VOLARE: Kosmická robotická soutěž pro mládež

pátek 22. února 2013 ·

Evropská kosmická agentura ESA ve spolupráci s Italskou kosmickou agenturou ASI vyhlašují robotickou soutěž "Volare Space Robotics Competition", určenou pro mladé zájemce o kosmonautiku a robotiku z členských států ESA ve věku 11 až 19 roků.


Evropská kosmická agentura ESA ve spolupráci s Italskou kosmickou agenturou ASI vyhlašují robotickou soutěž "Volare Space Robotics Competition", určenou pro mladé zájemce o kosmonautiku a robotiku z členských států ESA ve věku 11 až 19 roků.

Ve třech věkových kategoriích (11-13, 14-16 a 17-19 roků) budou účastníci soutěže navrhovat, projektovat, stavět, programovat a předvádět robota, který na hrací ploše představující palubu Mezinárodní kosmické stanice ISS přemístí určený náklad z Evropské zásobovací lodě ATV do Evropského výzkumného modulu Columbus. Soutěž je vyhlášena při příležitosti blížící se kosmické "MISSION VOLARE" evropského (italského) astronauta Luca Parmitana.

Uzávěrka podání přihlášek do robotické soutěže je 15.3.2013.

Bližší informace najdou zájemci na webových stránkách ESA-EDUCATION a v podrobné příručce (PDF, 3,82 MB, ke stažení i dole na této stránce).

Soutěž je určena pro maximálně devítičlenné týmy a jednoho dospělého vedoucího/učitele (Team Leader). Registrace týmu musí být provedena nejpozději do 15.3.2013 e-mailem na adresu
ISSeducationteam@esa.int

Podrobnosti k obsahu přihlášky jsou uvedeny v podrobné PDF příručce v kapitole 5. a 6.
V další části soutěže připraví týmy návrh svého robota - jeho provedení, programování, ovládání ani materiál, ze kterého bude sestaven, nejsou (s výjimkou nebezpečných materiálů) definovány.



Týmy budou postupně zpracovávat projektovou dokumentaci a videodokumentaci postupu svých příprav a své aktivity budou konzultovat s odborníky z ESA-ESTEC a ESA-ESOC.

Nejlepší vybrané týmy bodou poznány do centra ESA-ESTEC, kde se v říjnu 2013 utkají jejich roboti v přímé soutěži.

Pro zodpovězení dotazů týkajících se soutěže se obracejte přímo na organizátory soutěže na adrese ISSeducationteam@esa.int

V případě vašeho zájmu o zapojení do soutěže "Volare Space Robotics Competition" informujte, prosím, i Českou kosmickou kancelář - halousek@czechspace.cz




Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Prvního pluku 17, 180 00 Praha 8
Milan Halousek, e-mail: halousek@czechspace.cz
tel.: 602 153 564

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. února 2013 v 15:30  

Potichu, nenápadně a bez velké publicity se už v roce 2011 zúčastnili soutěže CanSAT (can=plechovka od limonády, sat=satelit) žáci SPŠE Ječná. "Satelit" obsahoval moderní elektroniku a zdroj velikosti právě tak do plechovky, ale nadupaný důmyslem a dlouhou kolektivní přípravou (pozn. s touto školou nemám nic společného, je to pouze informace z výstavy Schola Pragensis)

Viz stránka SPŠE Ječná
a stránka Evropské agentury ESA

Anonymní řekl(a)...
23. února 2013 v 0:17  

Na mnohych skolach se v tichosti deji veci velke kvality. Ucitele i zaci maji radost, ze se zadarilo, a nemaji az tak velkou potrebu holedbat se nekde na internetu. Rika se tomu skromnost a jsou tim charakteristicti zpravidla ti, co doopravdy neco umeji. Na rozdil od jinych, kteri z kdejake ptakoviny udelaji manevry tretiho tisicileti.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
23. února 2013 v 0:29  

A já je zase chápu. Nedávno tady někdo někomu předhazoval, že ani nemají pořádné webovky, že o nich není vidu ani slechu, a to že je to nejhorší. Tak co, jen ať se školy prezentují, kdoví, jak se k tomu postaví nadřízené složky. Raději více chvály, než méně, dnes se to nosí.

Anonymní řekl(a)...
23. února 2013 v 0:57  

Ale jo! Kazdy at dela, co umi a jak to citi. Nekdo zpiva po klubech, nekdo se predvadi v superstar.
Podstatne je, kdo si co od ceho slibuje a co ke kvalite vede.
Sedych

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.