Přečtěte si: Jiří Nantl: Jednotná škola? Časem asi ano.

pátek 22. února 2013 ·

K debatě o selekci v našem vzdělávacím systému publikujeme další lednový rozhovor z Akademie Lidových novin, v němž náměstek ministra školství Jiří Nantl vysvětluje, proč potřebujeme uvažovat o strategii vzdělávací politiky a proč je důležité zabývat se tím, že rozdělujeme děti příliš brzo do různých vzdělávacích proudů. Je ale na místě se ohradit proti titulku článku a s ním spojené větě z rozhovoru. To, k čemu máme směřovat, je škola pro všechny, ne jednotná škola. To je zásadní rozdíl, který zatím nezohledňujeme.


Z rozhovoru Radky Kvačkové s Jiřím Nantlem v ČeskoMluví.cz/Akademii Lidových novin vybíráme:

LN Mnozí pedagogové ale tvrdí, že dítě, kterému se nedostane v raném dětství adekvátní sociální podpory, může mít ve školním věku podobné problémy jako dítě s lehkým mentálním postižením.

Jistě, na tom se všichni shodují, ale spor běží o to, zda tuto podporu mají poskytovat specializované instituce, nebo zda má být prioritně dostupná v běžných školách. I z našich oficiálních zdrojů navíc víme, že s reintegrací žáků do běžného vzdělávání jsou problémy. Česká školní inspekce identifikovala případy žáků, kteří zůstávali v základních školách praktických, ačkoli už k tomu nebyl žádný důvod. Je to velmi komplexní problém. My se proto chceme podívat se školskými asociacemi na statut přílohy o vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením. Zdůrazňuji, že tato debata není o rušení nějakých škol, což je velmi povrchní vnímání celé věci, ale o vyjasnění statusu a obsahu vzdělávacího programu. V každém případě musí být zajištěno, aby se s žáky, kteří mentálně postiženi nejsou, ve vzdělávání nezacházelo jako s mentálně postiženými. Připravuje se změna diagnostiky, je k tomu pracovní skupina a mělo by to být připraveno do začátku příštího školního roku. Chceme upravit vyhlášky o speciálním vzdělávání tak, aby se znemožnily některé prvky, které mohou vyvolávat dojem, že jde o segregaci. Ono to má ještě jeden rozměr a tím je měnící se poptávka společnosti. Výzkumy, které máme k dispozici, ukazují, že mladší rodiče, kteří mají postižené děti, budou stále víc požadovat, aby tyto děti chodily do běžné školy s ostatními, takže my stejně musíme přemýšlet, co dál. Společnost perspektivně bude stále méně akceptovat oddělené vzdělávání. Dnes to ovšem politicky není lehká situace. Na jedné straně máme skupinu, která nechce žádnou změnu, a na druhé skupinu, která říká, že to, co děláme, není dost.

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. února 2013 v 10:23  

"Společnost perspektivně bude stále méně akceptovat oddělené vzdělávání"


Možná si pan Nantl myslí, že přesvědčí české "elity" k tomu, aby nedávaly děti na osmiletá gymnázia. To je čirý nesmysl. Pokud však chce sjednocovat ty ostatní do školy "pro všechny děti", tak je to úplně stejný nesmysl. Dojde maximálně k tomu, že se prudce sníží úroveň škol běžného typu. Takové šetření je na houby. Jakákoliv, opakuji jakákoliv, reforma ve školství bude stát hodně miliard. Stačí se podívat na reformu RVP-ŠVP, kterou učitelé dělali zdarma.

Anonymní řekl(a)...
22. února 2013 v 11:25  

Ten rozhovor vyšel v Lidovkách před dvěma měsíci, takže Česká škola i Česko mluví vyvěsily opravdu aktualitu :)

Janek Wagner řekl(a)...
22. února 2013 v 11:56  

Ano, ale online tento rozhovor dosud nikde nebyl.

