Neapol, jedno z nejkrásnějích měst světa již od dob antiky

čtvrtek 27. června 2013 ·

Neapol (Napoli), která se rozkládá v nádherném zálivu s Vesuvem tyčícím se v pozadí, byla vždy opěvována a oslavována básníky i malíři jako jedno z nejkrásnějších měst na světě již od dob antiky. Mezi její mnohá lákadla patří světová muzea, úžasná architektura, rušné ulice,  skvělé jídlo – právě zde se zrodila pizza – a v bezprostředním okolí úchvatné Pompeje a Amalfské pobřeží.


Duomo (dóm, katedrála), nacházející se na východním okraji historického centra Neapole, nedaleko rozlehlého náměstí Piazza Giuseppe Garibaldi, je ideálním místem, kde můžete začít svoji prohlídku města. Je to nejen dobrý orientační bod, ale nachází se blízko náboženského a kulturního srdce starého města. Základy katedrály pocházejí z roku 324, kdy zde první křesťanský římský císař Konstantin nechal postavit baziliku Santa Restituta. Její zbytky tvoří část dnešního kostela. Nejuctívanější patron Neapole, sv. Januárius, byl biskupem v Beneventu. Za Diokleciánova  pronásledování byl v roce 305 umučen ve městě Pozzuoli nedaleko Neapole. Vypráví se, že po jeho smrti jedna křesťanská žena naplnila jeho krví dvě lahvičky, které jsou dodnes – spolu s jeho lebkou – uloženy ve světcově kapli. Obě ampule se světcovou krví jsou obestřeny tajemstvím. Zaschlá krev totiž třikrát v roce zkapalní. K tomuto dosud nevysvětlitelnému jevu dochází 19. září v den svátku sv. Januária, v sobotu před první květnovou nedělí a 16. prosince. K prvnímu zkapalnění prý došlo až sto let po světcově smrti, ale první písemný záznam o této události pochází až z roku 1389. Velké zástupy poutníků pokaždé dychtivě čekají na tento zázrak.

Museo Archelogico Nazionale (Národní archeologické muzeum) patří k největším světovým muzeím. Zdejší sbírka soch může směle konkurovat římským muzeím. Dále je zde uloženo velké množství mozaik, nástěnných maleb a nádherné artefakty z Pompejí, Herculanea a dalších velkých  jihoitalských nalezišť.


Tajný kabinet: Termínem Gabinetto Segreto neboli Tajný kabinet je označována sbírka erotického umění z Pompejí a Herculanea, o níž se sice dlouho vědělo, ale po mnoho let byla uchovávána pod zámkem. Římany tyto explicitní výjevy neurážely. Spíše naopak. Erotické umění si oblíbili a sexuální chování neposuzovali z morálního hlediska. Na zdech potíren veřejných lázní bývaly obrazy a mozaiky se sexuální tematikou. Mars, Jupiter a další bohové  byli často zobrazováni, jak se oddávají nevázaným sexuálním hrátkám. Falické symboly – často zdobené křídly či zvonky – se objevovaly téměř všude. Byly totiž považovány za talismany ochraňující člověka před zlem nebo za symboly plodnosti, mužnosti a štěstí. Dokonce i pekařství mohlo být ozdobeno falickým symbolem, který zde představoval hojnost čerstvého chleba. Tajný kabinet však není vhodný pro puritány. Mnohá vyobrazení jsou šokující – například socha boha Pana, který si užívá s kozou, byla zajisté tabu i v římské době.

Při procházce historickým centrem (centro storico) Neapole objevíte hustě zastavěnou čtvrť s mnoha kostely, obchody, paláci, náměstími i činžáky, v níž je zachován původní plán města z doby před 2500 lety.

Královská Neapol se rozkládá kolem rozlehlého náměstí Piazza del Plebiscito. Jsou zde paláce, kostely, pevnosti a další budovy, které nechali postavit anjouovští, aragonští a  bourbonští monarchové, kteří v Neapoli vládli téměř 800 let.

Historie pizzy: Ponechme stranou dohady, zda pizza vznikla v Neapoli či nikoli. Předpokládejme, že je to pravda a že krátce poté, co byla z Nového světa dovezena první rajčata, se u pouličních stánků v Neapoli začaly prodávat pečené placky z kynutého těsta obložené česnekem, rajčaty, sýrem a polité olejem. A tak vznikl kult pizzy. Říká se, že čtvrtinu všech restaurací v Itálii tvoří pizzerie a každý den se v nich upeče asi 7 milionů pizz. A ty nejlepší se samozřejmě dělají v Neapoli. První pizzerií byla pravděpodobně Antica Pizzeria Port’Alba, otevřená v roce 1830. Předtím se pizzy dělávaly u stánků, odkud je pouliční prodavači roznášeli po městě v malých kovových nádobách nebo na dřevěných deskách (tavolini) a prodávali je.

Z knihy Neapol a jižní Itálie Velký průvodce National Geographic.


Objevte i další části Itálie s našimi průvodci: 

Milán Průvodce s mapou National Geographic

Od Duoma až po La Scalu, od Quadrilatero d´Oro k Navigli, od Cenacolo Vinciano (Poslední večeře Leonarda da Vinciho) až k pinakotéce v Brera – hlavní město Lombardie se před vámi v mžiku otevře díky tomuto jedinečnému průvodci!








Řím Průvodce s mapou National Geographic
4. aktualizované vydání

Od Piazza Navona po Piazza di Spagna, od Kolosea po Forum, od Trastevere po vilu Borghese, od Vatikánu po muzeum současného umění MAXXI – italské hlavní město se díky tomuto jedinečnému průvodci před vámi v mžiku otevře!












 

  Florencie Průvodce s mapou National Geographic



Od kopule Duomo až po galerii Uffizi, od Ponte Vecchio po Otrarno, od San Lorenzo po San Minato – hlavní město Toskánska se před vámi v mžiku otevře díky tomuto jedinečnému průvodci!

Otevřete, rozložte, objevujte!






Italsko-český česko-italský minislovník

Slovník je formátem A7 vhodný do kapsy! Můžete jej nosit s sebou na cestách, ve škole, při jednáních i do restaurace. Je univerzální – určený pro instituce, studenty i samouky. Jednoduše pro ty, kteří potřebují mít při ruce spolehlivého pomocníka. Naleznete v něm 10.000 obousměrných termínů. Italské termíny u sebe mají uvedenou i výslovnost. 



Knihy s 15% slevou zakoupíte v e-shopu knihy.cpress.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.