Přečtěte si: Jak to letos bude s platy učitelů a ostatních pracovníků škol?

čtvrtek 24. ledna 2013 ·

V dosud platném programovém prohlášení vlády premiéra Petra Nečase se píše: „Vláda v roce 2011 a v následujících letech posílí objem platových prostředků pro pedagogické pracovníky rezortu o 2,1 miliardy Kč. V roce 2012 vláda posílí objem platových prostředků pro pedagogické pracovníky v rezortu o další 4 miliardy Kč a poté toto navýšení zachová a zmrazí až do roku 2015.“


Z článku Karly Tondlové v Týdeník-školství.cz vybíráme:

Pro letošní rok byl ve státním rozpočtu zrušen závazný průřezový ukazatel Výdaje na krytí mzdových nákladů pedagogických pracovníků regionálního školství. Znamená to, že ředitelé škol dostanou jeden balík peněz na platy všech zaměstnanců a sami rozhodnou, kolik z nich dají pedagogickým a kolik nepedagogickým pracovníkům. Zdánlivě dobrá zpráva má však své ale.(...)

Náměstek ministra školství Jindřich Fryč v souvislosti s navýšením objemu prostředků na platy pro Týdeník Školství řekl: „Z naší strany je to výzva pro ředitele, aby tyto prostředky využili na posílení platů zkušených učitelů s dlouholetou praxí. Myslím tím samozřejmě ty učitele, kteří odvádějí kvalitní práci. Nicméně konkrétní rozhodnutí je v rukou ředitelů škol.“

28 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2013 v 18:36  

Kde jsou, prosim, zverejnena kriteria pro posouzeni kvality prace ucitele?
Sedych

Josef Krátký řekl(a)...
24. ledna 2013 v 18:58  

Inu co čekat od zbabělce Nečase, který nebyl schopen zastavit tuneldědka s jeho parodií na amnestii a který opouští manželku se 4 dětmi, od alkoholika Kalouska, který financím rozumí jako absolvent speciální školy teorii relativity, a od tuneldědkova análního alpinisty Fialy a ekipy všechoschopných leč neschopných pižďuchů na MŠMT? Jen lži a zbabělé vytáčky. Ubohost a hnus se šíří čím dál tím víc, pořád toneme v tekutých píscích gubernijních mravů.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2013 v 20:09  

"..., který opouští manželku se 4 dětmi"

Proč to sem proboha taháte. Připomínáte mi hulváta Zemana v prezidentské kampani.

Na vaši adresu patří vaše: Ubohost a hnus se šíří čím dál tím víc, pořád toneme v tekutých píscích gubernijních mravů.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2013 v 21:11  

K názoru občana Josefa Krátkého se hodí následující postřeh (zkopírováno z webu):

Dnes v noci mi před domem někdo na autě očesal z kol poklice. Byly asi 6 let starý, bakelitový, špinavý, odřený a navíc jedna z nich byla jiná, neb mi ta původní někde ulítla. Nemyslím, že to udělal Gross, Topolánek nebo Řebíček, tahle země je asi nemocná mnohem hloubějc…

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2013 v 23:05  

Píše se rok 2013. Kde se zadrhlo ono proklamované zvyšování mezd? Spíše jsem přesvědčen o tom, že se žádné nekonalo. Stále jen kecy, kecy a zase kecy.Takovou vládu mají jen v Absurdistánu.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2013 v 23:19  

24. ledna 2013 20:09

Občas mrkněte na prezidentskou debatu v USA. Tam se dozvíte i to, zda máte správně oblečené trenky. V ČR je to stále ještě velmi mírné. Nejsme na tyto debaty zvyklí.

Josef Krátký řekl(a)...
25. ledna 2013 v 1:20  

Anonymní hrdinové se ozvali - gratuluji! Že by člověk od premiéra, který se pokládá za konzervativce, právem očekával i ctění konzervativních hodnot, tedy mj. rodiny, to vám zřejmě nedochází. Že je podobné jednání hulvátstvím non plus ultra netřeba pochybovat. A to, že svou nevědomostí či záměrem napomohl Klausovi k zametení kauz ekonomické kriminality let 90. a pozdějších, jde zřejmě také mimo vaše rozlišovací schopnosti. Asi se vám žije dobře a nekomplikovaně...

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2013 v 9:47  

Tak jsme probrali to nase vladni panoptikum, a ted ke kriteriim kvality prace ucitele.
Mozna by mohlo par reditelu uvest priklady svoji dobre praxe.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2013 v 11:56  

Víte co, pane Krátký.

