Video: Já a Oni – prostě MY, společná škola pro všechny

čtvrtek 30. května 2013 ·

"Děti, které by jinde neměly šanci dostat se do kolektivu, být prostě normální, tady tu šanci mají." Základní a mateřská škola Regionu Karlovarský venkov je úspěšným příkladem české inkluzívní školy, v níž se společně učí děti zdravotně postižené a děti zdravé. Rozhovory s dětmi, rodiči, učiteli i asistenty pedagoga ukazují, že z této situace mohou mít prospěch všichni.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. května 2013 v 13:49  

Nevím, kolik je ve třídách na karlovarsku žáků. Ale provádět inkluzi různě hendikapovaných žáků ve školách, kde je minimální počet žáků 30 ve třídě - přeplněné školy v satelitech v okolí Prahy - je sebevražedné pro učitele, žáky i rodiče ...

Pytlik Blaha řekl(a)...
30. května 2013 v 21:48  

Trošku váhám, jestli to mám napsat, neboť si nejsem jistý, jestli to napíšu doopravdy tak, jak bych chtěl, aby to bylo pochopeno. Tak v nejhorším případě budu za vola, což nemusí být až tak vyjímečná situace. Jak pro mne osobně, tak i v oblasti školství obecně.

Z webu školy není na první pohled patrné, kolik je tam a jakých pedagogických pracovníků. Nakonec jsem to našel. Potřebný počet koordinátorů, jeden speciální pedagog, dva asistenti. Asi to nebude právě malá škola, když je rozložena na více pracovištích po regionu tří obcí. Zdá se, že si jí ty obce hledí. Asi vědí proč.
220 žáků v deseti třídách (nepočítám ty dvě přípravné) mi dává průměr dvacet dva dětí ve třídě. To není špatné pro, ve videu uvedené, čtyři případy inkluze.
V charakteristice školy jsem nad to zaregistroval: Malotřídní výuka na 1.stupni přirozeně navazuje na rodinné prostředí. Docela podstatná informace.

Nu, hezké video. Doopravdy plné pohody. Děti z jakýmkoli omezením to nemají jednoduché a těžko cokoli říci. Tedy velmi opatrně a v hluboké sounáležitosti musím konstatovat, že Pepa, Lukáš i Lenka nejsou snad ani předmětem debaty o inkluzi. Jsou to děti soběstačné, nekonfliktní, dokonce cílevědomé a v oné pohodě. Provozní úpravy a citlivý přístup jsou přece běžně dostupné v každé běžné škole. Pracovali jsme (se nechlubím) s žáky s výrazně těžším omezením, nesoběstačnými. Také byli v rámci možností v pohodě.
Verunka to má nesrovnatelně těžší. Kolikrát zapomene, kde že to vlastně je. Což může být zdrojem konfliktních situací. Naštěstí má sympatickou paní asistentku.
Jakkoli to doopravdy nechci zlehčovat, tělesný hendikep a poruchy učení přece nejsou z hlediska provozu školy souměřitelné s poruchami chování žáků.
A v tom videu jsem nezaznamenal nikoho nepřizpůsobivého.

Na webu školy jsem ovšem zaznamenal docela podrobně zpracovaný standard padagoga. Divím se, že to ještě odborná veřejnost nezaregistrovala. Také mne zajímá třeba, jak vedení školy zjistí ventilaci pracovních problémů v soukromí zaměstnance.
Zkopíroval jsem si poznámky k organizačním schématům školy, kde "VÝŠE UVEDENÉ POVINNOSTI JSOU POUZE DOPLŇKEM K NÁPLNI PRÁCE, nikoliv kompletním výčtem povinností jednotlivých pracovních pozic". Klobouk dolů, škola plná pohody.
Až objevím nějaký komunikační kanál, pošlu paní ředitelce formálně uchopitelná Pravidla hodnocení žáků ve formátu pdf.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.