30. 5.: Seminář Integrace žáků cizinců do českého vzdělávacího systému

neděle 26. května 2013 ·

Žáci cizinci představují v rámci českého vzdělávacího systému důležitou skupinu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Mateřské, základní i střední školy stále častěji řeší, jakým způsobem se žáky přicházejícími z kulturně i jazykově odlišného prostředí pracovat. Cílem semináře je představení klíčových momentů procesu vzdělávání žáků cizinců, sdílení zkušeností a příkladů dobré praxe.


Datum: 30. 5. 2013, 9:00 – 13:00

Místo: Americké centrum, Tržiště 13, Praha 1

Lektoři: Mgr.Lukáš Radostný, PhDr. Kristýna Titěrová (META o.s.), Magda Faltová (Sdružení pro integraci a migraci)

Seminář je určen pracovníkům odborů školství na úrovni obcí, měst i krajů.

Hlavní témata v bodech

  • rámcové podmínky pro vzdělávání žáků cizinců v ČR
  • cizinci v kontextu školské i cizinecké legislativy
  • potřeby školy v procesu začleňování žáků cizinců
  • existující služby pro cizince, kontakty a zdroje
  • sdílení dobré praxe

Seminář probíhá v rámci projektu Program na podporu pedagogických pracovníků při práci s žáky cizinci, který je spolufinancována z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí, MV ČR a MŠMT.


4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 9:59  

Ony ty děvčata z Pákistánu šatky z hlav nesundají a nesundají, tělesnou výchovu nenavštěvují,..Na integraci do většinové společnosti musí být vždy dvě strany.

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 12:15  

No, chtěl bych vědět, kolik těch děvčátek z Pakistánu u nás je. Těch vietnamských, ruských a ukrajinských jsem už učil hodně. Jsou vždy nadprůměrné. Vietnamská komunita nás dokonce obviňuje, že cíleně kazíme jejich děti. Morálně i ve vzdělávání. Mají pravdu. Ruské a ukrajinské děti se diví, jaký bordel je v našich školách. Jojo, jen ti kluci ukrajinští a ruští, kteří se skamarádili s našími záškoláky, se docela rychle přizpůsobili. No, ale je tu jistá skupina, která se nepřízpůsobí nikdy. Nejsou to romové, ale šmejdi z bývalých tzv. pomocných škol.

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. května 2013 v 12:18  

Myslím si:
1. Že by nebylo od věci porozhlédnout se po příkladech dobré praxe se začleňováním cizinců do společnosti především v těch zemích, odkud sem děti se svými rodiči přicházejí, prozatím vděčni za to, že tu nacházejí jakés takés útočiště.
2. Že bychom měli především a urychleně vyřešit problémy s vlastními ne zcela dobře integovanými občánky. A nemyslím tím jen naše nepřizpůsobivé dětičky, ale především hendikepované, zpomalené a speciálně výchovně potřebné. Asi není dost peněz na speciální pedagogy, asistenty, psychology. Ono pak bude celkem jedno, kdo nám tady bude podpalovat auta a rabovat ve stavu perspektivní beznaděje. Jestli vlastní mládež nebo přivlastněná. Nebo všichni šmahem.

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 23:36  

Dementní dítka chtějí integrovat mezi normální? No, rodičům dementních dětí se to možná líbí. Ale pomyslel někdo na to, že na normálních školách jsou normální kantoři? Nikoliv speciální pedagogové vystudovaní k výchově dementů? Nebo si každý kantor bude muset doplnit vzdělání - udělat kurz výchovy dementů?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.