OECD - aktuální vydání publikace Going for Growth 2013

pondělí 25. února 2013 ·

Dne 15. února 2013 bylo v Moskvě zveřejněno deváté vydání stěžejní publikace OECD ke strukturálním reformám Going for Growth 2013.

Publikace zahrnuje:

  • průřezové pojednání o prioritách strukturálních reforem v zemích OECD a BRIICS (Brasil, Russia, India, Indonesia, China, South Africa) a přehled pokroku v letech 2011-2012;
  • zhodnocení vedlejších dopadů reforem k posílení růstu - na nerovnost příjmů, životní prostředí, státní rozpočty a běžný účet platební bilance;
  • country notes s identifikací pěti reformních priorit pro každou jednotlivou zemi a rovněž EU jako celek.
Letošní ročník obsahuje nové priority a nově formulovaná doporučení pro strukturální reformy. Úvod si všímá zrychleného tempa strukturálních reforem v důsledku hospodářské krize, a to zejména na periferii eurozóny:
  • míra plnění doporučených reforem v období 2011-2012 je nejvyšší za dobu existence publikace, zvýšila se reaktibilita na doporučení u většiny zemí OECD, nejvíce pak u ČR;
  • reformní intenzita v zemích OECD byla obzvláště vysoká v oblasti mzdových vyjednávání a legislativy na ochranu pracovních míst, zrychlilo tempo penzijních reforem;
  • výrazně stoupl podíl priorit zaměřených na posílení zaměstnanosti.
Klíčovou částí publikace je identifikace priorit a doporučení pro jednotlivé země. Pro Českou republiku uvádí letos OECD následující priority a doporučení:
  1. Posílit zapojení žen (hlavně matek) do trhu práce: zvýšit veřejné výdaje na předškolní zařízení, podpořit dřívější návrat z rodičovské dovolené a zkrátit souhrn mateřské a rodičovské dovolené na dva roky.
  2. Reformovat daňový systém: snížit daňové zatížení práce pro nižší příjmy a zvýšit daňovou progresi, zvýšit environmentální daně, zvýšit daň z nemovitosti a navázat ji na tržní hodnotu nemovitosti.
  3. Zlepšit výsledky vzdělávání: zrušit časné elitářské větvení ve středním školství (osmiletá gymnázia), zvýšit motivaci pro získání a udržení kvalitních učitelů, posílit odpovědnost škol za výsledky, provést vysokoškolskou reformu (tj. zavést vysokoškolské poplatky spolu se systémem půjček).
  4. Zvýšit efektivitu veřejných zakázek: zajistit dostatečnou podporu pro rozvoj služeb e-government, které jsou v procesu zadávání veřejných zakázek obzvláště důležité.
  5. Zvýšit efektivitu veřejných výdajů na výzkum a vývoj: posílit spolupráci mezi veřejnými institucemi a soukromým sektorem a mezinárodní spolupráci, přejít z dotování institucí na financování konkrétních, v soutěži vybraných projektů.
Publikace je dostupná v elektronické podobě na www.oecd.org/goingforgrowth.





Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.