Nepotřebujeme další reformu, nutné je pomáhat školám a učitelům

pondělí 17. června 2013 ·

Poslechněte si, na čem se shodli zástupci Ministerstva školství a EDUin v debatě o výsledcích dvou půlročních debat o budoucnosti vzdělávání.

Nabízíme vám první ze série výstupů z půlroční debaty Česko mluví o vzdělávání a závěrečné konference, která se konala v pátek 14. června v DOXu. Jejím hlavním závěrem bylo, že není na místě dělat další reformy, nemá smysl věřit ve zdánlivě vše řešící systémová opatření a kontrolní mechanismy typu plošného testování. Naopak je třeba hledat způsoby, jak pomáhat konkrétním učitelům lépe učit a konkrétním ředitelům lépe řídit školy. Během konference padly první návrhy, jak to udělat.

Vystoupení Jiřího Nantla, prvního náměstka ministra školství, poslouchejte ZDE.

Vystoupení Hany Košťálové ze SKAV poslouchejte ZDE, její prezentaci najdete ZDE.

Vystoupení Petra Černikovského z MŠMT, shrnující výsledky veřejné konzultace, poslouchejte ZDE.

Vystoupení zástupců Zdeňka Slejšky a Tomáše Feřteka z EDUin, shrnující výsledky debaty Česko mluví o vzdělávání, poslouchejte ZDE, prezentaci najdete ZDE, na krátké shrnující video se podívejte ZDE.

Vystoupení Arnošta Veselého z Fakulty sociálních věd UK nazvané Jak zlepšit výuku v 80 000 třídách poslouchejte ZDE a ZDE, prezentaci najdete ZDE.

Kompletní videozáznam nabídneme v krátké době na www.eduin.cz

Fotografie z konference si můžete prohlédnout ZDE a stáhnout ZDE.

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: „Považuji za důležité, že v jednom se obě půlroční diskusní kampaně, jedna organizovaná ministerstvem a druhá neziskovou organizací EDUin, shodly. V tuto chvíli z nejrůznějších důvodů není vhodná chvíle na velká systémová opatření, reformy a zásadní změny. Naopak je třeba získat důvěru učitelů v to, že jim stát v jejich práci může pomoci, a je třeba hledat cesty, jak to udělat. Společná konference byla užitečná právě proto, že se při ní konkrétně diskutovalo, které kroky skutečně pomáhají školám a vedou ke zlepšení výuky pro každé dítě v každé škole.“

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. června 2013 v 22:24  

Heheh, dvě půlroční debaty o hovně... Lidi zlatí, a co jste vymysleli? Já už se dnešnímu školství akorát tak směju. Zdá se, že podléhám Stockholskému syndromu :-) Čím větší sračky na ministerstvu školství vymyslí, tím mám větší radost. No, radost z toho, že nemusím mít starost o budoucnost, protože se lehce uživím. Oproti těm mentálům se státní maturitou. :-)

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 9:45  

Radí laik, který nikdy nedržel skalpel, chirurgovi, jak se operuje?

Radit, jak pomáhat školám a učitelům, může ten, kdo dlouhodobě učí (učil) a navíc zná teorie. Aby do toho kecal ten kdo neučí a zná proces jen zdálky, to by se mělo kvalifikovat jako trestný čin!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.