Varianty.cz: Hledáme mimopražské střední školy pro spolupráci na projektu Active Citizens

čtvrtek 6. prosince 2012 ·

Active Citizens – komunitní vzdělávání pro střední školy je tříletý projekt, který od roku 2012 společně realizují organizace British Council a Člověk v tísni, o.p.s. (program Varianty). Cílem je vzdělávání učitelů a studentů, rozvoj škol jako center komunitního života a tvorba nové metodiky. V současné době je do projektu zapojeno 14 středních škol z celé republiky. Další se mohou přihlásit do konce února 2013.

Jak projekt probíhá?

Každá škola je zastoupena dvěma učiteli. Během úvodního setkání a tří seminářů si tito učitelé zážitkovou formou osvojí praktické techniky, jak studenty vést k lepšímu poznání sebe sama, vztahů v jejich okolí, své vlastní komunity a k zapojení do komunitního dění.

Učitelé na svých školách vytvoří studentské týmy (tým může být složen ze studentů různých ročníků nebo třeba jen jedné třídy). Studenti na každé škole za pomoci učitelů analyzují situaci v jejich komunitě, definují její potřeby a oslovují externí partnery pro spolupráci (např. orgány státní správy, komerční subjekty, nebo neziskové organizace). Spolu s nimi pak hledají řešení vybraného tématu. Poté nastává fáze přípravy a realizace vlastních projektů, které konkrétním způsobem přispějí ke zlepšení života v komunitě. Spolupráce mezi školou a partnery na vlastním projektu vede k vytvoření dlouhodobých a oboustranně přínosných vztahů.

Celý cyklus je ukončen závěrečným setkáním učitelů a zástupců studentských týmů, které je zaměřeno na výměnu a sdílení zkušeností a diskuzi s odbornou veřejností.

V průběhu celého cyklu mají učitelé, pokud chtějí, možnost zapojit se a přispět k tvorbě nové metodiky komunitního vzdělávání pro české střední školy. Tato metodika bude doplněna dokumentárním filmem, který vzniká v průběhu celého projektu.


Veškeré další podrobnosti naleznete na stránkách projektu Active Citizens.

Projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

5 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
6. prosince 2012 v 18:16  

Martina Novotná:
"Učitelé ... se potýkali často s obrovskými problémy - například těhotenstvím velmi mladých studentek, absencí, záškoláctvím nebo násilým ve škole i mimo ni."


Tohleto všechno se děje na školách zapojených do projektu?
To už se učitel v Česku stává sociálním pracovníkem či orgánem činným v trestním řízení?
Tak to snad aby se na našem platu začala za svých kapitol podílet i příslušná ministerstva.

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2012 v 0:58  

Každý učitel se s něčím potýká - konkrétně pan Blaha s češtinou a páchá na ní násilý.

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2012 v 7:57  

6. prosince 2012 18:16
Pane Luďku, již nikdy raději nekritizujte EU OPVK. Vy vůbec nechápete, že je nutno rozfofrovat další peníze a nabrat další školy. Jak se budou kontrolovat výstupy tohoto projektu? Co když dívky otěhotní až po skončení projektu? Občas mně připadá, že chybí zdravý selský rozum. Základní výchovnou jednotkou společnosti je snad rodina.

Pytlik Blaha řekl(a)...
8. prosince 2012 v 19:52  

páchá na ní násilý

JO!!! Ani si nedovedete představit, jakou mám radost. První hrubka v posledních dvaceti sedmi příspěvcích.
Říkám to dětem pořád: Když se člověk snaží a vyvine dost úsilý, úspěch se dřív nebo později dostaví.
Jo! Jo! Jo!

Pytlik Blaha řekl(a)...
8. prosince 2012 v 19:52  

Nu dobrá. Tak tedy dvě hrubky za dvacet osm příspěvků.
Ale pořád ještě dobrý.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.