Program výměn učitelů s USA

pondělí 24. září 2012 ·

High School Teacher Exchange Program financovaný W. Fulbright Commission for Educational Exchange; uzávěrka: 1. 11. 2012.


J. W. Fulbright Commission for Educational Exchange nabízí program výměny učitelů mezi Českou republikou a Spojenými státy (High School Teacher Exchange Program) financovaný vládami USA a ČR. Nově se do programu mohou nyní hlásit kromě středoškolských učitelů také učitelé druhých stupňů základních škol a VOŠ. Tento program je založen na přímé výměně: zúčastnění učitelé si na dobu jednoho školního roku vymění školy, úvazky a v případě oboustranného souhlasu i byty. Americkému učiteli (jedná se o vystudované učitele s praxí) je z USA dále vyplácen jeho plat, česká škola se na jeho pobytu nijak finančně nepodílí. Český učitel dále dostává svůj plat v korunách doplněný stipendiem Fulbrightovy komise, jehož výše záleží na oblasti USA, ve které bude působit. Toto stipendium je většinou takové, že umožňuje účastníku výměny vzít s sebou členy rodiny a zaplatit jim cestu a zdravotní pojištění; ve státních základních a středních školách se neplatí školné.

Pro výběr do tohoto programu je nezbytná velmi dobrá znalost angličtiny; programu se však mohou zúčastnit i učitelé s jinými aprobacemi než s angličtinou (např. učitelé matematiky, zeměpisu, dějepisu, tělesné výchovy apod.) za předpokladu, že se na jejich škole vyučují dané předměty v angličtině.

Výběr začíná posouzením přihlášek. Po vyřazení přihlášek uchazečů/uchazeček, kteří/které evidentně nesplňují požadavky (minimálně 5 let praxe a plný úvazek na škole), budou zbývající zájemci pozváni na výběrové řízení pořádané v Praze. Jeho součástí je písemná zkouška z angličtiny: "Test of English Language Proficiency", která se podobá zkoušce TOEFL a klade důraz na porozumění mluvené angličtině. Ti, kteří dosáhnou nejlepšího výsledku, se téhož dne odpoledne zúčastní pohovorů v angličtině před komisí, jejímiž členy jsou i pracovníci kulturní sekce Velvyslanectví Spojených států amerických. Přihlášky nejlépe umístěných uchazečů/uchazeček budou odeslány do USA, kde se organizátoři pokusí vyhledat vhodného partnera k výměně.

K účasti v programu není tedy důležitá jen kvalifikace žadatele, ale také nalezení partnera v USA.

Uzávěrka přihlášek je vždy 1. listopadu na další školní rok.

Online přihlášku a další užitečné informace o tomto programu naleznete na webové stránce http://www.fulbright.cz/program-ucitelskych-vymen.

Vaše dotazy ráda zodpoví paní Andrea Semancová, kterou můžete kontaktovat e-mailem: semancova@fulbright.cz nebo telefonicky na čísle 222 71 84 52.

Informační leták

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. září 2012 v 17:20  

A co američtí učitelé ti česky nemusí umět?

Anonymní řekl(a)...
25. září 2012 v 17:51  

Můžete vysvětlit význam rčení "učitelé ti česky"? Nějak tomu nerozumím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.