Devátý ročník Studentské Agory: mokré finále na vysoké úrovni

čtvrtek 6. června 2013 ·

3. června proběhlo navzdory povodním finále Studentské Agory, debatní soutěže, která vede studenty k zájmu o veřejné dění.


V pondělí 3. června se finálovým kolem uzavřel devátý ročník Studentské Agory. Týmy z Náchoda, Jindřichova Hradce, Kutné Hory a Jablonce nad Nisou dorazily v pořádku a nečekaně včas do Státních akt Poslaneckém sněmovny, aby změřily své debatní a argumentační schopnosti v soutěži, která přináší debatování v rolích jako alternativu k frontálnímu výkladu v běžné výuce.

Letošní ročník Studentské Agory probíhal ve čtyřech krajích, Královéhradeckém, Jihočeském, Libereckém a Středočeském. Svými tématy se zapojil do kampaně Česko mluví o vzdělání. Studenti tak diskutovali třeba o tom, zda by víceletá gymnázia měla být zrušena, zda by slovní hodnocení mělo být povinné pro celý první stupeň základní školy nebo zda by hodnocení učitelů studenty mělo mít vliv na jejich finanční ohodnocení.

Finále Studentské Agory proběhlo již tradičně ve Státních aktech Poslanecké sněmovny. Všechny týmy, jakkoli ze vzdálených měst, dorazily navzdory povodním v pořádku a téměř bez zpoždění. K lítosti všech se omluvil Petr Honzejk, jemuž novinářské povinnosti spojené s aktuální situací nedovolily se finále zúčastnit. Role hosta se ujal nizozemský ambasador Ed Hoeks a rozšiřoval debaty studentů o evropský či holandský rozměr – Nizozemí je známé svými dlouholetými zkušenostmi se soužitím místních a přistěhovalců nebo legalizací prostituce, jíž se týkala jedna ze studentských debat.

Všechny týmy byly perfektně připraveny a jejich výkony byly vyrovnané. Debatovaly o tématech týkajících se vzdělávání, například o možnosti zrušení základních škol praktických (bývalých zvláštních škol) nebo o tom, zda by výuka na základních školách měla být více zaměřena na dovednosti než znalosti. Nechyběla ale ani témata týkající se celé české nebo evropské společnosti, jako je privatizace ČEZ nebo vstup Turecka do Evropské Unie. Další témata debat naleznete v příloze této tiskové zprávy.

Po složitém rozhodování poroty postoupily do finálové debaty týmy z Gymnázia U Balvanu v Jablonci nad Nisou a z Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře. Po ještě složitějším rozhodování zvítězil tým z Kutné Hory, který prokázal největší pohotovost a schopnost zúročit kvalitní obsahovou přípravu ve vypjaté atmosféře.

Po krátkém odpočinku se nyní vrhneme na přípravu jubilejního desátého ročníku Studentské Agory, debatní soutěže, která již celou dekádu přináší českým středoškolským studentům svěží formát debatování v rolích.

Při této příležitosti přijal naši nabídku stát se tváří Studentské Agory ekonom Tomáš Sedláček. Na konci června proběhne tisková konference, kde představí svůj názor na Studentskou Agoru a na roli debatování v českém vzdělávacím systému.

Studentská Agora (dříve jste se s ní mohli potkat pod názvem Cestou do parlamentu) je projekt organizovaný obecně prospěšnou společností Agora Central Europe. Více o Agora CE, o.p.s. na www.agora-ce.cz.

Více o Studentské Agoře najdete na stránkách www.agora-ce.cz/studentska-agora, na facebooku www.facebook.com/studentskaagora, nebo v prezentaci pro EduFórum na youtube.com.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.