Michal Černý: Snímání dotyku a pohybu v praxi

pondělí 13. května 2013 ·

Podle IEEE Computer Society bude jedním z dominantních trendů v oblasti ICT rozvoj interaktivních veřejných obrazovek. Co to znamená pro školy a muzea? Lze je použít k proměně toho, jak vypadá současná výuka.

S interaktivními veřejnými dotykovými obrazovkami (anglicky Interactive Public Displays neboli IPD) jsem se setkal osobně poprvé v rámci výstavní expozice Microcosmos v CERN. Budova, která na první pohled zaujme kulovým tvarem a originální architekturou vevnitř nabízí jen několik málo exponátů či reálií, ale sází na interaktivní projekci. Celý výstavní sál se díky obří projekci pravidelně proměňuje v místo, kde dochází k velkému třesku, a diváci si mohou prožít vznik vesmíru takříkajíc na vlastní kůži. Hlavními výstavními prvky jsou přitom právě interaktivní dotykové obrazovky různých tvarů a velikostí, které umožňují návštěvníkům pochopit, jaké částice jsou v CERN zkoumány, jak je připravován svazek pro Velký hadronový urychlovač či co měří jednotlivé experimenty. Vše ve vlastním tempu jednotlivých návštěvníků.

Dnes jsou IPD součástí řady vzdělávacích a výstavních projektů a začíná se uvažovat o tom, jakým způsobem je využít pro vzdělávání. [1] Pod označením Snímání dotyku a pohybu je výukový potenciál podobných zařízení analyzován již od roku 2010, například v často citovaném Horizon Reportu (viz 10 let Horizon Reportů). Pokud se podíváme na první tuzemské pokusy, je jasné, že zatím potenciál těchto zařízení většinou není využíván ani zdaleka naplno. To ostatně platí i pro interaktivní tabule a jejich postavení ve výuce. [2]

Veřejné multimediální interaktivní obrazovky přitom na první pohled nemusí působit moc převratně. Umožňují v zásadě totéž co interaktivní tabule ve třídách, nebo dokonale personalizované tablety v rukou každého jednotlivce. Přesto lze tvrdit, že z hlediska vzdělávací metodiky dovolují o něco více – usnadňují sociální kontakt při řešení určitého problému, což je věc, kterou lze s vlastním tabletem zajisti jen velice obtížně. A právě tento společný sociální rozměr nejspíše bude pro vývoj výukových aplikací pro podobná zařízení klíčový. Výhodou IPD možná bude také obecně větší odolnost, což je vlastnost pro veřejné prostory i školy velmi vhodná.

Z hlediska návaznosti na praxi stojí za připomenutí, že se IPD jako samostatné téma objevuje ve zprávě o trendech ovládajících budoucnost, kterou pro sektor ICT (podobně jako Horizon Report pro školství) vydává IEEE Computer Society. [3] Zmiňovaná analýza hovoří o tom, že jde o zařízení, se kterými je třeba počítat také ve firmách a dá se očekávat, že se stanou běžnou součástí pracovních porad a kolaborativních projektů. Aktuálně nejvíce jsou dnes využívány multidotykové interaktivní stoly, které mohou skvěle posloužit třeba pro společnou diskuzi třeba nad architektonickým řešením nějaké budovy. [4]

Ovládání a aplikace

Jedním ze zajímavých témat je samotné ovládání IPD. Dnes nejpoužívanější koncept pomocí pera v případě tabulí se jeví jako stále méně vhodný. Díky tabletům se čím dál tím více prosazují multidotyková řešení, jejichž výukový potenciál je známý již dost dlouho (viz Britské školy testují multi-dotykové obrazovky).

Ovládat zařízení lze dost podobně, jako přímým dotykem, i snímáním pohybu na dálku. Taková funkcionalita je pro školáky možná dokonce ještě zajímavější. Používá se v mnohých hrách, které žáci znají z Xbox Kinect či Nintedo Wii. Ovládání je většinou fyzicky dosti náročné, takže může také plnit roli jakéhosi neformálního tělocviku. Nejde o ovládání pro každou běžnou výuku, ale jistě si lze představit celou řadu aktivit, které lze pomocí těchto systémů provádět.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.