Anonymní řekl(a)...
22. února 2013 v 12:05  

Současné vyspělé státy nemají jak a čím zaměstnávat své občany. Mám pocit, že školství bude oblastí, kde se bude tvořit tzv. duchovní produkt společnosti či tak něco - výchova, socializace, pedagogika, pomoc zaostávajícím a jakkoli postiženým, charita - lidé ve školství nejsou nároční na vysoké platy, tak se zde uživí armády různých humanitně vzdělaných jedinců - ve funkcích jako pedagogové, pomocní pedagogové, supervizoři - metodikové, asistenti, zdravotně orientovaní a speciální pedagogové, psychoterapeuti, a bůhví co ještě vznikne.
Ono totiž - kam s lidmi, když ve výrobě si za chvíli neškrtneme. Školství snese všechno...

Anonymní řekl(a)...
22. února 2013 v 12:36  

Pna Nantl si myslí, že adekvátní podpory se žákům ze sociálně slabého prostředí dotane v běžné škole. No budiž, asi by to tak mělo být. Jenže dotane se adekvátní podpory v běžné škole i žákům s lehkým mentálním postižením? Tady mám trošku obavy, že na to běžná škola prostě nemá. Zrušením zvláštních škol vzdělávání techto dětí v podstatě zlikvidujeme. Představa, že se tyto děti, které opravdu potřebují maximální péči a klid, aby se za devět let naučily alespoň číst a počítat do sta, dají vzdělávat v obrovských školách ve třídách s 20 - 30 dětmi, které jsou mentálně někde úplně jinde, je naprosto zcestná.

Anonymní řekl(a)...
22. února 2013 v 16:28  

Nantl VEN !!!

Anonymní řekl(a)...
22. února 2013 v 22:32  

22. února 2013 12:05

Dobrý nápad, ale kdo to zaplatí. Ani nevíme v jakém srabu se nachází výběr daní.

Anonymní řekl(a)...
23. února 2013 v 13:02  

Nantl je prostě magor, který větří pád vlády jeho modrých soudruhů... Už aby byl pryč.

Anonymní řekl(a)...
23. února 2013 v 13:34  

16:28, 13:02, aj.

Nechcete už nechat toho jekotu? Co vám udělal? Pochybuju, že by tenhle mladík mohl za průšvihy našeho školství.

Anonymní řekl(a)...
23. února 2013 v 17:53  

Tenhle mladík tam právě nemá co dělat...

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. února 2013 v 19:30  

Jen jestli se zakrátko neukáže jistá nadčasovost projektu jednotné školy v průmětu do koncepce "jednotného školního družstva" nebo "jednotné drustevní školy".
Může se klidně stát, že se najdou rodiče, kterým už nebude lhostejná (ne)kvalita vzdělání jejich dětí a začnou se sdružovat ve společenstvích či komunitách organizujících školní záležitosti.
JŠD nebo JDŠ.
Kvůli výslovnosti pak asi spíš to druhé, zvukomalebnější JéDéeŠ.

Anonymní řekl(a)...
23. února 2013 v 20:02  

Jo jo, právě jsem na to myslela, jak tu všude píšete - jednotná škola. Ono by nebylo vůbec špatné, kdyby nám ve třídách svorně ruku v ruce seděli páni rodičové se svými děťátky a pěkně spolu se učili. Stejně plno rodičů nemá práci. Jen by to museli nějak uzákonit, že jo? No já bych to přála hlavně naší uklízečce, ta by měla půl práce nebo žádnou, protože žádnej dospělej by nevydržel odejít z místnoti, kde je takovej svinčík, co máme všude po vyučování. To holt je ještě stará poctivá škola, ne jako ti mladí bordeláři.
Jídelna

Anonymní řekl(a)...
23. února 2013 v 20:10  

Jen aby nekoho nenapadlo zabudovat do vzdelavacich druzstev principy behaviorismu.
Od nazvu JDBS, tedy JeDeBeeS, je akusticky uz jen kousek k J. Dobes.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
23. února 2013 v 20:54  

Jednotná škola. Jednota škol. Školy jednotné v cílech, požadavcích, učivu, metodách, financování... nebude to nakonec proti celému slavnému RVP? To by pak byl JVP!

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. února 2013 v 22:22  

To by pak byl JVP!

Nezřídka používané zkratky v diskuzích na netu:
"Ještě Větší Pařba"
"Jak Vydělat Peníze"
Chtělo by se říci: Jak symbolické!

poste.restante řekl(a)...
23. února 2013 v 22:47  

JVP = Jak Vy..... s Pedagogem.
Tedy já chci být za slušňáka, ale tomu se fakt nedalo odolat. ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.