Stanovisko předsednictva Unie psychologických asociací ČR k metodě Barvy života

úterý 28. srpna 2012 ·



Na naši profesní organizaci se obrací odborná i široká veřejnost s dotazy týkajícími se metody Barvy života, která je nabízena jako psychodiagnostická metoda.

Po prostudování veřejně dostupných informací o metodě musíme konstatovat, že tyto neobsahují žádné argumenty, které by v souladu se soudobými odbornými nároky věrohodně dokladovaly použitelnost Barev života jako psychologické diagnostické metody.

Používání Barev života jako psychodiagnostické metody nemůžeme v žádném případě doporučit, naopak se obáváme, že používání této metody v praxi může vést k poškození klientů.

Doplnění z 24. 5. 2012:
Nyní jsou posuzovány podklady poskytnuté autory testu, bude připraveno stanovisko odborné obce.

Doplnění z 22. 6. 2012:
Unie psychologických asociací obdržela od firmy DAP Services, a.s. rozsáhlý materiál o metodě Barvově slovních asociací (marketingově: Barvy života). Odpověď předsedy Unie PA je zde (169kB PDF), stanovisko níže.

Stanovisko k materiálům o metodě Barvově slovních asociací

Materiály, které jsme obdrželi o metodě Barvy života prostřednictvím UPA ČR a ČMPS, neobsahují z hlediska mezinárodně uznávaných standardů týkajících se psychodiagnostických metod žádné relevantní informace. Chybí odborně adekvátní teoretická východiska metody, výsledky studií validity, reliability a způsob dovození norem pro interpretaci výsledků. Zásadní pochybnosti o kvalitě této metody tedy nebyly rozptýleny, ale naopak prohloubeny. Na základě této metody nelze činit žádné diagnostické závěry.

To, co zřejmě autoři metody považují za relevantní argumenty, nejsou vědecká, ale paravědecká tvrzení, pro něž v psychologii a příbuzných oborech nelze nalézt oporu. Zůstává otázkou, zda je neužitečnost informací předložených pro posouzení metody Barvy života komunikačním záměrem nebo projevem odborné nekompetence jejich autorů.

V Brně 6. 6. 2012

Prof. PhDr. Tomáš Urbánek, Ph.D.zástupce UPA ČR v Board of Assessment při EFPA
Mgr. Jan Širůček, Ph.D.

Zdroj: UPACR.cz

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2012 v 17:48  

Absolutní souhlas. Autoři totiž vyvinuli jen šikovný počítačový program, který je nastaven tak, aby výsledky pokud možno obecně pasovaly na 99 % průměrných lidí, 99 % průměrných tříd a 99 % průměrných pedagogických sborů. To, že to na ta 1 % výjímek nepasuje zas tak nevadí, protože jak říká Jiří Žáček: Hlavy se setnou těm, co přeční, zato průměrní jsou věční. Prostě ti průměrní ostatní ukřičí, protože jim to přece vycházelo, tak proč tomu nevěřit.

Ono se totiž nejedná o žádné šarlatánství, ale o prachsprostý podvod, na který ti průměrní jako vždy rádi skočí.

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2012 v 20:24  

Souhlas. Také jsem jako učitelka vyplňovala tento test. Při prvním vyplňování jsem si ještě rozmýšlela, jaká barva se mi k čemu hodí. Ale když jsem zjistila, že jsem zadala špatné přístupové heslo a nevyplňuji, kde mám, musela jsem celý test začít znovu, času jsem měla málo, začala jsem automaticky vyplňovat barvy postupně vedle sebe, bez ladu a skladu, jen aby se barvy střídaly. Tož tak. Nevím, co z toho mohlo vylézt za výstup. Protože jemně řečeno jsem se na to vybodla.
BP

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2012 v 20:58  

Kolik ta firma vyrýžovala na blbosti lidské se zřejmě nikdo nedozví. Na vině jsou samozřejmě ředitelé, kteří takový podvod financovali a donutili učitele tuto blbost vyplnit. Ještě u toho vyhrožovali propouštěním. Ignorant

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. srpna 2012 v 22:25  

Na vině jsou

Naznačujete snad, pane Ignorante, nějaké hlubší souvislosti?
Zákoník práce hovoří něco v tom smyslu, že vedoucí pracovník má povinnost vytvářet příznivé pracovní podmínky a to tak, aby nebyla narušena důstojnost zaměstnance, zejména pokud to nesou dotčení zaměstnanci nelibě, co může skutečně pracovní podmínky narušovat a mít dopad na výkon práce.
Pokud nejsou takové případy ojedinělé, je patřičné na toto jednání upozornit nadřízeného onoho vedoucího pracovníka. Za takový podnět by neměl být zaměstnanec v žádném případě postižen.
Případná výpověď by měla být schledána neplatnou, jakkoli se bude zaměstnavatel ohánět svými údajnými oprávněnými zájmy.
Poslední větu bych ukončil otazníkem, kdyby se poblíž vyskytl nějaký inpektor či právník.

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2012 v 23:11  

Mno, ty testy jsme dělali už pře rokem a půl. Kde ste tehdy byli vy odbornící, kde máte vy, nějaké svoje IT nástroje k průzkumům. Bude to 18 let od PC ve školách a vy nenabízíte nic. Teď když vám utekly prachy přes OPVK projekty budete dělat humbuk. Dite do pryč.

Anonymní řekl(a)...
29. srpna 2012 v 8:23  

18 let od PC ve školách a vy nenabízíte nic

Takže PC ve školách slouží psychotestování? No to už můžeme s žáky rovnou luštit křížovky on-line, tím si aspoň procvičí znalosti!
A co takhle soudcům, nebo doktorům, těm Barvy nenabízíte? Možná by si svoji psychiku rádi vyzkoušeli.

Anonymní řekl(a)...
29. srpna 2012 v 20:48  

by neměl být zaměstnanec v žádném případě postižen

Takové propuštění pro nadbytečnost je dobrá hůl na psa, když ho chceme bít. Ignorant

Pytlik Blaha řekl(a)...
29. srpna 2012 v 20:56  

dobrá hůl

Prozíravý člověk je, pane Ignorante, odvážný výhradně za příznivé konstelace okolností.

Anonymní řekl(a)...
29. srpna 2012 v 21:19  

Tedy pane Luďku, hrdinové vymřeli. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.