Výsledky Studentských prezidentských voleb

čtvrtek 13. prosince 2012 ·

Na téměř 450 školách v České republice proběhly 11. a 12. prosince Studentské prezidentské volby. Středoškoláci si tak mohli „nanečisto“ vyzkoušet přímou volbu prezidenta. V rámci projektu Studentské prezidentské volby, který organizuje program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, odevzdali studenti celkem 61 499 platných hlasovacích lístků.


Možnost volit měli všichni studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských prezidentských voleb zapojily. Vlastní volby na školách probíhaly z organizačních důvodů pouze jednokolově, jinak ale obdobným způsobem, jako je tomu u voleb reálných: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé prezidentské kandidáty. Studenti vybírali z osmi oficiálně potvrzených kandidátů na prezidenta, které oznámilo Ministerstvo vnitra ČR dne 23. listopadu 2012. Jsou to: Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka, Miloš Zeman. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu do agentury Millward Brown ke zpracování.

„V letošních podzimních „volbách nanečisto“ konaných v souvislosti s řádnými volbami do krajských zastupitelstev neuspěly velké a etablované politické strany. Bylo zřejmé, a potvrdilo to i naše šetření na reprezentativním vzorku středoškoláků, že mladí lidé jsou z těchto stran rozčarovaní, že jim vadí jejich pojetí politiky, případně její nesrozumitelnost. S těmito stranami si spojují řadu problémů současnosti, například korupci. V případě studentských prezidentských voleb pak v souladu s výše uvedeným vlastně logicky zvítězil kandidát, kterého mladí lidé vnímají jako nepolitika; kandidát, který se z jejich pohledu politikou neušpinil. Jeho nekonformita a způsob vystupování jsou jim zřejmě sympatické. Studentskou volbu lze tedy chápat jako určitý protest vůči establishmentu. Před politickými stranami a jednotlivými politiky tak stojí nelehký úkol: dělat politiku, která dokáže v mladých lidech vzbudit důvěru,“ uvádí ředitel programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni Karel Strachota, který studentské volby inicioval poprvé před dvěma lety.

Studentské volby jsou vzdělávacím a výchovným projektem a jejich cílem je přiblížit studentům základní demokratické principy, seznámit je s volebním systém České republiky a podpořit dialog týkající se správy veřejných věcí jak mezi studenty samotnými, tak mezi studenty a jejich pedagogy a rodiči. V neposlední řadě také zvýšit účast prvovoličů a mladých lidí v řádných volbách.

Kompletní výsledky naleznete v příloze a rovněž budou k dispozici na webových stránkách programu Jeden svět na školách: www.jedensvetnaskolach.cz/index2.php?id=667.

Program Jeden svět na školách

Program Jeden svět na školách nabízí školám dokumentární filmy a doprovodné metodické pomůcky k výuce aktuálních témat současného světa a novodobé historie. Žákům, studentům i pedagogům nabízí také účast v různých projektech, mimo jiné i v projektu Kdo jiný?, který je zaměřen na mladé lidi a snaží se je vést k odpovědnosti a větší občanské angažovanosti. Projekt Kdo jiný? zahrnuje několik aktivit, jednou z nich jsou také studentské volby. Více informací na www.jsns.cz.

1 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
13. prosince 2012 v 0:24  

Týjo!
Uvažuji jako průměrný spíše jihočeský spíše učeň.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.