Přečtěte si: Ředitel školy musel vysvětlovat okolnosti přednášky o komunismu

středa 12. prosince 2012 ·

Podle předsedy karlovarských komunistů Jaroslava Borky převažuje na školách výklad pravicové politiky.


Z článku Filipa Titlbacha v Deník.cz vybíráme:

Přednáška na téma komunismus, na které den před výročím 17. listopadu na půdě ISŠTE Sokolov promluvil publicista Tomáš Kábrt, vyvolala pozdvižení v politických kruzích. Začal se o ni zajímat lídr krajských komunistů Jaroslav Borka. Ten chtěl například vědět, proč nebyl pozván někdo, kdo tehdejší dobu prožíval pozitivně. „Mohl to být někdo ze starší generace, kdo zastával nějakou funkci a v té době normálně fungoval," upřesnil Borka.

9 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
12. prosince 2012 v 16:38  

Myslím si, že politická témata by měla ze škol honem rychle zmizet i s příslušnými předměty a jejich učiteli. Dřív, než šiřitelé různých bludů v žoldu světového imperialismu budou muset tak nějak začít skládat účty.
Vždyť je tolik zajímavých politicky neutrálních vzdělávacích oblastí. Namátkou třeba matematika:
Četa příslušníků pohraniční stráže zlikvidovala za dva měsíce služby včetně sobot a nedělí celkem osm narušitelů státní hranice v obou směrech přechodu.
Kolik procent mrtvého narušitele připadá průměrně na pohraničníka a den jeho služby, má-li politruk praporu hodnost nadporučíka.

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2012 v 18:25  

Je to fakt síla. Nějak nám ti komouši začínají být silní v kramflecích, nezdá se vám? Nemůžeme si však za to tak trochu sami?

kamínek řekl(a)...
12. prosince 2012 v 21:41  

Můžou za to především současní vládní politici a jejich okázalé přehlížení obyčejných lidí. To, že jsou komunisti tam, kde jsou je do značné míry vyjádření zhnusení nad současnou pravicovou vládou. Není to sice úplně ideální, ale veškeré protesty by neměli směřovat jen proti komunistům, ale také proti jiným politikům (korupce, zvýhodňování sebe samých, nahrávky do vlastních řad, ...). Výuka dějepisu je a byla vždy problematická a stojí a padá s osobou vyučujícího - levicově smýšlející bude pravděpodobně podávat současné události jinak než pravicově smýšlející. Osobně myslím, že zcela objektivně nelze podávat historii prakticky vůbec.

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2012 v 22:39  

12. prosince 2012 18:25
12. prosince 2012 21:41

Je to čistě a jedině výsledek dvouleté vlády národního rozkrádání.

Pytlik Blaha řekl(a)...
12. prosince 2012 v 22:45  

zcela objektivně nelze podávat historii prakticky vůbec

Tedy pardon, nejsem vzdělán humanitně, ale asi bychom měli rozlišovat pojmy "popis" a "výklad" historie. Možná, že škola by mohla jít cestou popisu a výklad nechť si každý učiní sám.
Kdybych to měl vyjádřil v hodně velké zkratce a nadsázce, asi bych se uchýlil k závěru, že pravice historicky krade v rozporu s platnými zákony, kdežto levice krade v souladu s nimi.

Zaujal mne výrok náměstka hejtmana Borky:
"Domnívám se, že na školách převažuje výklad pravicové politiky."
Obdobným způsobem se můžeme domnívat tak akorát my, Pytlici, ne však poměrně vysoce postavený krajský činovník. Na čem stojí tato domněnka, když učitel ruštiny a tělocviku Borka ve školství nepůsobí, zdá se, od roku 1984.
Rád bych volně připomněl svérázný televizní výklad historie stínového ministra spravedlnosti Grospiče z minulých dnů, tedy tak, jak jsem jej pochopil, že zločiny se nekonaly, protože nebyl nikdo odsouzen. Popis historie vnímám jako Pytlik tak, že nebyl-li zločinec odsouzen, neznamená to ještě, že jím není. Znamená to jen a pouze, že selhala justice.

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2012 v 23:23  

"popis" a "výklad"

Doufám, že to není převažující metoda výuky. Snad vyučující používá i jiné metody. Pravdou však je, že bílá se dříve zaměnila za černou a nyní zase černá za bílou. Černobílé vidění světa je nesmysl. Stále však nechápu rozdíl mezi komoušem z roku 1989 a komoušem z roku 2012. On snad někdo nutil ty bývalé vstupovat do KSČ? Před prezidentskými volbami jsem silně zmaten.

Pytlik Blaha řekl(a)...
13. prosince 2012 v 0:10  

"popis" a "výklad"

Ne ve smyslu didaktické metody, ale ve smyslu pojetí či uchopení.

S tím nebarevným viděním je to vskutku těžké. Co je ještě správné a co už není. Kdo ví. Nemáme všechny informace.
Měl jsem známého. Takový normální člověk. Pak vyšlo najevo, že byl nějak navázaný na státní bezpečnost. Teprve pak jsem uvědomil, že vždycky, když se nadávalo na režim, se pod nějakou záminkou zdekoval. Zvláštní. On nás vlastně chránil před sebou samým. Zůstat nemohl, protože nevěděl, kdo z nás je případně provokatér a prověřuje jeho loajalitu.
To jsou věci. Škodili a udávali jiní, bližší. Dneska taky.

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2012 v 11:13  

jESTLI SI MYSLÍÁTE, ŽE SE ZDE ROZKRÁDÁ POZE DVOULETĚ, TAK JSTE FAKT NAIVA.

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2012 v 20:32  

za ty dva roky vlády ODS+TOP09+neexistující strany LIDEM to dosáhlo tak gigantických rozměrů, že bolševici můžou blednout závistí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.