nedostatek míst nejen v mateřských, ale už i v základních školách. Jejich ředitelé často nemají budoucí prvňáky kam dát a na rozšíření školy nemají peníze. Středočeské Řevnice dostaly nedávno od Krajského úřadu originální radu, jak se s aktuální nedostatečnou kapacitou obecní školy popasovat - o přijetí či nepřijetí dítěte má rozhodnout los.


Z článku Jakuba Svobody v Novinky.cz vybíráme:

„V případě, že nelze všechny žáky s trvalým pobytem přijmout, je povinností obce zajistit pro nepřijaté žáky povinnou školní docházku mimo obec či spádovou školu. Způsob, jakým škola určí žáky, kteří se v tomto případě nebudou moci vzdělávat v obci či spádové škole, je v její kompetenci a způsob provedení je odpovědností vedení školy,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva školství Jana Holíková.

Experti upozorňují na to, že problém s nedostatkem volných míst ve státních mateřských školách, který trápil obce v posledních letech, se nyní do základních škol postupně přesouvá. Z celorepublikového pohledu je teď nejhorší situace v okolí Prahy a Brna, kam se v minulých letech přistěhovalo mnoho mladých rodin.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.