Michal Keltner: ClassDojo – chování žáků na provázku

čtvrtek 10. ledna 2013 ·

Malá recenze volně dostupného online nástroje, který dovoluje provádět průběžné hodnocení žáků prostřednictvím předem definovaných odznaků.


ClassDojo je projekt, který vznikal za podpory vzdělávacího technologického inkubátoru ImagineK12. To je program finančně podporující inovativně myslící začínající podnikatele v oboru vzdělávacích technologií. Díky němu vyvíjejí produkty, které zlepšují výukové výsledky žáků. Autory ClassDojo jsou Sam Chaudhary a Liam Don, kteří pro tento nápad využili svých pedagogických zkušeností, ale také oslovili více než 150 učitelů, kteří si stěžovali na chování žáků ve třídě. A tak byl položen základ projektu, jehož druhou část názvu „Dojo“, což je mimochodem japonský výraz pro tělocvičnu, bychom mohli chápat jako prostor pro zlepšování sebe sama. [1]

ClassDojo je volně dostupný nástroj fungující i na mobilních zařízeních, jenž vytváří interaktivní prostředí třídy. Každý žák si zde zvolí svého avatara, který ho v tomto online prostředí reprezentuje.

Avatar - úprava dle vlastní kreativity

Smyslem funkce této online aplikace je průběžné hodnocení žáků, které je prováděno pomocí různých ocenění ve formě odznaků. Ty se pro  současnou generaci uživatelů sociálních sítí stávají něčím docela přirozeným (viz. Hodnocení netestovatelného aneb kariérní řád pro každého). V ClassDojo mohou mít odznaky kladný nebo záporný charakter. Kladné si můžeme představit jako určité plusové body, jež učitel uděluje v případě pozitivního chování žáka. Záporné odznaky, tedy určité minusové body, jsou žákům udělovány například za nesplnění domácích úkolů, přílišnou pasivitu v hodině apod. Co bude u žáků hodnotit, si může každý učitel nastavit sám.



Celý článek na spomocnik.rvp.cz

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2013 v 7:14  

Jak bych to jen řekl? Ale já to řeknu přímo.
Nebylo by něco podobného na hodnocení učitelů?

Mirek

BoBr řekl(a)...
10. ledna 2013 v 10:56  

Buďte bez obav, Mirku, i to už je vymyšleno. Stačí dotáhnout ty znalostní standardy, vyrobit plošné testy, a je to!

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2013 v 11:15  

Tak oni už budou testovat i učitele?

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2013 v 13:47  

Atestovat!
Sedych

poste.restante řekl(a)...
10. ledna 2013 v 13:57  

Naší učitelce stačila nástěnka, výkres a barevné fixy.
Namátkou si vzpomínám ještě na "pochvalné lístečky" ve filmu Páni kluci. Dneska holt je nutné mít své avatary a virtuální dojo.

Nebylo by něco podobného na hodnocení učitelů
Tak to už se moc těším na sbírání "bobříků". (Nemá žádnou souvislost s nickem pana profesora Brdičky.)
Rád bych třeba odznáček za "oční kontakt" a "osobní přístup k žákovi". Kdyby to šlo spojit s výcvikem, tak bych měl zájem o bobříka sebeobrany a když si uvědomím, že už mne třikrát zamknuli ve škole potmě, tak bych možná mohl získat i bobříka odvahy.

Kolego Blaho, kdepak jste?

BoBr řekl(a)...
10. ledna 2013 v 15:10  

Snad jste mě nepochopili tak, že ty testy budou dělat přímo učitelé? Bylo by to hezké. Avšak netřeba. Testy dělají žáci a učitelé jsou hodnoceni podle jejich výsledků. O tom jste přece už museli slyšet. Mluví se o tom docela dost. Páni, co to zavádějí, se dušují, že to nebude k hodnocení učitelů použito. Zrovna tak tvrdí, že se nebudou dělat žebříčky škol. Mám ten dojem, že tomu nevěří vůbec nikdo.

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2013 v 16:16  

Pytlik se odstěhoval do Humpolce!
Sedych

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2013 v 16:40  

Nejvíc tady žebříčky vyžadoval Pytlik, ten bude zklamanej.

Jo a pozdravujte ho.
Oni v Humpolci nemají internet?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.