Univerzita Palackého pořádá Dětskou univerzitu nově i v letním semestru

čtvrtek 10. ledna 2013 ·

Zahrát si na polní nemocnici a současně se naučit zásadám první pomoci, vyzkoušet si relaxační techniky nazvané Balónek či Železné děti, pronikat do tajů chemie nebo si zřídit stát podle vlastních pravidel budou moci účastníci Dětské univerzity na Univerzitě Palackého v Olomouci. Vůbec poprvé se akce koná dvakrát během jednoho akademického roku a zapojí se do ní všechny fakulty univerzity. Zájemci by s přihlášením neměli otálet, již nyní je kapacita pro letní semestr ze čtvrtiny zaplněna. Slavnostní imatrikulace se uskuteční 6. února.


„Cílem je přiblížit dětem vědu a seznámit je s fakultami olomoucké univerzity. Přednášky jsou interaktivní, mají formu hry. Snahou vyučujících je školáky zaujmout a zbavit je obav.

To by je v budoucnu mohlo motivovat i k tomu, aby si ke studiu vybraly některý z oborů na Univerzitě Palackého,“ řekla koordinátorka Dětské univerzity Iveta Elišková.

Dětská univerzita seznámí žáky základních škol ve věku od osmi do 12 let s akademickým prostředím. Stejně jako jejich starší kolegové i malí posluchači zahájí studium imatrikulací, obdrží vysokoškolský index a na závěrečné slavnostní promoci diplom.

Dětská univerzita potrvá 12 týdnů. Zatímco v předchozích letech obdobnou akci připravovala přírodovědecká fakulta, od letošního akademického roku se do ní zapojily i další fakulty. Děti budou moci nahlédnout například i do Pevnůstky v olomoucké fakultní nemocnici, kde pro ně vyroste polní nemocnice. „Chtěli bychom, aby se děti naučily první pomoci. Pomůže nám i armáda, budeme simulovat polní nemocnici MASH. Děti si mohou vzít maskáče, ale obávat se nemusejí ničeho. Nepřítel bude daleko,“ uvedla Eliška Sovová z lékařské fakulty.

Zájemci se mohou hlásit na stránkách www.popup.upol.cz v záložce Dětská univerzita, do poslucháren by mělo od února usednout zhruba 100 školáků. Přednášky se uskuteční vždy ve středu od 15 hod. Dětská univerzita je součástí celouniverzitního projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny, jehož smyslem je popularizovat a propagovat u veřejnosti vědu a výzkum na UP. V zimním semestru se Dětské univerzity zúčastnilo zhruba 120 dětí.

Zprávu připravila Martina Šaradínová, oddělení komunikace UP

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.