Jan Miessler: Polemika: Místo techniků raději služky a zahradníky

čtvrtek 6. prosince 2012 ·

Politici z celého spektra a byznysmeni z celé republiky se shodují, že je u nás příliš mnoho namachrovaných vysokoškoláků, kteří nic pořádně neumějí, ale „pod dvacet tisíc nejdou.“ Zároveň je u nás prý nedostatek skromných, pracovitých a dobře technicky proškolených pracovníků ve výrobě. Rakovinné bujení vysokoškolského vzdělávání by proto mělo být nahrazeno naháněním mládeže do učňáků. V případě nouze třeba vidlemi.


To by ovšem byla velmi krátkozraká politika. Při plánování skutečně systémové reformy české vzdělávací politiky je totiž třeba vzít v úvahu realistický odhad budoucnosti české ekonomika, která rozhodně není růžová. Ze statistik jednoznačně vyplývá, že globální krize a redukce vládních výdajů brzy povedou k tomu, že značná část české populace spadne pod hranici chudoby, nad níž se dosud zuby nehty držela. Podobně tomu bude i v zahraničí, což definitivně zahubí český export, který má být údajně pilířem naší ekonomiky. Nově technicky vyškolené zlaté české ručičky tedy nebudou mít za pár let pro koho vyrábět, protože chudí lidé doma i v zahraničí si jejich produkci nebudou mít za co koupit.

Mnohem prozíravější by bylo soustředit pozornost na stále rychleji bohatnoucí globální elity a na uspokojení jejich potřeb. Česká tradice a česká pracovní síla zde mají značný potenciál, který bychom při současné všeobecné fixaci na výrobu a technické vzdělávání snadno mohli přehlédnout. Jak nedávno informoval britský týdeník The Economist, poptávka po domácím služebnictvu mezi příslušníky globálních elit roste závratnou rychlostí. A jak nedávno informoval deník Právo (resp. server Novinky.cz), počet lidí zaměstnaných jako sluhové, komorné či osobní kuchaři roste i v České republice.

Stačí udělat si výlet do Vídně a starší generace místních obyvatel vám ráda potvrdí, že české služky a čeští kočí tu donedávna měli velmi dobrou reputaci. Při reorientaci našeho školství tedy máme na co navazovat.

Na rozdíl od neustále se vyvíjejících moderních technologií se navíc technika luxování, umývání oken, praní a žehlení v čase příliš nemění, takže co se česká služka nebo třeba zahradník v mládí naučí, to jim vydrží až do stáří a ani si mezitím nebudou muset nic hledat. O kvalitní personál je totiž mezi zámožnou elitou opravdová sháňka.

Totéž platí i obecně: pokud budou politici o reformě vzdělávací politiky rozhodovat s rozmyslem, současná generace vysokoškolsky vzdělaných neumětelů bude muset časem ustoupit generaci loajálních, diskrétních a nevtíravých občanů, kteří vědí, kde je jejich místo. Politici a byznysmeni by proto - mimo jiné i ve svém vlastním zájmu - měli své nadšení pro technické vzdělávání raději ještě zvážit.

Odkazy:

The Economist: http://www.economist.com/node/21564544
Novinky.cz: http://www.novinky.cz/ekonomika/274930-sluhove-komorne-ci-osobni-kuchari-se-vraceji-do-ceskych-domacnosti.html

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2012 v 8:00  

Tak tedy naše školství radikálně redukujme. Pro služku bohatě stačí ZŠ a pro nádeníky do montoven také. Ti co na to budou mít si pošlou děti studovat do ciziny nebo jim zaplatí soukromou školu. V rámci úspor slučme ministerstvo školství a obrany. Alespoň bude práce pro propuštěné vojáky. Můžou učit jako za Marie Terezie.

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2012 v 9:01  

Zjištění o aktuální potřebnosti těchto profesí vidím spíše jako pobídku pro humanitní fakulty - zavádět nové obory třeba péče o seniory, služebník jako profesionál, domácí praktická pracovnice, apod. Proč by nemohli mít VŠ, že, p. Šteffl?

poste.restante řekl(a)...
6. prosince 2012 v 9:59  

"Koneckonců i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále..."

poste.restante řekl(a)...
6. prosince 2012 v 9:59  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2012 v 10:43  

Jestli autor chtěl napsat něco ironického tak to beru. Jestli to myslel vážně,tak to musím odmítnout. Milan

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2012 v 13:11  

Slyšel jsem už ledacos, ale tohle je vrchol hlouposti.

krtek řekl(a)...
9. prosince 2012 v 11:23  

Inu, vývoj nezastavíš. Od komunismu přes kapitalismus zpět k feudalismu. Mohl by mne, prosím, někdo vzbudit, až budeme zpátky v prvobytně pospolné společnosti?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.