Fiala v OVM: Učitelům musíme kromě víc peněz dát i perspektivu

neděle 9. září 2012 ·

Návrh rozpočtu počítá pro příští rok s nárůstem platu učitelů o jedno procento. Prohlásil to v Otázkách Václava Moravce ministr školství Petr Fiala. Nejpozději na podzim příštího roku chce ministr vládě předložit novou Strategii rozvoje vzdělávací soustavy do roku 2020. Spolupracovat by na ní mohla i opozice. Už v roce 2014 by ale měl být hotov kariérní řád, který by podle Fialy měl motivovat učitele, dát jim perspektivu a postupně by se tak kantorskému povolání měla vrátit prestiž. "Vzdělávání musí přestat být politickým tématem, stát se tématem společenským," poznamenal Fiala.


Záznam pořadu

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. září 2012 v 17:29  

SLIBY, KECY. NEŽ JAKÝKOLI MINISTR COKOLIV POZITIVNÍHO USKUTEČNÍ, JE DÁVNO ODEJIT. DO TÉ DOBY PLNÍ COBY LOUTKA TY NEGATIVNÍ ÚKONY. POZORUJI TO A ČEKÁM UŽ 25 LET, TUDÍŽ MÁM PRÁVO UČINIT ZÁVĚR: NEVĚŘÍM TĚM PLKŮM A ZLEPŠENÍ SE NEDOŽIJU! PLAT BYL, JE A BUDE OSTUDNÝ A DEMOTIVUJÍCÍ. MYSLÍM, ŽE Z ŘADY PEDAGOGŮ MÁ URČITÁ SKUPINA ŽÁKŮ PRDEL (PARDON) - TEORETICKY TŘEBA NA VÝŠI, PRAKTICKY ZNEMOŽNĚNI... PLATÍME-LI KVALITNĚ SOUDCE, ABY BYLI NEPODPLATITELNÍ, PLAŤME ŘÁDNĚ KANTORY, ABY BYLI POKUD MOŽNO KROK PŘED ŽÁKY VE VŠECH SMĚRECH. HOWGH!

Anonymní řekl(a)...
9. září 2012 v 18:13  

Pan Milfait mluvil výborně. Jen bych našim politikům, i těm, co seděli vedle něj v OVM, přála vidět, jak by takový učitel z Finska, nasazený na jedno půldne do české základky, utíkal jako uštknutý zmijí. Pokud by byl ještě pohybu schopen.

Souhlas s prvním příspěvkem. Spousta líbivých keců, skutek utek.

Anonymní řekl(a)...
9. září 2012 v 20:38  

O kariérním řádu se mluvilo již před dvaceti lety. Všechny tyto kecy skončí ve ztracenu, protože čeští politici nechtějí přidat českým učitelům.

Anonymní řekl(a)...
9. září 2012 v 21:01  

Jaký kariérní řád? Dokud nesložím atestaci, nebudu moci zapisovat do třídní knihhy a učit budu jen pod dohledem zkušeného vyškoleného pedagoga? Ha-ha!

Pytlik Blaha řekl(a)...
9. září 2012 v 21:18  

Jaký kariérní řád?

To je jako se standardem kvality práce učitele. Všichni o tom zasvěceně mluví, přidělují se kompetence k přerozdělování peněz vynikajícím Ámosům, ale málokdo má alespoň mlhavou představu o tom, jak by to asi tak přibližně mělo vypadat.

peekaa řekl(a)...
9. září 2012 v 22:15  

kecy, samé kecy :-(

Anonymní řekl(a)...
9. září 2012 v 22:54  

kecy, same kecy, proc ten Fiala neco nedela? EU fondum se radeji uplne vyhnul. U karierniho radu je celkem jedno jestli se udela o pul roku driv nebo pozdeji, ale v EU fondech uz pul roku necinnosti Fialy zpusobilo straslivou diru v rozpoctu.

Anonymní řekl(a)...
9. září 2012 v 22:54  

Cože, přidají nám celé jedno procento?! A co nám místo toho seberou. Není už co - osobní příplatek ani odměny už nemáme dva roky. Ale přece jenom - přeřadí nás do nejmladší věkové kategorie, vždyť věkové automaty jsou zrušeny. A já už myslela, že tomu přidání můžu věřit.

Anonymní řekl(a)...
10. září 2012 v 0:21  

Kdo si myslí, že tato vláda přidá učitelům? Doporučuji návštěvu psychiatra (ostatně tam už 1/3 kolegů chodí). Je to v současné situaci naprostý nesmysl, protože reálné mzdy díky inflaci poklesly mnohem více, než to 1%. Možná je to takové předvolební lákadlo vlády na hlupáky.

Anonymní řekl(a)...
10. září 2012 v 7:27  

... o krok před žáky... A není to málo, Antone Pavloviči? Odpovím si sám, je to málo, přímo tragicky málo. Pokud bude veřejnost spokojená s tímto stavem, nebo pokud respektuje, že někteří/mnozí učitelé NEJSOU ani o ten krok před žáky, nepomůže nám NIC.

Pytlik Blaha řekl(a)...
10. září 2012 v 11:17  

s nárůstem platu učitelů o jedno procento

Tý jo. Když snížím denní dávku Panzynormu na polovinu a vysadím Ibalgin, tak mne asi bude leccos bolet a nejspíš se ob den poseru, ale budu na svém.
Takže děkuji vřele, pane ministře.

Anonymní řekl(a)...
10. září 2012 v 12:45  

J8 mám pocit, že tím jedním procentem zkouší, co české učitelstvo ještě vydrží (asi na popud Kalouska). Protože to je čistý výsměch a plivnutí do ksichtu všem... Nechají si to učitelé líbit...?

Anonymní řekl(a)...
10. září 2012 v 16:38  

Jen nevím, co budu dělat s tolika penězi? Vy už to máte rozmyšlené? 1 procento pro mě znamená celých 230 korun. To budu boháč!

Pytlik Blaha řekl(a)...
10. září 2012 v 17:01  

pro mě znamená celých 230 korun

To za dvou mezních pedpokladů:
1. ve sboru jste všichni učitelé přibližně stejné kvality,
2. na každého vynikajícího učitele bude jeden špatný.
Ale spíš počítejte s tím, že dostanete to co já ať bez Panzynormu nebo s ním.

Anonymní řekl(a)...
10. září 2012 v 22:57  

Dobrý večer,
u mě to dělá celých 212 korun:-) Zrovna dneska jsem zaregistroval, že inflace je přes tři procenta:-)
"Už sem byl na čtrnácti rekreacích, ale takouvou legraci sem ještě nezažil" (Homolka a Tobolka). Když si to necháváme líbit, hlavně náš problém.Bohužel, někteří z kolegů by pracovali možná i za minimální mzdu...

Anonymní řekl(a)...
11. září 2012 v 6:37  

Inflace přes 3% a "možná" bude přidáno 1%. Vlada se potom diví, že lidé nekupují, sklady jsou přeplněné zbožím, továrny omezují výrobu. Je to začarovaný kruh. Nedokáži si představit tu hrůzu, že lidé omezí spotřebu i při kupování aut. To se u nás začne hroutit celý průmysl, protože jsme z 80% závislí na exportu. Vláda by se asi měla začít modlit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.