Přečtěte si: Dítko jde to 1. třídy a jsme bez peněz

pondělí 17. září 2012 ·

Příspěvek matky prvňáčka z webu Zpovědnice.cz.

Z článku Natálky Skřivánkové v Zpovědnice.cz vybíráme:

My jsme sehnali všechno za 6500 Kč a to od tašky, penálu, písmenek, čítanky, sáčku na přezůvky, abecedy, hodin, cviček, pracovních pomůcek apod. Pak ovšem každý prvňák musel zaplatit 2000 Kč příspěvek na interaktivní tabuli. Říkám si ano, treperenda ji bude mít až do 5. třídy, na druhém stupni se údajně již nepoužívá, takže těch 2000 Kč vidím jako adekvátní. Pak se vybírá měsíčně 500 Kč na školního psychologa, preventistu v jedné osobě. Škola si ho prý nedokáže zaplatit, takže na něho příspívají rodiče. Celkem je 40 prvňáků, takže 20 000 Kč každý měsíc na něho vyberou rodiče a škola ho pak zaplatí. (,,,)

Pak tu jsou hned na konec září 4000 Kč na tzv. slučák prvňáků na chatku. (...)

Pak tu máme 250 Kč 1x za týden plavání. Jsem moc ráda, protože se školkou plavat nejezdila, takže radost. Pak je tu ale záloha na školní jídelnu 1500 Kč... Tu mi prý vrátí příští rok v červnu. Je to, aby se mělo za co nakoupit jídlo, hrnce, údržba apod. (...)

Taška a pomůcky do školy: 6500 Kč
Interaktivní tabule 2000 Kč
Psycholog: 500 Kč
Slučák: 4000 Kč
Plavání: 250 Kč
Záloha jídelna 1500 Kč
MHD: 300 Kč

15 050 Kč dohromady...

V diskusi autorka odpověděla na dotaz, o jakou školu se jedná:

Normální státní základní škola na Mělníku...

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. září 2012 v 10:03  

Ano, s takovou bude dětí v našem státě hodně přibývat a zcela určitě jako národ nezanikneme. Bývalý učitel.

Anonymní řekl(a)...
17. září 2012 v 11:45  

Jestli je tatka zivitel ucitelem, tak potes pambu hodiny.

Anonymní řekl(a)...
17. září 2012 v 12:00  

Je jané, že výbava prvňáčka něco stojí, zvláště když rodiče chtějí, aby dítě mělo kvalitní pomůcky. Zaráží mne ale různé příspěvky pro školu - na školního psychologa, na interaktivní tabuli, na hrnce do jídelny... To jsou věci, na které by měl umět peníze sehnat pan ředitel z různých grantů a dotací (OPVK, krajské dotační programy, sponzorské dary společností v obci, kde se škoal nachází). Připadá mi, že pan ředitel si takto ulehčuje práci.

A ještě jedna myšlenka mne v té souvislosti napadá - proč potřebují prvňáci interaktivní tabuli? Věc je to sice praktická, v mnohém učiteli ulehčí práci, ale nezbytnost to jistě není a výuka se i bez tohoto módního zařízení dá připravit zajímavá a pro děti poutavá.

Anonymní řekl(a)...
17. září 2012 v 12:40  

Využití interaktivní tabule v první třídě bych nezavrhoval, ale vybírat na ni peníze od rodičů mi přijde jako nehoráznost. Kdo rodičům zaručí, že to bude na celých pět let? Co když v příštím školním roce už bude učebnu využívat jiná třída?

Bohužel se však situace na mnoha školách zvrtla do následujícícho: ředitel koupí interaktivní tabuli ať to stojí, co to stojí, protože je to in a musí se přece ukázat, jenže pak jsou učitelé omezeni např. v nákupu učebnic a učí z hodně starých či škola naprosto nemá za co kopírovat apod. O drahých pomůckách do fyziky ani nemluvím. na ty nemají školy peníze už 20 let. katastrofa!!!!

Pytlik Blaha řekl(a)...
17. září 2012 v 14:04  

pan ředitel si takto ulehčuje práci

To je jako říct o zloději, že si kradením ulehčuje práci s obživou.
Tak to ještě počítejte s příspěvkem do nadačního fondu, popřípadě s koupí uniformy, nejméně padesátikorunou na kdejakou ptákovinu typu výchovného koncertu, příplatky na funkční záchody a na teplo i v tělocvičně, zapojení se do projektů zeleň do škol, sluníčko do škol, vzduch do škol a v neposlední řadě příspěvek na odměny mežmentu školy.
A to jsem někde četl, že zuří boj o každého žáka. Nedovedu si představit, co by nastalo, kdyby byl dětiček dostatek.

Anonymní řekl(a)...
17. září 2012 v 16:49  

Chápu příspěvek na jídelnu - spíš to vidím jako pojistku proti neplatičům, my to platíme ve školce. Příspěvek na interaktivní tabuli a psychologa jsem ale nerozdýchala.

Anonymní řekl(a)...
17. září 2012 v 18:13  

Já učím, a vím, že pomůcky jsou drahé, že si děti musejí platit pracovní sešity, že se musí nakoupit sešity a čtvrtky a že, hlavně, situace některých rodin je katastrofální. Z tohoto důvodu jsme se kolegyně v paralelkách dohodly, co je nutné a bez čeho se obejdeme, a povinnou platbu jsme stáhly na 500,-. I tak rodiče dají spoustu peněz za to nutné vybavení školáka. Nechápu, jak můžou někde něco takhle vybírat. To jim to fakt všichni dají?

Anonymní řekl(a)...
18. září 2012 v 7:59  

Co znamená položka "slučák"? To je něco jako "adaptační kurz"? V první třídě mě to celkem překvapuje.

Anonymní řekl(a)...
18. září 2012 v 13:41  

Jsem také učitelka a přijde mi to naprosto nesmyslné platit příspěvek na interaktivní tabuli!!! A stejně tak na školního psychologa. Být vámi, tak to už z principu nezaplatím.
U nás děti platí pouze pracovní sešity a klasické sešity. Pomůcky na výtvarnou výchovu lze používat i několik let, takže to jsou minimální výdaje.
Rada zní - hledejte školu, kde se toto neplatí.

Anonymní řekl(a)...
19. září 2012 v 19:00  

"Pomůcky na výtvarnou výchovu lze používat i několik let"

Poraďte, jak znovu použít už pomalované papíry! Nebo jak z nich znovu dostat barvy do kelímků...

Anonymní řekl(a)...
24. září 2012 v 19:18  

Ale to je nefér! Pastelky, vodovky, voskovky ... to obvykle alespoň dva roky vydrží. Pravda, záleží i na dítěti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.