Náměstek Jiří Nantl považuje Národní program vzdělávání za potřebný. Co si myslí o českém školství šéfka Google?

čtvrtek 6. prosince 2012 ·

Podívejte se na dvě videa k debatě o vzdělávací politice


Nabízíme ke zhlédnutí dvě videa související s debatou Česko mluví o vzdělávání. Kromě desetiminutového videosestřihu z říjnového kulatého stolu k potřebě vzniku Národního programu vzdělávání uvidíte i dvouminutový klip shrnující názory osobností z oblasti byznysu, vědy i kultury na české školství. Klip ve spolupráci se studenty FAMU natočila obecně prospěšná společnost EDUin.

V rámci kulatého stolu o potřebnosti vzniku Národního programu vzdělávání se střetly dva víceméně protikladné názory:

  • Potřebujeme koncepční materiál, který ujasní smysl a cíle vzdělávací soustavy. Na jeho neexistenci neustále narážíme při každém pokusu zlepšit efektivitu našeho vzdělávacího systému.
  • Nepotřebujeme další mnohomluvný koncepční materiál, řešme praktické problémy škol. Ředitele a učitele nezajímá, co přesahuje obzor otázek, které mohou ovlivnit.

Desetiminutový sestřih z kulatého stolu můžete zhlédnout ZDE, kompletní zvukovou nahrávku poslouchejte ZDE.

Klip oznamující start debaty Česko mluví o vzdělávání shrnuje názory veřejně známých osobností na stav našeho školství. Natáčení klipu se zúčastnili: Jiřina Šiklová, socioložka a vysokoškolská pedagožka, Václav Cílek, geolog a publicista, Adriana Krnáčová, vedoucí informační platformy Restart, Michal Viewegh, spisovatel, Yvona Kreuzmannová, zakladatelka festivalu Tanec Praha, Tomáš Hajzler, zakladatel hnutí Svoboda v práci, Taťána le Moigne, ředitelka Google ČR, Michal Malátný, zpěvák skupiny Chinaski.

Dvouminutový klip můžete zhlédnout ZDE.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Byli jsme příjemně překvapeni pozitivní reakcí těch, které jsme oslovili pro natáčení klipu pro EDUin. Ukazuje se, že velká část společenských elit opravdu vnímá vzdělávání jako klíčový problém a je ochotná se pro jeho zlepšení osobně angažovat. Rádi bychom jim poděkovali za vstřícnost.“

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2012 v 14:52  

Donutil jsem se shlédnou desetiminutový sestřih z kulatého stolu a zjistil jsem, že stůl není ani kulatý ani jeden. Tak nějak podobně je tomu i s tím, co tam ti nešťastníci říkají. Příznačné je, že v sestřihu není jediný základkový či středoškolský učitel. Shrnuto: bláboly.

V dvouminutovém klipu vystupují takoví giganti pedagogiky a vzdělávání jako pravdoláskařská socialistická intelektuálka Šiklová, klausobijec Viewegh či jakýsi dnes polozapomenutý popíkový zpěvák. Opravdu apoštolové českého školství. Shrnuto: kydy.

Díky pane Wagnere. Skvělé.

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2012 v 15:56  

Jaký to má význam, že nějaký Nantl považuje něco za potřebné nebo nepotřebné? Vždyť Nantl je sám mimořádně nepotřebný.

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2012 v 16:07  

Pan Nantl aspoň formuloval současný průběh čehosi, co MŠMT teď dělá... neutkvělo mi v hlavě čeho, ale budiž. K ostatním diskutujícím: mělo by se u nás stát zákonem, že do školství a k učitelstvu NESMÍ PROMLOUVAT nikdo, kdo nestojí aspoň na část úvazku nebo několik let - na stupínku před žáky. Ono by je to obecné kecání O NIČEM rychle přešlo.

Pytlik Blaha řekl(a)...
6. prosince 2012 v 17:55  

Zdá se, že nejenže nevíme, co chceme, my ani nevíme, jak to formulovat. Nad to vůbec nevíme, jestli jsme k tomu uzráli, a hlavně, hlavně nevíme, jak to všechno vysvětlit veřejnosti.
Nejvyšší čas na věcnou debatu o tom, kolik západoněmeckých učitelů se vejde do našeho rakouského obrněného transportéru.

Hele, co kdyby nás zase pár let nechali normálně učit. Třeba jako za Marie Terezie nebo krále klacka.
Herbarte, jenž jsi na nebesích, posvěť se...

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2012 v 19:04  

aby "nás...nechali normálně učit"

Víte, p. Blaho, na gymnáziu se normálně učit dá, o tom žádná. A je skoro jedno, jestli zkompetentňujete, nebo učíte jak za KK, s chytrým materiálem někam vždycky dojdete.

Žel, na základkách a učňácích se už učit nedá. Ani s metráky IT železa, ani bez něj. Herbart by zdrhal.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2012 v 1:00  

Nantl tam nemá co dělat už nejméně rok, proč jsou zde publikovány takové jeho bláboly?

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2012 v 6:52  

Žel, na základkách a učňácích se už učit nedá. Ani s metráky IT železa,

Souhlasím. Jen doplním, že učit se nedá především na druhém stupni ZŠ a to na menších městech do 15 000 obyvatel. Tam osmileté gymnázium odčerpá naprosto vše a i přesto že má po jedné třídě s počtem žáků v primě 15.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2012 v 15:58  

V seriálu Jistě pane ministře je jedna scénka, na kterou jsem si při sledování Nantla vzpomněl:

Ministr: Co to je za bláboly? To má být zpráva? Vždyť to nedává smysl! Vůbec nerozumím, co tím autor chtěl říct.

Sir Humphrey Appelby: Děkuji.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2012 v 22:36  

Nantl není žádný Humphrey, je pouze neschopný a málo inteligentní.

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2012 v 0:23  

Také se obávám, že to nebylo schválně, ale Nantl je prostě úplně mimo. Jeho mluvený projev je úplná katastrofa. Stačí si poslechnout minutu a člověk si udělá obrázek o celém ministerstvu.

Že si ho tam vzal Dobeš, to bych ještě pochopil, ale proč si ho tam drží Fiala? To je prostě katastrofa - jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet.

Anonymní řekl(a)...
10. prosince 2012 v 10:38  

Zvykejme si, Nantl je etalonem nové nastupující generace, která prošla vzděláváním a výchovou (klidně pořadí zaměňte) po roce 1989. Mladí, blbí, arogantní... Problém s formulování myšlenky do jednoduché věty. Čím větší je tento problém, tím víc cizích slov (většinou špatně použitých) v této větě najdete. Ale tváří se, jako by sežrali Šalamounovo hovno.

Pytlik Blaha řekl(a)...
10. prosince 2012 v 11:03  

sežrali Šalamounovo hovno

Když tak "pozřeli mudrcova výkalu", prosím.

Zen řekl(a)...
10. prosince 2012 v 23:56  

Pouzivam obrat "Salamounova dieta"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.