Marcel Chládek: Navrhujeme zřízení Národního kulatého stolu pro záchranu školství

pátek 5. října 2012 ·

Sociální demokracie plně podporuje snahu odborových organizací a petici „Za vytvoření podmínek pro kvalitní vzdělávání“, jejímž cílem je zabránit dalším nesmyslným škrtům a finančně zabezpečit oblast školství tak, aby se mohla úspěšně rozvíjet.


ČSSD žádala ministra Fialu a vládu P. Nečase o zastavení škrtů pro školství opakovaně, apelovali jsme rovněž na urychlené řešení kolapsu čerpání peněz z fondů EU, protože právě tyto prostředky jsou pro rozvoj školství klíčové. ČSSD zároveň předložila několik návrhů řešení, jak evropské peníze znovu začít čerpat.

Ani premiér Nečas, ani ministr Fiala ovšem na výzvy odborů, veřejnosti ani opozice nedbají a ve stínu dalších vládních korupčních skandálů oblast školství svou nečinností poškozují! Sociální demokracie považuje takový stav, kdy pravicová vládní koalice není schopna zajistit dostatečný rozpočet pro oblast vzdělávání a jeho úspěšný rozvoj, za nepřijatelný.

ČSSD proto navrhuje zřízení Národního kulatého stolu pro záchranu českého školství, u kterého by zasedli nejen politici napříč politickým spektrem, ale také odborníci, pedagogové, studenti a občanská sdružení. Cílem této platformy musí být jednoznačně jednání o přijetí takových opatření, které zastaví postupný propad úrovně vzdělanosti v naší zemi.

Stínový ministr školství Marcel Chládek vyzývá ministra Petra Fialu, aby do konce října 2012 jasně řekl, zda se bude této iniciativy účastnit a zapojí do ní ministerstvo školství. Pokud ministr Fiala dá snahám o záchranu českého školství košem, je ČSSD připravena tento kulatý stůl iniciovat sama.

Zdroj: ČSSD.cz

6 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. října 2012 v 16:17  

navrhuje zřízení Národního kulatého stolu pro záchranu českého školství, u kterého by zasedli nejen politici napříč politickým spektrem, ale také odborníci, pedagogové

Konečně! Konečně si někdo všimnul a rozhodl se tu prekérní situaci řešit.
Oceňuji rozhodnost veřejného připuštění, že politici a odborníci tvoří zřejmě dvě rozdílné množiny. Na druhou stranu, v souvislisti s učiteli mne to uráží. Co se dá ovšem očekávat, když odborníci trčí někde mimo sféru řízení i výkonu.
Jen bych se přimlouval, aby se protentokrát sedlo ke stolu hranatému. Těch kulatých už bylo, že až.
P.S.
Líbí se mi, jak ti koaličníci na to dlabou ve stínu vládních korupčních skandálů. Naštědtí. Být v tom i skandály krajské, tak pro tu tmu není ani vidět, jak moc na dlabou.

Anonymní řekl(a)...
7. října 2012 v 8:50  

České školství oživí jen masivní finanční podpora aspoň na úrovni průměru EU. Nyní jsme na posledním místě, již nás předběhlo i to Bulharsko. Jak se můžou do školství dostavit kvalitní lidé, když je nemáme z čeho zaplatit. Zasloužili jsme si takovou vládu? Vládu pěstující si takové náměstky jako Šiška a spol. Za dva roky vyměněno 10 ministrů. Mafie nám asi skutečně prorostla až do nejvyšších pater.

Anonymní řekl(a)...
7. října 2012 v 9:10  

Pěkně prosím udělejte něco pro zastavení tichého a pokoutního rušení Speciálních škol. Je to dlouhodobě budovaný a dobře fugující systém, který v žádném případě není jen o romech, jak se nám kdosi snaží vnutit. Inkluze je ve většině případů úplný nesmysl a ty chudáci postiženeé děti ani jejich roiče se proti této podlosti nemohou bránit. Je to největší svinstvo, které se tu páchá na nevinných.

Anonymní řekl(a)...
7. října 2012 v 10:06  

ad 7. října 2012 9:10

Kdyby se někdo ptal učitelů základních škol, zda souhlasí s přeřazováním mentálně postižených dětí do běžných škol, každý by to rezolutně odmítl jako blbost.

To je jako nahnat zdravé lidi a invalidy na vozíku do bazénu, ať si tam spolu plavou.

Je to jako se vším. Zrušíme, co dobře fungovalo, a pak zaplatíme miliardy, až to budeme zase po čase pracně křísit.

Zen řekl(a)...
8. října 2012 v 0:36  

Blaha:
Vsak ono ho to prejde, jen co se dostne jeho strana do vlady :-(

Unknown řekl(a)...
8. října 2012 v 9:41  

Nemyslete na sebe, pane doktore, ale myslete na učitele a žáky. Namísto kulatého stolu a řečnění by to chtělo trošku přitlačit na budoucího ministra financí... Více viz můj blog: http://koubek.blogy.rvp.cz/2012/09/18/neni-za-pet-dvanact-je-pul-jedne/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.