Přečtěte si: Státní maturity zase jinak

sobota 4. května 2013 ·

Potřetí a zase jinak. Podoba státních maturit zatím připomíná velký experiment, v němž v roli pokusných králíků nedobrovolně vystupují studenti. Přitom o vzniku státních maturit se diskutovalo zhruba čtrnáct let. Proběhla i generálka, která měla odhalit chyby.


Z článku Petra Hartmana v Rozhlas.cz vybíráme:

Přitom nebýt novely příslušného zákona z podzimu loňského roku, mohlo být všechno jinak. Podle původních pravidel mělo být testování znalostí cizího jazyka spolu s češtinou povinné. Zároveň měli mít žáci možnost vyhnout se státní maturitě z matematiky. Konkrétně tím, že by dali přednost zkoušce z informatiky, nebo z tzv. občanského a společenskovědního základu. Nakonec byla tato varianta zrušena ještě dříve, než vůbec mohla být vyzkoušena v praxi. Současní maturanti tak zahájili poslední středoškolský rok s jinou perspektivou k závěrečným zkouškám, než jaká je nyní realita.

4 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
4. května 2013 v 13:17  

Mozna by stacilo z ucebnich oboru odstranit pochybny odlesk "maturitovatelnosti", o nemz vsichni soucasne druhym dechem vedi, ze je pouhou iluzi. Pojdme si prestat lhat do kapsy a nechtejme po sovetskem vzoru vnutit stredni vzdelani kazdemu, kdo splni jediny predpoklad a tim je dosazeni maturitnio veku. Tim prestane stat deformovat pohled na stredoskolske vzdelani, kteremu se tak castecne muze vratit byvala prestiz a smysl. Ale to je zrejme prilis revolucni nazor, na to aby to MŠMT dokazalo realizovat, bude potreba jiste zridit nekolik poradnich sboru, dve komise a pet kulatych stolu.

Simona CARCY řekl(a)...
4. května 2013 v 13:17  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
4. května 2013 v 23:34  

Milá S.C., Vaše představa je nerealizovatelná. Budoucnost Evropy je přeci ve vzdělání, musíme mít tedy co nejvíc lidí s maturitním vysvědčením (ale i s vysokoškolským diplomem). :-/

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. května 2013 v 23:35  

V roce 2063 po uvolnění archivních materiálů s doložkou tajné zveřejní Ústav pro výzkum státních maturit jmenný seznam všech matlalů, kteří tuto taškařici celá desetiletí za nemalé státní peníze patlali a patlali a patlali...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.