ČeSU: Studenti v hlasování vybrali nejlepší střední školu, gymnázium a vyšší odbornou školu pro školní rok 2012/2013

středa 16. ledna 2013 ·

Česká studentská unie (ČeSU), největší síť studentských organizací v České republice, zveřejnila výsledky hlasování o nejlepší školy, které probíhalo mezi studenty středních škol, gymnázií a vyšších odborných škol. Celkem se do hlasování zapojilo 17 913 respondentů.


Nejlepší střední školou se v hlasování pro školní rok 2012/2013 stala Střední škola pro tělesně postižené GEMINI Brno, nejlepším gymnáziem se stalo Gymnázium Cheb (celý název Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium Cheb) a nejlepší vyšší odbornou školou Vyšší odborná škola Bystřice nad Pernštejnem (celý název: Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem).

Smyslem projektu bylo ukázat, jak školy vidí současní nebo bývalí studenti. Hlasy respondentů byly přepočteny na velikost školy, aby i malé školy měly šanci soupeřit s velkými. Hodnotila se tato kritéria:

  • Zajímavé předměty (zda mají studenti na škole zajímavé předměty)
  • Schopnost vyučujících zajímavě vyložit látku
  • Příprava do praxe/práce (zda škola připravuje studenty dostatečně do pracovního procesu)
  • Možnosti realizace a zapojení do studentských nápadů a projektů na škole
  • Spolužáci (zda studenti vnímají, že mají na škole kamarádské, týmové a inspirativní spolužáky)

„S výsledky chceme dále pracovat a poskytnout ředitelům škol obrázek, v čem jsou hodnoceny dobře a kde mají rezervy,“ řekla k průzkumu Zuzana Věšínová, ředitelka projektu.

Hlasování probíhalo od 6. listopadu 2012 do 11. ledna 2013 prostřednictvím internetových stránek. Hlasování se účastnilo celkem 17 913 respondentů. U středních škol a gymnázií jsou známy i nejlepší školy dle krajů. Detailní žebříčky středních škol jsou k dispozici na www.StredniRoku.cz (5 889 hlasujících), gymnázií na www.GymplRoku.cz (9 644 hlasujících) a vyšších odborných škol na www.VOSkaRoku.cz (2 380 hlasujících).

O České studentské unii (ČeSU)

Česká studentská unie (ČeSU) je největší studentskou sítí v České republice. Zastřešuje více než 40 studentských organizací a unií z vysokých škol různých směrů, od ekonomických a technických, po lékařské, právnické a zemědělské.

Síť těchto organizací každoročně pořádá mnoho desítek aktivit s dopadem na stovky tisíc vysokoškoláků. Od provozování studentských médií a pořádání odborných přednášek po studentské majálesy.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. ledna 2013 v 12:20  

Proč stále publikujete tyto bláboly podvodníků z PWC, kteří se tváří jako studentská organizace?

Anonymní řekl(a)...
16. ledna 2013 v 14:44  

O objektivnosti tohoto výběru se dá vcelku úspěšně pochybobat. To by k tomu museli všichni přistoupit čestně, a to se v našich končinách moc nenosí.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2013 v 0:12  

Kdo jen sedí u počítače, píše tyhle nesmyslné příspěvky a sám nikdy nic neudělal nemá si co stěžovat..

Možná jinak: má jen na to, aby si takto hloupě stěžoval.

Čest práci zdraví jeden anonym další dva!

poste.restante řekl(a)...
17. ledna 2013 v 10:42  

Podobné soutěže a jejich výsledky jsou "zajímavé". Přibližně stejně, jako je zajímavá volba miss Costa Brava sezóny 2012. Podívám se na fotku v bikinách, přečtu si její názor na opalování (možná) a to je asi tak všechno, co se dá říci o významu a dopadech pro reálný život.

Většina středoškoláků, natožpak absolventů o podobné soutěži vůbec nic netuší.
Hlasovat se dá prostřednictvím Facebooku (zdarma) nebo SMS (9 Kč).
Údajně je v "žebříčcích" zohledňována velikost školy. Jak, to se ale nedozvíme.
Celkový počet hlasujících je necelých 18 000. Pro některé školy nehlasoval nikdo. A už někde kolem 15 - 20 místa v kraji je počet hlasujích 1 - 3 osoby. "Výsledky" pak může zásadně ovlivnit jedna třída, která se domluví. Nemluvě o tom, že je mi známa škola, kde ředitel vyzval žáky a rodiče, aby pro školu hlasovali.

Pomineme-li skutečnost, že podobné "soutěže krásy" jsou navzdory výzvám k objektivitě vždy ryze subjektivní záležitostí, myslím, že pozice v žebříčku o škole samotné nevypovídá vůbec nic.

Takže přeji této soutěži, ať se stane známější a populárnější. Alespoň jako třeba Český lev, nebo Český (zlatý) slavík.
Ani tyto soutěže sice neříkají nic o kvalitě zpěváka, jeho hlasu, jeho rozsahu, nebo osobnosti. Ale dávají aspoň jakous takous informací, že na předních místech se umístivší zpěvák (nebo film), snad nebude úplně špatný.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2013 v 10:57  

Že je ta údajná soutěž zmatečná a hloupá, to je zjevné. Spíše není jasné, proč to českáškola.cz vůbec přetiskuje, vždyť je to čistě komerční záležitost PriceWaterhouseCoopers, která se schovává za studenty.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2013 v 13:23  

Připravte se, podobných soutěží a "klání" bude v budoucnu přibývat. Ze všech doporučení mezinárodních komisí (OECD, PISA, McKinsey) totiž vyplývá, že v Česku málo hodnotíme, neumíme či nechceme hodnotit neboli evaluovat. I podle Finů je soutěž hnacím motorem motivace a dobrovolné iniciativy. Samozřejmě že to u nás neumíme a nechceme to, tak se začátky prostě nebudou tolik počítat - to je jako s testováním znalostí školáků. Ale je snaha to během pár let rozběhnout - je to i u nás na vysoké. Před lety se do hodnocení kvality zapojili jedinci z řad studentů, dnes je to polovina i víc, fakulty k tomu vybízejí své studenty. Pravidelně se vyhodnocují nejlépe hodnocení učitelé. Bohužel není to objektivní z hlediska náročnosti výuky, představy mnohých vyučujících o tom, co je pro studenty nejlepší, se značně liší navzájem i od názorů studentů, je značný rozdíl v hodnocení (rozptyl), takže průměrování není zcela směrodatné. Přesto se to ujalo a stále více utvrzuje a zřejmě tento trend přijde i na nižší stupně škol.
Snad lze názory studentů brát jako jedno hledisko kvality. K tomu ale musí přistoupit i další hlediska.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2013 v 10:10  

Právě tato aktivita PriceWaterhouse Coopers, jak je zde publikována, je ukázkou, jak neumíme hodnotit a jak se na údajném hodnocení projevují různé komerční zájmy a zneužití.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.