Vyjádření MŠMT k dotazům na možné rušení základních škol praktických

středa 24. října 2012 ·

V tisku se v posledních dnech a týdnech objevuje řada názorů a informací ve smyslu, že MŠMT iniciuje rušení základních škol praktických. MŠMT v současné době intenzivně řeší otázku strategie rovného přístupu ke vzdělání, jehož součástí není rušení základních škol praktických.


Česká republika v tuto chvíli připravuje tzv. „Aktualizovaný akční plán k výkonu rozsudku D. H. a ostatní proti České republice“. Tento dokument je připravovaný na vládní úrovni ve spolupráci se zástupci Úřadu vlády ČR, Kanceláře veřejného ochránce práv, Ministerstva vnitra, České školní inspekce a Agentury pro sociální začleňování. Garanční roli v tomto ohledu nese MŠMT.

Prioritou tohoto dokumentu je řešení rovného přístupu v návaznosti na rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, kde je nutné zajistit dodržení platné legislativy České republiky. Zřizování a rušení základních škol není v kompetenci MŠMT, ale zřizovatelů, a opatření k implementaci rozsudku D. H. proti ČR je nezahrnuje.

Podstatou rozsudku Evropského soudu pro lidská práva, který byl vydán dne 13. listopadu 2007 (rozsudek v případu D. H. a ostatní proti České republice) je konstatování nepřímé diskriminace romských dětí jejich zařazováním do zvláštních škol. Cíle MŠMT je proto přijetí takových opatření, která odstraní některé postupy, které by mohly být v krajním případě zdrojem segregace romských žáku plnících povinnou školní docházku.

Dne 3. a 4. 10. 2012 se na MSMT uskutečnilo expertní jednání se zástupci Rady Evropy, jehož účelem byla diskuse nad aktualizovaným akčním plánem k výkonu rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku ve věci ČR proti D. H. a ostatní.

Česká republika a MŠMT chce v otázce segregace Romů postupovat velmi rozhodně a to jak s ohledem na zahraničně politický dopad, který Českou republiku dlouhodobě poškozuje, tak i s ohledem na to, že chce zajistit rovný přístup ke vzdělávání v hlavním vzdělávacím proudu všem občanům ČR. Připravovaná opatření tak mají zajistit naplnění tohoto cíle, který je již dlouhodobě definován v platné legislativě.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. října 2012 v 19:38  

Vláda chce zajistit rovný přístup ke vzdělávání v hlavním vzdělávacím proudu všem občanům ČR, proto nezrušila Speciální školy (to přece není její pravomoc), ale jenom jim zakázala přibírat nové žáky. To se dalo zařídit jednoduše befelem. Slíbila na inkluzi 15 miliard,ale nejsou peníze.(ty musí dát církvi). Takže to školy jistě zvládnou i bez peněz. Peníze přece musí školy chtít po svých zřizovatelích- krajích, případně obcích.
Není to u nás ostatně poprvé, kdy vláda pomohla lidem své země i proti jejich vůli. Kdysi osvícená vláda nechala odřezat Cigánům kola od maringotek, protože to už tenkrát s nimi myslela dobře. Podobně to udělala s kulaky, kteří se chudáci dřeli na vlastním poli. Tím, že jim sebrala grunt jim ušetřila těžkou dřinu. Dnes sebrala postiženým dětem možnost jejich volby a tvrdí, že je to jenom pro jejich dobro. Ministerstvo tady lže lidem do očí, že ono za nic nemůže, ale Speciální školy nechá zaniknout bez prostředků. A ticho po pěšině. Doufám, že se alespoň někdo ozve, komu není situace lhostejná. Pokud již není pozdě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.