Přečtěte si: Asociace krajů ČR odmítá přijmout reformu financování školství

neděle 12. května 2013 ·

Nový systém financování regionálního školství chystá Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). Podle stávající legislativy platné od roku 2005 byly z kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy prostředky přidělovány jednotlivým krajům podle počtu dětí, žáků, studentů a počtu lůžek v dětských domovech.


Z článku Andrea Bocková v Kr-karlovarsky.cz vybíráme:

„Předpokládá se, že prostřednictvím oborových normativů a příplatků bude rozděleno až 70 % celkového objemu, zbylých 30 % by pak bylo rozdělováno tradiční formou. Pro zřizovatele je velmi podstatné, že pokud prostředky přidělené ze státního rozpočtu nebudou škole nebo školskému zařízení stačit, bude na jeho starosti a odpovědnosti zajistit případné dofinancování,“ uvedl hejtman Josef Novotný.

Nyní provoz dofinancovával zřizovatel, pouze pokud povolil výjimku z nejnižšího počtu žáků Další podstatnou změnou je připravovaná změna ve způsobu přidělování prostředků školám na zabezpečení pedagogické podpory pro žáky se zdravotním postižením. Částky nebudou přidělovány podle druhu zdravotního postižení, ale podle stupně podpory, které bude dítě nebo žák potřebovat ve výuce.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. května 2013 v 10:16  

Klasika.

MŠMT, resp. ministr Fiala stále ostentativně ignoruje fakt, že jakákoli pozitivní změna v našem školství, třeba i jen organizační, se prostě bez zvýšení obecně příliš nízkého objemu financí plynoucích do školství neobejde.

Takže opět nakreslil jeden "vzdušný zámek" v prinicipu spravedlivého (minimálně na úrovni ZŠ, která je povinná a za poskytnutí základního vzdělání stát ručí všem, kteří jsou ho schopni absolvovat) přidělování státních peněz na každého žáka stejně, aniž by se zabýval tím, že na to při stávajícím objemu peněz plynoucích do regionálního školství není dost peněz. ("Špinavou práci" ošizení některých žáků nebo přesunů z jiných oblastí veřejných financí dosud za MŠMT/stát dělaly kraje.)

Čím dál tím víc se potvrzuje, že profesorovi politologie vůbec nejde o systematickou nápravu školství a vzdělávání, ale že jen plní úkol kultivovaně (na rozdíl od svého předchůdce) "dělat vlny" a "vrtět psem" do nejbližších voleb.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.