Hodně věcí mne našich politicích štve, ale jejich rodinné záležitosti mne opravdu vůbec nezajímají, protože to je fakt každého osobní věc. A myslete si o tom, co chcete. Já si však myslím, že takoví lidé, kteří starají především o druhé a ne o sebe (jako třeby vy) jsou původci marasmu v naší společnosti. Ať si každý zamete napřed před svým prahem a neříká o mnohých věcech hop, dokud sám nepřeskočil.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2013 v 18:29  

Mozna by mohlo par reditelu uvest priklady svoji dobre praxe

Teda ředitel nejsem, poslouchá mě leda jeden retrívr. Ale zajímavá zvěst je na

http://www.nuov.cz/uploads/AE/evaluacni_nastroje/08_Ramec_profesnich_kvalit_ucitele.pdf

Takové etapy profesního rozvoje učitele, to je lahůdka. A obzvlášť dobře vypečený je konec - modelové situace rozhovoru učitele s hodnotitelem.

Josef Krátký řekl(a)...
26. ledna 2013 v 8:53  

Nemilý anonyme 25. ledna 2013 11:56,

pojem mravní integrita je vám evidentně cizí. Veřejně činný člověk, natožpak premiér republiky, ztrácí valnou část svého soukromí. A od člověka, který se hlásí ke konzervativním hodnotám, musíme víc než u kohokoliv jiného požadovat konzistenci slov a činů v těch oblastech, které jsou pro politickou linii, kterou představuje, dominantní. Jestli např. Vám nevadí, že tuneldědek pronesl v den, kdy byl po druhé zvolen prezidentem, projev, v němž vzýval rodinu a rodinné hodnoty, a pak se nechal naopko přichytit u hotelu s letuškou, pak vězte, že ve slušné společnosti na západ od našich hranic by to byl pořádný skandál. Zkrátka politik má do značné míry být ostatním pozitivním příkladem a "lid obecný" by měl mít takové příklady před očima - stačí se podívat na Masaryka v době jeho presidentování.
Konec vašeho příspěvku je skoro zbytečné komentovat - jeho hloupost je do nebe volající (a to pomíjím možnost dvojí interpretace).

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2013 v 9:24  

Pravdou je taky to, že katolík Nečas, nositel "konzervativních" hodnot, by měl jít národu příkladem.

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2013 v 12:34  

Jak že souvisí premiérův rodinný život s platy učitelů?

Pokud už by se měli státní úředníci "kádrovat", tak prosím raději podle schopností a předpokladů pracovních, než mravních. Tolik adeptů do funkcí zase nemáme, aby bylo z čeho vybírat.

A propos - neopustila náhodou žena jeho? Já bych s člověkem, který se už třetí rok chodí domů akorát vyspat a v hlavě má akorát hory politických průšvihů, teda taky nevydržela.

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2013 v 18:44  

Petr Nečas a jeho blízká spolupracovnice Jana Nagyová, která na rozdíl od učitelů "dře jako kůň". A jeden aby uvěřil onomu pracovnímu nasazení.

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2013 v 19:01  

Tady je to jak za Pytlika. Neustale se odvadi ctenarova pozornost jinam.
Ucitele se uz 'zase' maji platit podle kvality jejich prace.
Nemyslim si, ze se obecne tusi, co to obnasi.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2013 v 19:47  

"Nemyslim si, ze se obecne tusi, co to obnasi."

Možná by nevadilo je poněkud poučit.

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2013 v 20:15  

Nejenze nevadilo, ale bylo by to prinejmensim vhodne.
Jestlize ministerstvo prideluje penize na kvalitu, melo by jasne sdelit, co presne si pod onou kvalitou predstavuje.
Mam znacne podezreni, ze predevsim ono netusi, nikdy netusilo, a zrejme ani tusit nebude.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2013 v 22:30  

Standard kvality práce učitele existuje a zřejmě platí - viz

http://www.nuov.cz/uploads/AE/evaluacni_nastroje/08_Ramec_profesnich_kvalit_ucitele.pdf

Jenže nikdo, ani ministerstvo, nemá sílu/náladu/odvahu... jej začít vyžadovat, tedy jaksi zatlačit, aby byl brán na vědomí a něco z něj vyvozováno..
A nebo je špatný. Což zatím nikdo neřekl, takže je dobrý. Možná je to spící atomovka, až vybuchne, to bude dílo.

