Nejlepší mladý chemik je z Letovic

sobota 1. června 2013 ·

Celostátní finále soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR zná svého vítěze: stala se jím Marie Nevyhoštěná ze ZŠ Letovice.


Ve čtvrtek 30. května se v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice uskutečnilo vrcholné klání mladých chemiků. Žákovského mistrovství republiky se zúčastnilo 26 finalistů z deseti krajů. „V regionálních kolech soutěžilo celkem 5 000 žáků osmých a devátých tříd základních škol, což předčilo naše očekávání. Zdá se, že chemie je u mladé generace opět v kurzu. To nás velmi těší,“ pochvaluje si děkan FChT Petr Lošťák, jehož fakulta soutěž pořádá. „Všichni finalisté prokázali nadstandardní vědomosti, takže je právem můžeme považovat za žákovskou elitu národa. Jsem si jistý, že s mnohými z nich se za pár let setkáme u nás na fakultě a že budou velkým přínosem pro náš obor,“ dodává profesor Kalenda, proděkan pro pedagogiku pořádající fakulty. 
Soutěž sestávala ze dvou částí. Teoretické znalosti prověřil písemný test, který připravila SPŠCH v Pardubicích, praktické dovednosti ověřila laboratorní práce, jejíž zadání vypracovala pořádající fakulta. Součet bodových zisků z obou částí určil celkové pořadí.

Po napínavém klání následovala nejprve uvolňující a poutavá barmanská show Petra Hurty, který předvedl sérii neuvěřitelných žonglérských kousků. Poté se za přítomnosti významných hostů z řad partnerů soutěže uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen. Z celkového vítězství se nakonec radovalaMarie Nevyhoštěná ze ZŠ Letovice. Hned za ní se umístila Veronika Vališová ze stejné školy a třetí příčku obsadil Filip Kolman z pardubické ZŠ Polabiny 1. „Absolutně jsem nečekala, že bych mohla vyhrát. Jela jsem spíš na výlet a viděla se tak na patnáctém místě,“ popsala své pocity nová královna mladých chemiků. „Za svůj úspěch vděčím především paní učitelce Haně Nečasové. Ta se mi týden co týden věnovala a připravovala mě na soutěž. Bez jejího úsilí bych nevyhrála,“ dodala vítězka, která si z rukou ředitele Svazu chemického průmyslu ČR Ladislava Nováka odnesla pohár, šerpu,I-Pad, příslib stipendia během prvního roku studia na FChT Univerzity Pardubice a dárkové tašky od partnerů soutěže. Na druhou Veroniku Vališovou čekal rovněž pohár, příslib stipendia, dárkové tašky a I-Pad mini, který jí předal děkan Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Petr Lošťák. Třetímu v pořadí předávala cenu senátorka Parlamentu ČR Miluše Horská a Filip Kolman získal kromě poháru, příslibu stipendia a dárkových tašek jako hlavní cenu LED TV Samsung. „Snažíme se žáky motivovat hodnotnými cenami, které jsou v rámci podobných soutěží nadstandardní. Za to patří poděkování Svazu chemického průmyslu ČR, který je generálním partnerem soutěže a bez jehož podpory by to nebylo možné,“ uvedla Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která klání mladých chemiků realizuje. Mezi další hlavní ceny patřila herní konsole Playstation, I-Pad Touch, mikro systém Philips a fotoaparát Nikon. Soutěžící dostali také sadu na pétanque, deskovou hru Scrabble, vstupenky do Národního technického muzea v Praze, dárkové tašky od partnerů a další drobné ceny. Oceněno bylo všech 26 finalistů, prvních pět navíc obdrželo příslib stipendia během prvního roku studia na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice v hodnotě 2 400 Kč měsíčně.

Mladí chemici ale v Pardubicích neměřili jen své síly. Mohli si také vyzkoušet, jaké to je být na jeden den studentem vysoké školy. „Snažíme se poskytnout soutěžícím komplexní zážitek. Nabízíme jim ubytování na kolejích, oběd v menze, exkurzi, pokusy v laboratořích, zkrátka plný servis, jakého se dostává našim studentům. Pro žáka deváté třídy je to obrovský zážitek, který může zásadně ovlivnit jeho další životní kroky,“ vysvětluje profesor Kalenda, který byl zasvěceným průvodcem po fakultě i rodičům a učitelům soutěžících.

Finálový den pokračoval v Hotelu Zlatá štika, kde se pro účastníky a partnery soutěže uskutečnil společenský večer. Děkan FChT Univerzity Pardubice Petr Lošťák předal Pamětní medaili za dlouholetou spolupráci v oblasti výchovy mladých chemiků SPŠCH Pardubice, která soutěž před sedmi lety zakládala. Medaili převzal její současný ředitel Jan Ptáček. O podmanivou atmosféru se poté postaral improvizující saxofonista David Wiljo Kangas, působivé vystoupení bstarala orientální tanečnice Heidi Debab. Příjemný zážitek doplnilo chutné občerstvení. „Myslím, že s průběhem jak finálového dne, tak i celé soutěže můžeme být spokojeni. Dokázali jsme představit chemii jako zábavný, poutavý a inspirující obor, který nabízí mladým lidem širokou škálu studijních i pracovních možností. Renomé chemie tak opět stouplo,“ uzavřel Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu ČR.

Podrobné informaci o soutěži najdete na www.mladychemikcr.cz


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. června 2013 v 0:03  

Co to je I-Pad? Nějaký levný klon iPadu? ;)

Anonymní řekl(a)...
3. června 2013 v 23:30  

Hm... stát se dobrým chemikem v době, kdy se na školách z bezpečnostních důvodů dělají pokusy leda tak s vodou, je to docela výkon...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.