Martin Rychlík: Co si přečteme o školství ve zprávě OECD (kromě nízkých učitelských platů)

středa 12. září 2012 ·

České učitelstvo stárne, je placené zhruba stejně jako v Argentině, ale mělo by snad dle ministerstva získat větší kariérní perspektivy.

Čísla, grafy, slova, věty, trendy. Ministerstvo školství (MŠMT) zveřejnilo studii České školství v mezinárodním srovnání s odkazem na publikaci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Čtení je to zajímavé – k dispozici je na ministerských stránkách, ale kopii přikládáme i v příloze PDF. Kromě mediálně nejatraktivnějšího sdělení, že učitelské sbory stárnou a nejsou v Česku nijak pěkně odměňované, přináší studie i pozitivnější zprávu. Dlouhodobě se lidem vzdělání vyplácí, přináší benefity a chrání před nezaměstnaností.

O to záslužnější by zřejmě bylo (dobře směřované) navýšení prostředků pro české školství. Z údajů totiž vyplývá, že 34 zemí OECD vydává na vzdělávání v průměru 6,2 procenta HDP, přičemž ČR se řadí mezi sedmičku těch, kdo dávají méně než pět procent – dle ministerstva 4,8 procenta HDP. Stostránková studie, kterou zpracovala Michaela Kleňhová, se zabývá všemi typy vzdělávání – od předškolního až po terciární či „celoživotní“. ČESKÁ POZICE vybírá několik stěžejních poznatků, k nimž se v budoucnu blíže vrátíme:
  • Veřejné a soukromé investice do vzdělávání významně rostly v mnoha zemích OECD i v době ekonomické recese. Například mezi roky 2008 a 2009 vzrostly výdaje vlád, podniků, studentů a jejich rodin do vzdělávání ve 24 z 31 zemí OECD s dostupnými daty.
  • Země OECD profitují ze zvyšující se míry účasti žen ve vzdělávání. Podíl žen, jež mohou očekávat, že v během života vstoupí do terciárního vzdělávání, vzrostl z 60 procent (2005) na 69 procent (2010), zatímco podíl mužů pouze ze 48 na 55 procent.
  • Země zaznamenaly obrovský pokrok v rozšiřování předškolní péče a vzdělávání nejmladší populace. V průměru vzrostla účast tříletých dětí ve vzdělávání z 63 procent (2005) na 69 procent (2010) a čtyřletých ze 77 na 81 procent.
  • Pozornost vyžaduje narůstající počet 15–29letých, kteří nejsou ani ve vzdělávání, ani zaměstnaní – tato skupina se nazývá „NEET“ populací (neither employment, not in education). Podíl těchto lidí činil v roce 2010 v zemích OECD 16 procent.
  • V minulých 30 letech vzrostl podíl obyvatel s terciárním vzděláním. V zemích OECD má v průměru 38 procent mladých ve věku 25–34 let vysokoškolské vzdělání, zatímco ve věkové skupině 55 až 64 let pouze 23 procent.
Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. září 2012 v 11:47  

A to jsme investovali 100 mld (EU investovala) do skokoveho zlepseni skolstvi :-)))))))

Anonymní řekl(a)...
12. září 2012 v 15:43  

No a proč by české učitelstvo nestárlo? Je to vcelku logické, protože při snižování počtu tříd a rušení škol dochází k tomu, že za ty, kteří odešli do důchodu, se mladí neberou a ti, kteří na školách zůstanou, stárnou - jak jinak. Oni ti mladí by dneska i šli do školství pracovat, bo pracovních míst mimo školství je málo. Jenže ouha, ona ta místa nejsou ani v tom mizerně financovaném školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.