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2013 v 22:42  

A ještě poznámka.
Jak to, že se ředitelé škol, zodpovědní za kvalitu výuky a tudíž kvality práce svých zaměstnanců, více - nejen na ceske skole, ale všeobecně - nezajímají o to, podle čeho hodnotit učitele? Panuje tu všeobecný usus, že každý ředitel to přece ví a pozná, kdo je kvalitní. Tuším vlnu odporu, kdyby jim do toho někdo shora chtěl začít mluvit.

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2013 v 23:25  

Člověk, který používá příměry tuneldědek a podobné, není pro mě nositelem konzervativních tradic, ale spíše denodenním pilným čtenářem Blesku a posluchačem české televize...

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2013 v 11:31  

...,že ve slušné společnosti na západ od našich hranic by to byl pořádný skandál.

Cha, cha, cha ...

Když přežil na západ od nás Clinton Moniku Lewinskou, přežijeme my Nečasův vcelku notmální rozchod s manželkou.

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2013 v 11:39  

Víte náš prvostupňový ředitel např. výuce na 2. stupni nerozumí a ani rozumět nemůže. Na hospitace nechodí, aby ledasco pochopil. Sice sám učí, ač neaprobován, na 2. stupni angličtinu, děti však umí sotva slovíčka, ale známku mají nejhůř 3.

Myslíte si, že takový ředitel může někoho objektivně ohodnotit?

Nicméně se však ředitelům nedivím, že na to kašlou, protože v dobách vlády ČSSD bylo na naše školy implantováno rovnostářství, tzn. tarify se zvýšily, ale na úkor osobního ohodnocení. Takže suma sumárum, jestliže je na škole rozdíl mezi dobrým a špatným kantorem ne 4 000 Kč oproti 1 000 Kč, ale 400 Kč oproti 100 Kč, tak proč se tím vůbec zybývat.

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2013 v 14:47  

Souhlas s předchozím příspěvkem.
Není těch málo kompetentních ředitelů nějak moc? Odměny se u nás dostávají z 90 % jen za vedení kroužků nebo práci s dětmi mimo školu.

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2013 v 16:37  

Jak kdekdo vite, jake odmeny se u vas ve skole dostavaji? To je reditelstvi pravidelne zverejnuje s notarskym overenim pravosti?
Idealistické kategorie 'dobry' a 'spatny' ucitel nahradte realistickymi kategoriemi 'zadouci' a 'nezadouci'.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2013 v 16:49  

Pane Sedychu.

Průměrná výše odměn pedagogických pracovníků na škole se dá vcelku lehce spočítat, bo na výroční poradě všech zaměstnaců se vždy uvěřejňuje částka vydaná pro pedagogické pracovníky na nadtarifní složky. Stačí odečíst příplatky za vedení a vydělit počtem pedagogů a na většině škol získáte úžasnou částku asi 500 Kč. Kritéria udělování pak visí na nástěnkách. A skutečně je to tak. 90 % jde za kroužky.

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2013 v 16:56  

Muzete, prosim, uvest jeste alespon tri ctyri dalsi skoly, kde se to tak deje?
Sedych

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2013 v 17:39  

V bývalé škole to je to samé. Jsem už ze školství od září pryč, díky bohu. Na nástěnce visela kritéria pro odměny, byly to kroužky a na konci seznamu pak výroba inovativních materiálů do výuky. Vzhledem k jediné interaktivní učebně, kterou využívali a tudíž techniku ovládali asi 4 učitelé, se možnosti výroby DUMů brzy vyčerpaly.

Anonymní řekl(a)...
28. ledna 2013 v 13:32  

"Muzete, prosim, uvest jeste alespon tri ctyri dalsi skoly, kde se to tak deje?"

Co jako? Těch 500 Kč měsíčně průměrně na jednoho kantora? Skoro na všech. A kyž si uvědomíte, že jsou v této částce započítány i osobní a odměny vedoucích pracovníků, tak na řadového kantora vychází sotva 300 Kč.

Doby, kdy před cca 15 lety tvořily nadtarifní složky 20% tarifů, což by dneska byly min 4 000 Kč průměrného osobního na kantora, jsou dávno pryč. Vlády ČSSD přelily peníze do tarifů, aby ukázaly, že kantorům přidávají. Jenže ona vždy nula od nuly pošla a kantorské platy se pořád sotva drži na republikovém průměru hrubé mzdy.

Dobeš nám zase srovnal platy zkušených kantorů se začínajícími. A důsledkek. Mladé za ty prachy nikdo nechce. Učí důchodci, kterým se dává 11 platová třída a kteří ještě radi zadara suplují. Na naší škole jsme neviděli absolventa už 10 let a na okolních školách podobně, ale důchodců na částečný úvazek je všude jako máku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.