ČT :D - Zábavné vzdělávání

pondělí 17. června 2013 ·

Dětský kanál ČT :D začne vysílat 31. srpna každý den od 6 do 20 hodin jako plnoformátová a multižánrová televize pro děti. Dětem zprostředkuje současné i nové pořady původní dětské tvorby České televize i pořady převzaté. Hlavním cílem je děti zaujmout a oslovit, sekundárně je vzdělávat a představovat hodnoty dětské veřejnoprávní televize. Hodnoty definuje ČT :D ve svých programových zásadách mimo jiné na základě Kodexu ČT, znalostí a zkušenostní s dětskou tvorbou ČT i diskuze s odborníky. Koncepci a filozofii dětského kanálu i jeho programové schéma a jednotlivé pořady představili odborné veřejnosti zástupci ČT na Zlín film festivalu.



Program ČT :D bude pro děti i jejich rodiče zcela přehledný a předvídatelný. Rozdělen je do sedmi programových typů, které tvoří opěrné pilíře programu. Jsou to zábavné vzdělávání, hraná tvorba, animovaná tvorba, magazíny, zábavní a soutěžní pořady, zpravodajství a publicistika a sportovní pořady. Základní dělení probíhá též podle věku dětí. Pořady jsou určené buď dětem ve věku 4 až 8 let nebo starším dětem ve věku 8 až 12 let.

Jedním ze stěžejních programových pilířů je zábavné vzdělávání. Jde o cykly pořadů se vzdělávací tematikou zpracované tak, aby byly pro děti zábavné a udržely jejich pozornost. K novinkám v této oblasti patří například cyklus Lovci záhad, v němž budou děti objevovat zákonitosti vědy z pohledu, kterému porozumí a který je zaujme. K dalším pořadům v oblasti zábavného vzdělávání patří nový původní vlastivědný cyklus Méďové na cestách, v němž se děti prostřednictvím dvou medvíďat seznámí se zajímavými místy a s památkami naší země, a také pořad o etiketě nazvaný Mistr E. Nejmenším dětem nabídne ČT :D zábavný vzdělávací cyklus Abécédé s Michalem, ve kterém se seznámí s jednotlivými písmeny abecedy. Věkově mladším dětem jsou určeny také cykly Šikulové –děti učí a motivuje využívat svých schopností a šikovnosti k vytváření věcí nejen pro své potěšení - či Moudronos, který přinese moudra modrého klauna. Starší děti bude chtít oslovit zábavný cyklus o logickém myšlení Chytrost nejsou žádné čáry. Ze zahraničních pořadů nabídne ČT :D například oceňované cykly BBC Děsivé dějiny nebo přírodovědný cyklus 60 zvířecích zabijáků.

Novou původní tvorbu ČT reprezentují seriály Špačkovi v síti času a Mazalové

Tahákem ČT :D bude hraná tvorba a konkrétně nové původní seriály, které ČT :D uvede ke startu vysílání na podzim letošního roku a v první polovině roku příštího. Půjde o nový původní seriál Mazalové - seriál sitcomového typu o soužití jedné příšerné rodiny se skupinkou překvapivě sympatických hradních strašidel. Scénář napsal Rudolf Merkner, režie se ujal Bořivoj Hořínek. Dalším dílem nové původní tvorby budou Špačkovi v síti času - fantazijní seriál o návštěvách paláce, kterým protéká náš promarněný čas i o láskách a starostech v našem civilním světě. Scénář Lucie Konášové režíroval Karel Smyczek.

Animovaná tvorba se bude soustředit na oblast Večerníčků, i mimo ni. ČT :D nabídne pokračování úspěšné série Večerníčků Tarbíci či Štaflík a Špagetka a zároveň uvede hned čtyři nové sady Večerníčků. Budou to Chaloupka na vršku, Bílá paní na hlídání, Nejmenší slon na světě a To si piš, je to myš. Dlouhodobým cílem je rozvíjet a nabídnout dětem jiné formáty původní animované tvorby a představit náročnější příběhy, které překračují rámec pohádky na dobrou noc.

Oblíbené magazíny doplní novinky - Draci v hrnci, Náš zvěřinec i Wifina

Pevnou oporou programu budou pravidelné pásmové magazíny, na které jsou děti zvyklé už ze stávajícího vysílání České televize. Mladší děti najdou v pravidelných časech své oblíbené pořady Kouzelná školka a víkendové Studio Kamarád, starší děti osloví inovovaná podoba Planety Yó. K novým magazínům bude patřit Draci v hrnci či Náš zvěřinec. Nově se děti na ČT :D setkají s lifestylovými magazíny. Jedním z takových bude pořad Wifina - magazín, ve kterém se dozví o všech oblastech, které zajímají děti ve věku 8 – 12let.

Svérázným programovým typem budou též zábavní a soutěžní pořady. Starší děti se mohou od podzimu těšit na hudební pořad či soutěžní Bludiště.Ve vývoji jsou komediální skeče určené nejmenším dětem - Srandičková lhota. Cyklus se bude odehrávat na malém městě, kde je všechno mnohem legračnější než obvykle.

Zprávičky o aktuálním dění o dětech a pro děti každý den

Samostatným celkem bude publicistika a zpravodajství. Publicistika bude zastoupena pořadem Táto, mámo – co budeme dnes dělat? neboli moderovaným sobotním informačním servisem pro děti od 4 let i jejich rodiče. Bude přinášet tipy na výlety, zajímavé akce a aktivity a zábavnou formou informovat o právě probíhajícím kulturním a společenském dění. Novinkou bude i každodenní relace Zprávičky, denní zpravodajský servis pro děti školního věku, který v pěti minutách nabídne souhrn aktuálního dění a bude učit děti, aby získávaly profesionálně zpracované informace z veřejnoprávního média. Přinese příspěvky z domova, regionů, zahraničí, sportu i počasí –vybrané a upravené pro děti. Zprávy budou podávány z dětského pohledu, osobněji, ale civilním jazykem. Na přípravě se bude podílet redakce Zpravodajství ČT.

Sedmým a posledním, ale nikoli z hlediska významu, je pilíř sportovních pořadů. ČT :D připravuje ve spolupráci s ČT sport pro děti týdeník o sportu. I další pořady budou děti motivovat k pohybu. Mezi ně budou patřit například Hýbánky nebo Jóga pro děti. Chybět nebudou ani zahraniční sportovní magazíny a dokumenty.

ČT :D bude vysílat denně na stejném okruhu jako kulturní kanál ČT art.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. června 2013 v 22:26  

Bude tam třeba vysvětleno, že na státním znaku nemáme tygra z Montpráčemu, ale lva?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.